Cinci tipuri de vin si cu ce mancaruri se potrivesc ele

Vinurile pot completa perfect o mancare sau o pot dezavantaja. De aceea este esential sa stim ce vinuri se potrivesc fiecarei retete. Este adevarat ca anumite reguli funtioneaza dar, nu ezitati sa alegeti vinurile care vi se potrivesc din gamele recomandate. Iata in continuare o descriere a principalelor sortimente de vinuri si preparatele care se potrivesc acestora.

Cinci tipuri de vin si cu ce mancaruri se potrivesc ele

Cabernet Sauvignon

Acest tip de vin are o aroma atat de puternica, incat trebuie sa ai grija atunci cand il servesti la masa: e posibil sa-ti “fure” gustul intregului meniu.

Cea mai buna potrivire: Friptura de vita la cuptor in sos de vin rosu.

Cea mai slaba potrivire: File de peste cu legume. (pestele nu are un gust foarte puternic, ci mai mult delicat, si acest gust se va deteriora daca e combinat cu aroma puternica a Cabernet Sauvignon).

Pinot Noir

Acest vin e popular ca un vin rosu mai slab. E greu sa gasesti pe cineva caruia nu-i place aroma sa slab fructata, dar asta nu inseamna ca se potriveste cu orice.

Cea mai buna potrivire: Pulpe de pui cu caise (orice reteta care are arome moderate, ca aceasta, cu un gust slab de fructe, va scoate in evidenta gustul delicat al vinului).

Cea mai slaba potrivire: Pui cu tarhon si otet (orice fel de combinare de otet cu ierburi va “strivi” aroma fructata a vinului. In general, Pinot Noir nu merge cu feluri de mancare mai acide).

Sauvignon Blanc

E vorba despre un vin mai elegant, cu un gust puternic, cu o aroma care aduce a grapefruit. Vinul merge bine cu multe mancaruri, dar nu cu toate...

Cea mai buna potrivire: Biban cu ierburi proaspete si lamaie (acest fel de mancare are acelasi gust “lamaios” precum vinul, dar si arome complementare.

Cea mai slaba potrivire: Varza de bruxelles cu branza albastra si salata verde (in general, branza albastra se potriveste greu cu un tip de vin si mai ales cu Sauvignon Blanc. Cele doua arome sunt prea puternice pentru a coexista).

Chardonnay

Clasicul Chardonnay are un gust special, fructat, clasic.

Cea mai buna potrivire: Porc sotat cu sos de cidru (cidrul va complementa perfect aroma de ananas a vinului).

Cea mai slaba potrivire: Miel condimentat cu chili (aroma puternica a carnii de miel combinata cu condimentele tari fac ca vinul sa aiba un gust prea plat).

Sampania

Vinurile acidulate sunt, in general, usor de combinat cu diverse alimente, intrucat acidul face ca papilele gustative sa se “trezeasca” la viata.

Cea mai buna potrivire: Taitei asiatici condimentati si salata de pui (sampania mai slaba si seaca se potriveste perfect cu mancarea chinezeasca, in special cu condimentele folosite)

Cea mai slaba potrivire: Tort de ciocolata (o greseala foarte frecventa – tort si sampanie. Ambele sunt mult prea dulci si gusturile se vor amesteca intr-un mod neplacut).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor