Chiar daca esti un bucatar incepator, asta nu inseamna ca nu poti avea cateva trucuri care sa iti faca musafirii sa exclame de uimire atunci cand gusta din preparatele tale. Iata ce te invatam noi:

 

Suc de lamaie

Poate da o aroma excelenta mancarii si e un truc vechi pentru multe retete. Il poti folosi pe fripturi, in salate in loc de otet si chiar in aluaturi de prajituri. Un secret ar fi sa adaugi suc de lamaie in sosul pentru paste – ii va da o aroma speciala!

 

Sare

De regula, incercam sa folosim cat mai putina sare, din motive de sanatate. Dar, deseori, sarea e cea care aduce la “suprafata” aroma mancarurilor. Ai grija – daca pregatesti legume sau paste, adauga sare in apa in care fierb. Pentru carne, insa, adauga sarea fie inainte, fie dupa ce ai terminat de gatit. Altfel, carnea se va intari.

 

Zahar

Exista un motiv bun pentru care foarte multe retete cer si zahar – aduce o aroma aparte. Pana si painea facuta in casa trebuie sa aiba putin zahar, pentru a ii da drojdiei o aroma buna. Incearca sa adaugi un pic de zahar sosului de rosii pentru paste – vei simti diferenta!

 

Ierburi

Desigur, condimentele stim cum sa le folosim, dar nu cumva folosim aceleasi ierburi de fiecare data cand gatim? Patrunjelul e ales cel mai des, dar de ce nu incerci sa adaugi ghimbir sau lemongrass? Poti adauga oregano data viitoare cand faci salata si, eventual, poti pune si cateva frunze de busuioc. Vei fi surprins de rezutlat.

 

Grasimi

Oricat ne-am feri de ele, graismile sunt cele care poarta aromele unui preparat. Un pic de ulei sau unt poate schimba aroma unui fel de mancare – sa nu mai vorbim despre smantana! Prajeste puiul in unt in loc de ulei – vei vedea ca va avea un gust mai bun!

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 30 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Vlasceanu Domnica, 06 iulie 2013

    Vad din ce in ce mai des, ca noi romanii "simtim nevoia"sa folosim cuvinte nu tocmai romanesti in diverse articole! Daca aceasta "nevoie" este atat de puternica, bine ar fi, macar sa se scrie in paranteza, si in romaneste, cuvantul respectiv; asta, in cazul in care, chiar se doreste ca cei ce aleg sa citeasca, sa fie siguri ca inteleg corect.

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2013

    Bine xis. As adauga ça si piperul ajouta mult . Eu il folosesc mult..

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Multumim pentru acest articol! Il consider deosebit de folositor, micile trucuri care fac diferenta!

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    Interesant...nu stiam ca daca adaugam sare peste carne in timpul pregatirii se intareste..ok ,.asa mai invat si eu cite ceva. Felicitari.! Cit despre zahar .....eu adaug putin la sosul de rosii sau bulion pentru paste ..rezultatul ,,ai ia din acid si la gust este mai gustos.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    Multumim pentru sfaturi,fiecare poate sa le foloseasca in functie de gustul sau.

  • panseluta

    panseluta (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    si eu sunt de acord cu andra.grasimea procesata termic ,peste 120 de grade se transforma in acroleina care este chiar cancerigena.iata de ce este indicat la unele mancaruri sa adaugi uleiul sau untul la sfarsit,dupa ce este gata mancarea.iar daca trebuie sa prajesti,ceea ce ar trebui evitat ,si se poate face asta,ai grija la temperatura.

  • Fara foto

    dan george stanescu (Bucatar) , 11 ianuarie 2010

    total de acord cu andra !

  • Fara foto

    Gabri, 04 ianuarie 2010

    Eu folosesc zeama de la lamaie pentru orice fel de friptura (condimentez friptura si o las 30 min in zeama de lamaie), si astfel iese mult mai frageda. Daca ar citi italienii, poate ar invata lucruri noi, o fi Italia mama pastelor, dar cred ca paste se faceau si la noi mai inainte de europenizare.

  • Fara foto

    Ramy, 04 ianuarie 2010

    Intr-adevar, asa este. Eu folosesc de mult aceste trucuri si dau gust si arome deosebite mancarurilor. Cei care au scris negativ sunt pur si simplu rautaciosi. Banala sare de bucatarie si zaharul etc. pot face mancarea un deliciu. Intotdeauna cand fac sos pentru paste adaug putin zahar, iar daca nu are destula sare, condimentele din sos nu prea se simt asa de puternic ca si atunci cand sarea e suficienta sa le intareasca gustul. De asemenea cand duntuim carnea pentru diferite mancaruri, iese delicioasa acea mancare daca o duntuiesti in unt. Untul e de preferat uleiului la multe mancaruri si placinte. Bine scris si de sucul de lamaie care face fripturile un deliciu pus numai atat cat sa-i dea un gust si o fragezime aparte.

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

    Cam simple trucurile, daca pot fi numite asa. Ma asteptam la ceva mai interesant.

  • Florentina

    Florentina (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

    Sfaturi utile pentru bucataresele incepatoare.

  • Fara foto

    andra, 30 decembrie 2009

    Ingrozitor! Mi s-a facut pielea de gaina... suc de lamiie in sosul pentru paste?! Dupa ketchup-ul pe pizza, sucul de lamaie in sosul de paste! Daca va citeste un italian, va desfiinteaza definitiv! Si cum naiba sa afirmi ca zaharul ar da aroma? Cu drojdia se foloseste pentru a favoriza dospirea de cind lumea si pamintul. Nu stiu cum un produs chimic cum e zaharul ar putea da arome. Si iar sintem la sosul pentru paste. Daca folositi bulion romanesc, e natural sa fie acru. Dar sosul special pentru paste n-are nevoie de nici un zahar. Grasimile nu aduc unui preparat nimic, decit colesterol, hipertensiune s.a.m.d. Coace la cuptor un pui fara grasime, doar cu arome, si ai sa constati ca la sfirsit inoata in grasime, pentru ca o are el deja in piele.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Super articol,felicitari.

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 24 decembrie 2009

    Sucul de lamaie merge bine pe carnea de vita, la sosurile cu fructe de mare si nu la orice sos ptr paste... imaginati-va o carbonara cu suc de lamaie... zaharul in sosul de rosii se pune pentru ai lua din aciditate si se poate inlocui cu bicarbonat... rolul zaharului in retete cu drojdie este de a produce anhidrida carbonica si deci ajuta la cresterea aluatului si nu la aroma... o nuca de unt in sosul de rosii da o aroma ft buna... e bine sa nu prajiti ft mult untul caci produce substante toxice...

  • Fara foto

    twilight, 24 decembrie 2009

    Un articol bun din care ai ceva de invatat, ar fi putut sa fie mai amplu - sau cel putin asa ma asteptam eu sa fie cand l-am citit - sunt mult mai multe trucuri de folosit in bucatarie. Si eu mi-as dori sa faceti mai multe comentarii la glazurarea prajiturilor cat si a torturilor. As dori sa stiu cum se face martipanul care se pune pe prajituri, cum sunt amandinele si mai sunt si prajituri cu o glazura deschisa, roz, verde pal etc. Mai asteptam si altele! Foarte adevarat tot ce s-a scris aici! Cu exceptia sucului de lamaie in sosul de paste. Nu am incercat dar promit ca diseara fac niste Bolognese si voi incerca. As mai adauga o fraza la "sare". Adaugati un praf de sare la orice prajitura sau desert.

  • Fara foto

    vall, 23 decembrie 2009

    sunt probate toate de mine si sunt de acord cu ele,fiecare condiment are aroma lui dar depinde cind si la ce il folosesti.Intregii echipe va doresc un CRACIUN GUSTOS!si multe retete interesante.

  • Fara foto

    Alexandra, 23 decembrie 2009

    Sfaturi f bune. Data viitoare daca se poate sa ne prezentati reteta originala pentru prajitura CHEESECAKE.

  • lucica mihaila

    lucica mihaila (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2009

    Un articol bun din care ai ceva de invatat, ar fi putut sa fie mai amplu - sau cel putin asa ma asteptam eu sa fie cand l-am citit - sunt mult mai multe trucuri de folosit in bucatarie. Mai asteptam si altele!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2009

    Si eu mi-as dori sa faceti mai multe comentarii la glazurarea prajiturilor cat si a torturilor. As dori sa stiu cum se face martipanul care se pune pe prajituri, cum sunt amandinele si mai sunt si prajituri cu o glazura deschisa, roz, verde pal etc.

  • Fara foto

    geanina, 19 decembrie 2009

    Pe langa sucul de lamaie adaugat in sosul pentru paste, adaugati, dupa preparare putine ierburi pt pizza. Dau o aroma deosebita si un gust diferit.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 19 decembrie 2009

    Totdeuna sunt bine venite aceste sfaturi.

  • joly-gina

    joly-gina (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2009

    Foarte bune comentariiile dar mi-as dori sa faceti comentarii si despre glazurarea prajiturilor.

  • Fara foto

    iTheChef, 15 decembrie 2009

    Foarte adevarat tot ce s-a scris aici! Cu exceptia sucului de lamaie in sosul de paste. Nu am incercat dar promit ca diseara fac niste Bolognese si voi incerca. As mai adauga o fraza la "sare". Adaugati un praf de sare la orice prajitura sau desert.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

    Nu toate ierburile merg la retete si trebuie sa stii cum sa le aromatizezi!

  • Fara foto

    emilia, 10 decembrie 2009

    Eu "dreg" sosul de rosii pentru paste si fripturi, nu cu zahar, ci cu o lingurita de miere, e un gust deosebit, incercati si voi.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 decembrie 2009

    Sfaturi utile si sanatoase.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 decembrie 2009

    Un articol foarte bun, felicitari!

  • Fara foto

    delia, 04 decembrie 2009

    Este adevarat ca fiecare ingredient da o savoare daca sti cand sa-l pui.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 04 decembrie 2009

    Multe dintre aceste trucuri le stiam, dar sunt bine venite. De exemlu, nu stiam ca se adauga putin suc de lamaie in sosul pentru paste. Iata ca am aflat ceva nou.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2009

    Interesant articolul.