Ciocolata nu e un aliment sănătos

Spre bucuria amatorilor de dulciuri, mai multe studii au demonstrat că ciocolata este printre alimentele sănătoase. De fapt, aceste rezultate nu sunt îndeajuns pentru a încuraja consumul unui aliment cu conţinut aşa mare de calorii.

Ciocolata nu e un aliment sănătos

Mai multe studii au asociat ciocolata cu o varietate de beneficii pentru sănătate

Cei care consumă moderat, dar regulat, au tensiunea mai mică, colesterolul în limite normale şi nu riscă să facă boli cardiace. Ba mai mult, şi starea psihică ar fi mai bună, spuneau studiile.De fapt, nutriţioniştii avertizează că nu trebuie să luăm „de bun” tot ce auzim. Ciocolata este „un dulce”, nu poate fi un aliment sănătos.

Băutura de cacao, secretul sănătăţii

Studiile legate de efectele benefice ale ciocolatei au început acum 10 ani, informează Los Angeles Times. Atunci s-a descoperit că populaţia Kuna, ce locuieşte o insulă din Panama, nu se confruntă cu hipertensiune arterială, insuficienţă renală, cancer şi celelalte probleme ale lumii moderne. În rândul lor, aceste afecţiuni erau mai rare decât la restul panamezilor.

De unde această diferenţă? Se pare că cei din populaţia Kuna beau până la 40 de căni pe săptămână dintr-o băutură pe bază de cacao. Desigur, ei au şi alte obiceiuri sănătoase, însă pentru producătorii de ciocolată, doar băutura de cacao a contat. Aceasta este bogată în flavonoli, un tip de antioxidanţi din categoria flavonoizilor.

Aceste descoperiri au stat la baza a ani şi ani de studii legate de efectele ciocolatei

S-a aflat că flavonolii măresc nivelul oxidului nitric din sânge, astfel că pereţii vaselor de sânge se relaxează şi circulaţia este îmbunătăţită. Este adevărat că s-au descoperit efecte benefice ale ciocolatei, însă niciunul dintre participanţii la studii nu a devenit atât de sănătos ca cei din populaţia Kuna.

Studiile despre ciocolată, influenţate de producători

Deşi au făcut multă vâlvă, studiile legate de beneficiile ciocolatei au fost scurte şi cu puţini participanţi şi, mai mult, în unele din ele s-au implicat şi producătorii de ciocolată. Unii au sponsorizat cercetările, alţii şi-au trimis specialiştii să lucreze la ele.Au fost şi studii independente, nepărtinitoare, care au arătat efectele pozitive ale consumului de cacao, dar chiar şi aşa, experţii apreciază că, în mare, nu există suficiente dovezi în favoarea ciocolatei. Ca să le obţinem este nevoie de studii ample, de lungă durată.

Până atunci, sfatul de a mânca mai multă ciocolată, pe care îl dau unii nutriţionişti, este unul controversat. Ei par să uite că cei din populaţia Kuna nu mănâncă ciocolată de la supermarket, ci o băutură pe bază de cacao, cât se poate de naturală, fără conservanţi, fără coloranţi, fără zahăr.Fie că este dulce sau amăruie, albă sau neagră, ciocolata nu este un aliment sănătos, spun în cor cei mai faimoşi nutriţionişti ai lumii.

Ca să te bucuri de unele beneficii fără să îţi rişti sănătatea, ar trebui să mănânci într-o zi nu mai mult de 30 grame de ciocolată neagră, cu minim 70% cacao. Dacă eşti la dietă, ai voie doar 15 grame.

Orice beneficii ar avea ciocolata, asta nu e o scuză ca să facem exces. Ciocolata nu este singura sursă de antioxidanţi, ba chiar există altele şi mai bogate: legumele şi fructele.

Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de capsuni cu menta

Gem de capsuni cu menta

Reteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...

Gem de capsuni cu menta
Spaghete cu vinete

Spaghete cu vinete

Spaghete cu vinete
Papricas de pui cu galuste de faina

Papricas de pui cu galuste de faina

Papricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...

Papricas de pui cu galuste de faina
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor