In ceea ce priveste tocatura, trebuie sa spunem de la inceput ca unii o prefera hacuita cu satarul, altii trecuta prin masina de tocat.
Cum o face mos Costache? ma intrerupse nepoata din dictat.

Trecuta prin masina, pentru ca lui, ca si mie, ii place drobul rece. Tocatura facuta cu satarul, nu-i buna decat calda, pe cand cea trecuta prin masina si mancata rece are onctuozitatea unui pateu... Urmez: Tocatura se face din maruntaie: ficat, inima, plamani, rinichi, splina. Le splei, le oparesti, le speli iar si le pui la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce au fiert, le lasi sa se raceasca. Pe urma faci tocatura pe care o preferi (cu satarul sau cu masina). Prajesti in grasime ceapa taiata marunt. Cand s-a prajit ceapa, torni peste ea tocatura, adaugand si ceapa verde taiata marunt si le lasi la prajit inca 5 minute. Trafi apoi la o parte si, dupa ce sa racit putin tocatura, adaugi sare, piper si unul sau doua oua, le amesteci si le bagi in prapur. Se intelege ca, in tot timpul acestei operatii, prapurul a zacut in apa rece, unde e necesar sa stea cel putin o ora. Dupa ce ai umplut prapurul cu tocatura, dandu-i o forma rotunda, il tavalesti prin faina si ou, il prajesti in grasime incinsa la foc iute, pana ce prinde o coaja frumoasa de culoare aurie si-l asezi apoi la gura cuptorului, ca sa se patrunda bine, fara sa se arda.

Cand am ajuns aici, usa s-a deschis deodata si prietenul meu Costache a intrat in odaie, prinzandu-ne asupra faptului. Apropiindu-se de masa, si-a pus ochelarii si-a inceput sa ceteasca cele ce dictasem, pe cand nepoata se rosise foc.

M-da, m-da,f acu el cetind. Si de udne, ma rog, le-ai aflat toate astea? Ori vrei sa zici poate ca asa gatesti tu?

Nu eu, zic, colea Olexiuc.

Costache incepu sa rada:
Asa spune!

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    adi (Maestru bucatar) , 26 aprilie 2013

    Cand citesc retetele scrise de Pastorel Teodoreanu imi dau seama de simplitatea cu care se gatea in trecut si modul familial de a socializa.Bucatele trebue sa fi fost grozave tinind cont de faptul ca nu existau asa de multi aditivi si natura nu era asa de poluata.

  • Fara foto

    c, 18 iunie 2009

    Imi place foarte mult drobul de miel. Mi s-a facut pofta...

  • Fara foto

    valentina ionita, 21 aprilie 2009

    Interesant comentariu,interesanta reteta. Eu prepar drobul cu maruntaiele fierte si taiate marunt,nu date prin masina de tocat si sunt foarte multumita...Si celelalte ingredinte la fel tocate marunt cu cutitul.

  • Fara foto

    MIRELA, 17 aprilie 2009

    Lalai prea mult retetele. Pacat!

  • Fara foto

    Costiniuc Margareta Rolanda, 16 aprilie 2009

    Ca toate retetele lui, cred ca este si aceasta extraordinara. Avem multe puncte comune la prepararea drobului, dar a mea este un pic diferita.