Ne place, nu ne place, un lucru este cert: nimic nu se compara cu savoarea pe care o au alimentele pregatite cu ulei. Fie ca vorbim despe cartofi prajiti, carne prajita sau o salata, niciuna dintre acestea nu ar mai avea acelasi gust daca am am renunta la folosirea uleiului.
 
Si tocmai de aceea, este bine de stiut ca exista cateva alternative mai sanatoase pentru uleiul de prajit clasic. Iata care sunt acestea, in opinia doctorului nutritionist Sarah Schenker:
 
1. Ulei de rapita - cel mai bun pentru a pregati legume
 
Uleiul de rapita are  6% grasimi saturate, spre deosebire de uleiul de masline, care are 14,3%. De asemenea, are un procentaj de zece ori mai mare de acizi grasi omega-3 si 50% mai multa vitamina E. 
 
Expertii considera ca uleiul de rapita este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri, avand un gust subtil si vegetal. Totusi, exista anumite ingrijorari legate de punctul sau de ardere, iar in momentul in care acizii grasi oxideaza, sunt creati radicali liberi danatori. Uleiul de rapita are insa un punct de ardere ridicat, putand fi folosit fara griji pentru prajirea sau frigerea alimentelor.
 
2. Ulei de cocos - cel mai bun pentru prajit
 
Uleiul de cocos contine aproximativ 50% acid lauric , un acid gras saturat sanatos. Desi la temperatura camerei este solid, neputand fi folosit pentru salate, uleiul de cocos este cel mai sanatos ulei pe care il putem folosi la prajit. Spre deosebire de celelalte uleiuri, uleiul de cocos este procesat mult mai rapid de catre organism, fiind ideal in curele de slabire. Cu toate acestea, nu trebuie sa-l consumam abuziv.
 
3.Ulei din seminte de canepa - cel mai bun pentru copt
 
Uleiul din seminte de canepa contine 3 acizi grasi esentiali: omega 3, omega 6 si omega 9, avand jumatate din grasimea saturata pe care o contine uleiul de masline. O lingura de ulei de seminte de canepa ofera organismului 94% din necesarul zilnic de omega-3. Uleiul de canepa poate fi folosit pentru a praji, pentru a pregati salate si pentru copt. Cu toate acestea, gustul sau poate fi greu de suportat pentru unele persoane. Din fericire, acesta poate fi "mascat" cu fructe si condimente.
 
4. Uleiul de nuci- cel mai bun pentru salate
 
Uleiul de nuci contine o cantitate semnificativa de acizi grasi, ajutand la protejarea sanatatii inimii. Acesta ofera o aroma discreta de nuci preparatelor, avand un punct de ardere scazut. De aceea, se recomanda folosirea sa in pregatirea salatelor.
 
5. Ulei din tarate de orez - cel mai bun pentru pregatit risotto
 
Uleiul din tarate de orez este realizat din tarate de orez si germeni , fiind bogat  antioxidanti, vitamine, minerale si enzime.  Vitamina E ajuta la protejarea sanatatii inimii, iar acidul feluric are efecte anti-inflamatorii si anti-oxidante, ajutand la protejarea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor.

Sursa articol: www.dailymail.co.uk

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Lungu Angela, 15 aprilie 2015

    Voi folosi ulei de nuca.

  • Fara foto

    Melania Degan, 10 aprilie 2015

    Ne-am obisnuit sa folosim exclusiv ulei de floarea soarelui. Poate ar fi bine sa ne obisnuim si cu gustul altor uleiuri, daca beneficiile lor sunt majore.

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 03 aprilie 2015

    Bine de stiut,am sa tin cont.Multumesc.