Originar din Asia, arborelui de nuc i s-au atribuit, la inceputuri, puteri malefice. In primul rand, pentru ca bogata sa coroana umbrea alte culturi. In plus, arborele secreta unele substante care impiedica plantele din jur sa creasca sau sa-si deschida florile. Asa se explica si de ce unii au avansat ideea ca numele sau vine din latinescul" nocere" care inseamna "a vatama". Altii pretind ca originea latina ar fi "nox", adica "noapte",datorita ,fara indoiala, culorii intunecate a cojii de nuca.

Potiuni si scepticism

In perioada Imperiului roman, cand Pompeu a triumfat in batalia impotriva regelui din Pont, generalul roman a gasit in palatul lui Mithridate o reteta impotriva veninurilor si a otravurilor: 2 nuci si 2 smochine se zdrobesc impreuna cu frunze de ruta (planta medicinala) si un pic de sare. Mithridate a ramas renumit pentru indarjirea cu care s-a autoimunizat impotriva otravurilor, ingerand regulat cate o doza mica de venin sau otrava.
Nucile au fost privite cu scepticism mult timp. In Evul Mediu, se credea ca nuca este "indigesta, face rau la cap si paralizeaza limba". Si nu se recomanda sa se manance decat una. Caci "cate doua te imbolnaveste, iar a treia te va ucide".
Europenii nu agreau nucile pentru ca le considerau prea uleoase si practic un aliment inutil. Pentru arabi nucile reprezentau chiar un pericol: provoca pustule bucale, strica dantura si inflameaza amigdalele.

Dulceata lui Charlemagne

Nu toti s-au grabit insa sa condamne acest fruct multiplu si foarte hranitor. Carol Cel Mare si sotia sa Hildegarde, se dadeau in vant dupa dulceata de nuci verzi.

In cifre, 100 grame de nuci contin 600kcal.
   
Este unul din fructele cu cea mai mare valoare calorica. Nucile sunt bogate in lipide si grasimi vegetale, benefice pentru sanatate. Potrivit studiilor nucile ajuta la scaderea glicemiei, tensiunii arteriale si a colesterolului.
Ele sunt un fruct foarte energetic: furnizeaza atat vitamine(B,E), cat si minerale (magneziu, fosfor, fier, potasiu). Aceasta bogatie in minerale le recomanda in spasmofilie. In ciuda valorii lor nutritive, nucile raman un fruct foarte incarcat de calorii.
In Europa, cele mai mari furnizoare de nuci sunt Franta, Italia si Grecia. Ele asigura 3/4 din productia totala europeana. Statele Unite depasesc de zece ori productia Frantei.

Sfaturi

Nucile cu coaja mai deschisa la culoare  sunt de o calitate mai buna.
Cumparati nuci fara coaja in cantitati mici deoarece au tendinta de a rancezi rapid. Depozitatile in vase inchise etans, de preferat in frigider sau chiar congelator.
 Nucile prajite au o aroma deosebita. Puneti-le necuratate de pielita intr-un singur strat intr-o tava de copt si lasati-le 10-15 minute in cuptor, pana se rumenesc usor, amestecand din cand in cand (se ard usor).

   
Vinegreta de nuci

Macinati 50g nuci  si puneti-le in mixer. Adaugati 3 linguri de ulei, 1 lingura otet, sare, piper; mixati pana obtineti o crema. Pastrati-o la frigider. Cand serviti, garnisiti cu arpagic taiat fin.
Acest sos poate acompania salata de andive si de cartofi, pieptul de rata, fileurile de peste afumat.

Scordolea de nuci

Fierbeti 2 cartofi mari, curatati-i de coaja si zdrobiti-i. Adaugati sare si 1/2 ceasca ulei, turnat putin. Amestecati apoi cu 50g nuci si 1/2 capatana usturoi, ambele pisate. Turnati si o lingura otet si amestecati bine.
Serviti sosul langa legume fierte sau prajite, peste rasol. Cartofii pot fi inlocuiti cu miez de paine, inmuiat in apa si stors bine.

Acest articol ne-a fost oferit de catre doamna Zana Busuioc.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 25 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Bica Elena, 25 octombrie 2013

    multumim pentru sfaturi

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2011

    Imi plac nucile ,dar mai ales in copilarie imi placea mult invartita cu nuca pe care o facea mama.Cea pe care o fac eu parca nu e la fel de buna.

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Felicitari pentru articol! Nucile sunt extrem de cunoscute pentu calitatile lor nutritionale, mai ales pentru continutul de omega 3.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Interesant articol !

  • Fara foto

    costin, 09 aprilie 2010

    MULTUMIRI PT.ARTICOL-VREM MAI MULTE-MI-E DEJA FOAME,SI VOI FACE NISTE NUCI LA CUPTOR vin rosu

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 februarie 2010

    Felicitari pentru articol !

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

    Incearca sa mananci , Elena ,cu paine prajita nucile!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

    De cate ori ajung la articol, mi se face pofta de nuci, acum ca este post o sa consum mau multe. Imi plac nucile cu paine proaspata, imi amintesc de copilarie si de nucile bunicii, pe care atunci nu le pretuiam cum ar fi trebuit. Acum imi plac f. tare desi stiu ca ingrasa.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 16 februarie 2010

    Interesant articol, Zana!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 februarie 2010

    Va multumesc tuturor.Si voi sunteti minunate!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010

    frumos si interesant,felicitari!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010

    frumos si interesant,felicitari!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Felicitari Zana,foarte bun acest articol!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Felicitari pentru minunatul articol Zana !!! Omul cat traieste...invata ! Multumesc de sfaturile ce ni-le-ai dat si nu le stiam( pe toate ) Pentru tuse: 2 cepe medii crestate, cu coaja cu tot si 10 nuci sparte ,tot cu coaja ,in 2 litri de apa le fierbe-ti cam o juma de ora si in 24 de ore nu mai ai nimic ...

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima. Opt nuci pe zi va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, dupa opinia cercetatorilor americani. Stiu ca ingrasa, dar mie imi plac f. tare. Felicitari pt articol, zana b.

  • panseluta

    panseluta (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    nu stiam ca charlemagne manca dulceata de nuci verzi.ca sa vezi !

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2010

    Este foarte bine ca mereu gasim aici cate un articol interesant.Felicitari.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    Un articol interesant si foarte bine structurat.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    Va multumesc tuturor ptr. aprecieri.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010

    treb mentionat faptul ca nucile constituie si un medicament bun pentru inima:3 nuci/zi intareste inima,iar in combinatia cu ceapa alba se face un sirop pentru tuse

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010

    Multumim pentru articol. Sfaturi minunate.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2010

    Un articol foarte bine venit,avem multe de retinut din aceste minunate articole.Vinegreta de nuci am mancat si eu odata.Este foarte usor de facut si in casa,are un gust foarte special si foarte bun la friptura.Felicitari pentru articol.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2010

    Felicitari pt articol, e minunat, draga zana b.

  • Fara foto

    anca, 21 ianuarie 2010

    Si noi va multumim doamna Busuioc pentru pasiunea si dedicatia dumneavoastra. Personal, pana sa citesc articolul dumneavoastra nu cunosteam mare lucru despre nuci si despre istoria lor. Imi place foarte mult articolul si va multumesc in numele echipei Gustos.ro

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2010

    Multumesc mult ptr. publicarea articolului.In sfarsit a ajuns unde trebuie dupa o perioada cam lunga de timp.Oricum pe aceasta cale trebuie sa multumesc Ancai.