Multi romani ar spune ca mancarurile traditionale din tara noastra nu au egal in lume. Sarmalute, cozonac, carnati proaspeti sau caltabosi – ne lasa gura apa doar cand ne gandim la asta. Si, pentru cei care n-au apucat sa guste preparate traditionale din alte zone ale tarii, Gustos.ro v-a pregatit o mica descriere a mesei de Craciun in Ardeal si in Moldova. La sfarsit, ramane ca dumneavoastra sa decideti care zona face cele mai gustoase bucate.

Craciunul moldovenesc

In Moldova, carnea de porc este baza oricarei mese de Craciun. Aperitivele sunt si ele bogate, pornind de la toba, chisca (un mat de porc umplut cu orez si carne tocata, fiert si apoi prajit), muschi afumat, jambon, slaninuta, branza si multe altele, dupa obiceiul si gustul gazdei. 

Foarte populara la masa de Craciun este ciorba cu bors de putina din costita afumata. Nelipsite sunt si sarmalutele moldovenesti si raciturile din carne afumata si un fel de mancare tipic acestei zone sunt carnatii fierti in moare de varza. Totul este stropit cu un vin bun si la desert se serveste faimosul cozonac moldovenesc.

Craciunul in Ardeal


In Ardeal, sunt nelipsite snitelele, chiftelele, rulada de carne, sunca fiarta, salata de beouf, lebarul, sangeretele, carnatii uscati si afumati, toate acompaniate de ceapa rosie. Ardelenii servesc la masa de Craciun si supa cu taitei de casa sau cu galusti, ciorba de perisoare sau chiar ciorba de vin, si foarte importante sunt afumaturile (pregatite dupa reteta tipic ardeleneasca). Raciturile sunt servite presarate cu boia si zeama de lamaie si nici sarmalele sau friptura cu garnitura de varza acra nu lipsesc. Sarmalele ardelenesti sunt diferite de cele din alte zone ale tarii - sunt mari cat e o foaie de varza (spre deosebire de cele moldovenesti, care sunt mult mai mici). La desert, nu lipseste cozonacul, acompaniat de faimoasele prajituri delicioase din Ardeal si totul e stropit cu palinca si vin din belsug.

La final, daca vrei sa incerci niste retete traditionale din aceste doua zone, Gustos.ro iti propune chisca moldoveneasca sau ciorba cu carne de porc ardeleneasca.


Chisca moldoveneasca

Timp de preparare:
25 minute (complexitate redusa) 

Ingrediente:
- 2-3 cepe
- o cana orez
- carne de porc/vita (eventual gata tocata)
- 2 oua
- sare, piper 

Mod de preparare:
Se taie marunt cepele si se pun la prajit. Se pune apa si orezul la fiert. Dupa ce s-a fiert orezul se lasa putin la racit. Apoi se ia orezul si se amesteca cu carnea tocata in prealabil, adaugandu-se sarea si piperul plus cele 2 oua crude pentru a lega compozitia.
Caltabosii se spala (intestinul gros de la porc) apoi se umplu cu compozitia rezultata, se leaga la capete si se pune la fiert pentru 20 de minute. Se lasa la racit dupa care se pune la prajit. 

Ciorba ardeleneasca cu carne de porc 

Timp de preparare:
(complexitate redusa) 

Ingrediente:
carne de porc, morcovi, ceapa, radacina de telina, radacina de patrunjel si pastarnac, tarhon verde, orez, smantana, oua, faina, otet, sare, patrunjel verde 

Mod de preparare:
Carnea se fierbe in apa cu sare si se spumeaza. Se adauga morcovii, ceapa, pastarnacul, radacina de patrunjel si se fierb impreuna. Cand carnea si legumele au fier, se adauga orez, tarhon si compozitia preparata din galbenusuri, faina si smantana, impreuna cu otetul si sarea si se continua fierberea cca 10 min.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    carmen, 21 noiembrie 2013

    Prefer craciunul moldovenesc pentru mancaruri si traditii ;)

  • Fara foto

    frunza janet, 14 noiembrie 2013

    Prefer craciunul moldovenesc...de acolo ma trag!La reteta de chisca,carnea se pune taiata jumari.Cel putin asa se face la mine.

  • Fara foto

    doina sentomosan (Bucatar) , 12 februarie 2013

    Am petrecut Craciunul in Bucovina.Pe langa traditiile care se pastreaza cu sfintenie de ani multi, bucataria a fost deosebit de gustoasa si bogata.

  • Roibu_Valeriu

    Roibu_Valeriu (Bucatar) , 21 decembrie 2012

    cu ceapa prajita ce fac? (la reteta de chisca)