Tainele uleiului de masline

Uleiul de masline a fost pe primul loc dintotdeauna. Maslinul salbatic provine din Asia Mica, unde existau paduri intregi de maslini salbatici si s-a raspandit treptat din Siria, in Anatolia si apoi in Grecia. Grecii au fost cei care au transmis cultura maslinului si tehnica extractiei uleiului de masline de-a lungul coastei mediteraneene, din Italia pana in sudul Frantei si Spaniei.

Tainele uleiului de masline

(un articol de dicarmencitta1957)

Uleiul de masline destinat consumului se obtine din masline verzi. El contine acizi grasi monosaturati polifenoli si vitamina E, fiind un adevarat medicament. Insusi Hippocrate, parintele medicinei moderne, recomanda sucul de masline ca remediu in cazul bolilor de rinichi, iar maslinele macerate  pentru tratarea ulcerului.

Cele mai importante beneficii ale uleiului de masline sunt: scade nivelul colesterolului, previne ateroscleroza, reduce riscul cancerului de san si de prostata, previne cancerul de intestine, diminueaza riscul artritei cronice, opreste procesele de oxidare din organism, prevenind totodata si imbatranirea.

Uleiul de masline este de mai multe feluri:

1. Uleiul de masline extravirgin, care pastreaza aroma maslinelor si are o aciditate mai mica de 0,8%.

2. Uleiul de masline pur, care reprezinta un amestec de uleiuri virgine rafinate si nerafinate, cu o aciditate mai mica de 1%, care respecta standardele in vigoare.

3. Uleiul de masline rafinat, cu o aciditate sub 0,3%, este interzis consumului uman in multe tari, inclusiv in Europa, deoarece metodele de rafinare ii altereaza structura. 

4. Uleiul din tescovina de masline este un amestec de ulei rafinat din tescovina si ulei virgin, avand o aciditate sub 1%, se conformeaza standardelor, dar este numit impropriu “ulei de masline”.

Uleiul de masline isi pastreaza pe deplin proprietatile daca nu este prelucrat. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de masline ramane stabil, la temperaturi relativ mari,datorita antioxidantilor si continutului ridicat de acid oleic, de aceea poate fi folosit de mai multe ori.

Cum gatim cu uleiul de masline

Desi uleiurile virgine si extra-virgine de masline se comporta bine atunci cand sunt incinse, isi cam pierd din aroma, asa ca e bine sa le folosesti in mancaruri care nu au nevoie de procesare termica.

Uleiul de masline mai face un lucru interesant – tine in frau aciditatea unor produse acide, cum ar fi rosiile, otetul, vinul sau sucul de lamaie.

Iata cum putem folosi uleiul de masline:

1. Peste salata sau intr-un salad dressing.

2. In marinate sau sosuri pentru vita, porc, peste, pui si chiar legume. Uleiul de masline patrunde frumos prin primele straturi ale carnii puse la marinat.

3. Atunci cand aproape ai terminat de gatit o mancare, pentru aroma.

4. Peste pastele proaspat fierte sau legume.

5. Pentru un aperitiv usor, prajeste cateva felii de maine, apoi freaca-le usor cu un catel de usturoi si adauga un strop de ulei de masline deasupra.

6. Poti inlocui partial untul din piure cu ulei de maslina, mai ales in combinatie cu putin usturoi si condimente.

Voi cum folositi uleiul de masline?

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura