Uleiul de masline a fost pe primul loc dintotdeauna. Maslinul salbatic provine din Asia Mica, unde existau paduri intregi de maslini salbatici si s-a raspandit treptat din Siria, in Anatolia si apoi in Grecia. Grecii au fost cei care au transmis cultura maslinului si tehnica extractiei uleiului de masline de-a lungul coastei mediteraneene, din Italia pana in sudul Frantei si Spaniei.
(un articol de dicarmencitta1957)

Uleiul de masline destinat consumului se obtine din masline verzi. El contine acizi grasi monosaturati polifenoli si vitamina E, fiind un adevarat medicament. Insusi Hippocrate, parintele medicinei moderne, recomanda sucul de masline ca remediu in cazul bolilor de rinichi, iar maslinele macerate  pentru tratarea ulcerului.

Cele mai importante beneficii ale uleiului de masline sunt: scade nivelul colesterolului, previne ateroscleroza, reduce riscul cancerului de san si de prostata, previne cancerul de intestine, diminueaza riscul artritei cronice, opreste procesele de oxidare din organism, prevenind totodata si imbatranirea.

Uleiul de masline este de mai multe feluri:

1. Uleiul de masline extravirgin, care pastreaza aroma maslinelor si are o aciditate mai mica de 0,8%.

2. Uleiul de masline pur, care reprezinta un amestec de uleiuri virgine rafinate si nerafinate, cu o aciditate mai mica de 1%, care respecta standardele in vigoare.

3. Uleiul de masline rafinat, cu o aciditate sub 0,3%, este interzis consumului uman in multe tari, inclusiv in Europa, deoarece metodele de rafinare ii altereaza structura. 

4. Uleiul din tescovina de masline este un amestec de ulei rafinat din tescovina si ulei virgin, avand o aciditate sub 1%, se conformeaza standardelor, dar este numit impropriu “ulei de masline”.

Uleiul de masline isi pastreaza pe deplin proprietatile daca nu este prelucrat. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de masline ramane stabil, la temperaturi relativ mari,datorita antioxidantilor si continutului ridicat de acid oleic, de aceea poate fi folosit de mai multe ori.

Cum gatim cu uleiul de masline

Desi uleiurile virgine si extra-virgine de masline se comporta bine atunci cand sunt incinse, isi cam pierd din aroma, asa ca e bine sa le folosesti in mancaruri care nu au nevoie de procesare termica.

Uleiul de masline mai face un lucru interesant – tine in frau aciditatea unor produse acide, cum ar fi rosiile, otetul, vinul sau sucul de lamaie.

Iata cum putem folosi uleiul de masline:

1. Peste salata sau intr-un salad dressing.
2. In marinate sau sosuri pentru vita, porc, peste, pui si chiar legume. Uleiul de masline patrunde frumos prin primele straturi ale carnii puse la marinat.
3. Atunci cand aproape ai terminat de gatit o mancare, pentru aroma.
4. Peste pastele proaspat fierte sau legume.
5. Pentru un aperitiv usor, prajeste cateva felii de maine, apoi freaca-le usor cu un catel de usturoi si adauga un strop de ulei de masline deasupra.
6. Poti inlocui partial untul din piure cu ulei de maslina, mai ales in combinatie cu putin usturoi si condimente.

Voi cum folositi uleiul de masline?

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    liliana, 28 octombrie 2009

    Eu il folosesc crud pentru salata, cu legume fierte, il pun in piure in loc de unt, in salata de vinete, iahnie de fasole si de ce nu chiar peste o felie de piine proaspata sau prajita un fir de ulei de masline incercati, peste felia de cas proaspat,rosie etc.

  • Fara foto

    mariana scarlat, 05 octombrie 2009

    Deşi cunosc toate beneficiile pe care ţi le aduce consumul de ulei de măsline, eu îl folosesc foarte rar. Nu-mi place nici mirosul şi nici gustul pe care-l dă salatelor sau mâncărurilor. Prefer uleiul de porumb.

  • Fara foto

    zana b., 08 septembrie 2009

    Uleiul de masline mentine tensiunea arteriala in limite normale,protejeaza impotriva unor forme de cancer,minimalizeaza riscul unui atac cerebral sau de cord ,dar in primul rand scade nivelul colesterolului.

  • Fara foto

    zana b., 08 septembrie 2009

    Inlocuiti grasimile saturate cu uleiul de masline si veti trai mai mult.O dieta bogata in ulei de masline,fructe,legume,peste,nuci si cereale poate reduce cu 25% riscul deceselor premature.

  • Fara foto

    zana b., 18 august 2009

    Cand cumparati ulei de masline verificati daca pe eticheta scrie \"extra virgin si presat la rece\".Aceasta inseamna ca uleiul a fost extras din masline printr-un procedeu mecanic si nu chimic si ca numai uleiul obtinut din prima extractie a fost folosit.Aceste informatii ne asigura ca toti compusii din maslinele folosite si proprietatile deosebite ale acestora sunt prezente in ulei.

  • Fara foto

    Cely, 18 august 2009

    Eu folosesc uleiul de masline doar la salate

  • Fara foto

    zana b., 15 august 2009

    Dintr-o lingura ulei de masline,un galbenus si o lingurita suc de lamaie sau portocala puteti prepara o masca ptr. tenul uscat ,pe care o lasati sa actioneze 10 minute si pe care o indepartati cu apa calduta. Ptr. tenul gras inlocuiti galbenusul cu albusul.

  • Fara foto

    zana b., 15 august 2009

    Pisati o capatana de usturoi si amestecati cu 250g ulei de masline.Lasati la macerat 3 zile,ferit de lumina soarelui.Obtineti,astfel un leac eficient care va calma durerile reumatice sau cele provocate de entorse.Dupa ce masati locul afectat acoperiti cu un prosop gros.

  • Fara foto

    zana b., 15 august 2009

    Uleiul de masline este recomandat si ptr.combaterea diabetului ,a bolilor de ficat si ptr. imbunatatirea digestiei.O lingura de ulei inghititwa in fiecare dimineata ,pe stomacul gol,imbunatateste activitatea ficatului.

  • Fara foto

    zana b., 12 august 2009

    Ce sa spun ,aflam lucruri interesante din fiecare articol.Eu folosesc mai des uleiul de masline la paste,peste la cuptor si salate.

  • Fara foto

    valentina ionita, 12 august 2009

    Un articol foarte interesant ...