Ciocolata nu e un aliment sănătos

Spre bucuria amatorilor de dulciuri, mai multe studii au demonstrat că ciocolata este printre alimentele sănătoase. De fapt, aceste rezultate nu sunt îndeajuns pentru a încuraja consumul unui aliment cu conţinut aşa mare de calorii.

Ciocolata nu e un aliment sănătos

Mai multe studii au asociat ciocolata cu o varietate de beneficii pentru sănătate

Cei care consumă moderat, dar regulat, au tensiunea mai mică, colesterolul în limite normale şi nu riscă să facă boli cardiace. Ba mai mult, şi starea psihică ar fi mai bună, spuneau studiile.De fapt, nutriţioniştii avertizează că nu trebuie să luăm „de bun” tot ce auzim. Ciocolata este „un dulce”, nu poate fi un aliment sănătos.

Băutura de cacao, secretul sănătăţii

Studiile legate de efectele benefice ale ciocolatei au început acum 10 ani, informează Los Angeles Times. Atunci s-a descoperit că populaţia Kuna, ce locuieşte o insulă din Panama, nu se confruntă cu hipertensiune arterială, insuficienţă renală, cancer şi celelalte probleme ale lumii moderne. În rândul lor, aceste afecţiuni erau mai rare decât la restul panamezilor.

De unde această diferenţă? Se pare că cei din populaţia Kuna beau până la 40 de căni pe săptămână dintr-o băutură pe bază de cacao. Desigur, ei au şi alte obiceiuri sănătoase, însă pentru producătorii de ciocolată, doar băutura de cacao a contat. Aceasta este bogată în flavonoli, un tip de antioxidanţi din categoria flavonoizilor.

Aceste descoperiri au stat la baza a ani şi ani de studii legate de efectele ciocolatei

S-a aflat că flavonolii măresc nivelul oxidului nitric din sânge, astfel că pereţii vaselor de sânge se relaxează şi circulaţia este îmbunătăţită. Este adevărat că s-au descoperit efecte benefice ale ciocolatei, însă niciunul dintre participanţii la studii nu a devenit atât de sănătos ca cei din populaţia Kuna.

Studiile despre ciocolată, influenţate de producători

Deşi au făcut multă vâlvă, studiile legate de beneficiile ciocolatei au fost scurte şi cu puţini participanţi şi, mai mult, în unele din ele s-au implicat şi producătorii de ciocolată. Unii au sponsorizat cercetările, alţii şi-au trimis specialiştii să lucreze la ele.Au fost şi studii independente, nepărtinitoare, care au arătat efectele pozitive ale consumului de cacao, dar chiar şi aşa, experţii apreciază că, în mare, nu există suficiente dovezi în favoarea ciocolatei. Ca să le obţinem este nevoie de studii ample, de lungă durată.

Până atunci, sfatul de a mânca mai multă ciocolată, pe care îl dau unii nutriţionişti, este unul controversat. Ei par să uite că cei din populaţia Kuna nu mănâncă ciocolată de la supermarket, ci o băutură pe bază de cacao, cât se poate de naturală, fără conservanţi, fără coloranţi, fără zahăr.Fie că este dulce sau amăruie, albă sau neagră, ciocolata nu este un aliment sănătos, spun în cor cei mai faimoşi nutriţionişti ai lumii.

Ca să te bucuri de unele beneficii fără să îţi rişti sănătatea, ar trebui să mănânci într-o zi nu mai mult de 30 grame de ciocolată neagră, cu minim 70% cacao. Dacă eşti la dietă, ai voie doar 15 grame.

Orice beneficii ar avea ciocolata, asta nu e o scuză ca să facem exces. Ciocolata nu este singura sursă de antioxidanţi, ba chiar există altele şi mai bogate: legumele şi fructele.

Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Vinete umplute cu carne

Vinete umplute cu carne

Reteta de vinete umplute cu carne. Vinete umplute cu carne reteta simpla si delicioasa.

Vinete umplute cu carne
Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel

Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel

Reteta de limba soacrei. Reteta de rulouri de vinete si dovlecel. Limba soacrei reteta de aperitiv cu vinete si dovlecei....

Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise