Vrei să faci carieră în bucătărie? Află cum poți urca de la spălat vase la Chef, ce aptitudini îți trebuie și unde găsești oportunități de muncă în România.
Ai văzut cum sunt filmele alea cu bucătari, cu multă adrenalină, strigăte și, la final, o cină perfectă? Având în vedere că sunt o grămadă de oportunități de muncă în România în sectorul HoReCa, poate cauți ce joburi disponibile sunt acum pe Jooble imaginându-ți ca e exact ca în filme. Însa ce e bine să știi e că realitatea din spatele ușilor de la bucătărie e și mai intensă, dar, sincer, și mai satisfăcătoare.
M-am gândit să povestesc un pic despre drumul ăsta, de la a fi doar un ajutor, cel care spală legumele și curăță peștele, la a fi Chef, cel care dă tonul și decide meniul. Nu e o treabă ușoară, clar, dar e una dintre puținele meserii unde meritocrația chiar funcționează. Dacă ești bun, muncitor și rapid, avansezi.
Și, da, o să auzi de multe ori că e greu, că se stă mult peste program, că e stres. Toate sunt adevărate. Dar dacă ai o pasiune pentru mâncare, pentru gusturi, pentru a face oamenii fericiți cu o farfurie, atunci nici măcar 12 ore în picioare nu par atât de rele.
Să fii ajutor de bucătar sau, cum se zice mai pe românește, "picolo" sau "vasist", e punctul zero. Și e esențial. Nu credeți că vei începe direct să gătești sosuri complexe. Nu, vei curăța mii de cartofi, vei spăla munți de vase și vei tăia ceapă până te va lua plânsul.
Eu știu pe cineva care a început așa, și mi-a povestit cum prima lui lună a fost un coșmar de monotonie și muncă fizică. Dar ce a câștigat? A văzut cum funcționează o bucătărie de la interior, a învățat respectul pentru ingrediente și, cel mai important, a învățat ordinea.
Aici, cheia succesului nu e neapărat talentul culinar (încă!), ci mai degrabă:
De la ajutor, treci la commis (bucătar începător) și apoi la chef de partie (cel care se ocupă de o anumită secțiune: sosuri, carne, pește, patiserie). Aici începe cu adevărat distracția, pentru că începi să aplici ce ai văzut și să îți dezvolți propriile tehnici.
A ajunge Chef e mai mult decât a știi să gătești bine. E ca și cum ai trece de la a fi un simplu jucător bun, la a fi antrenor și manager în același timp. Chef-ul este cel care:
Mi-a povestit o cunoștință, care e acum Chef într-un restaurant destul de cunoscut, că cea mai grea parte nu e gătitul, ci managementul stocurilor și al oamenilor. Să fii lider sub presiune e cel mai mare test. De aia, dacă ești angajator și cauți oameni buni, ai opțiunea de adaugă job pe platforme ca Jooble, unde poți completa detalii cât mai clare, ca să atragi candidații care înțeleg ce înseamnă în mod real meseria asta.
Așadar, dacă vrei să te apuci de treabă în domeniu, sfatul meu e să începi cu dreptul. Caută restaurante sau hoteluri care pun preț pe educație și pe dezvoltarea angajaților, nu doar pe orele lucrate. Investește în cursuri și, cel mai important, fii deschis să înveți de la oricine, chiar și de la cel mai bătrân și tăcut bucătar din colțul bucătăriei. Succesul în HoReCa nu e o rețetă secretă, e doar multă muncă, pasiune și, poate, un strop de nebunie.

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii