Cum au aparut carnatii in lume?

Alaturi de friptura si sarmale, carnatii sunt un aliment nelipsit de pe masa de Craciun traditionala romaneasca. Multe gospodine aleg sa prepare carnatii in casa, dupa retete mostenite din batrani. Daca te-ai intrebat, candva, cum au ajuns oamenii sa prepare carnati, Gustos.ro ti-a pregatit un articol despre istoria acestui aliment.

Cum au aparut carnatii in lume?

Cuvantul “carnat” vine din limba latina, de la “salsus”, care insemna sarat sau conservat. In acele vremuri, oamenii nu cunosteau puterea refrigerarii pentru a pastra carnea o vreme indelungata, asa ca prepararea carnatilor era un mod de a rezolva aceasta problema.

Carnatii uscati s-au nascut ca urmare a descoperirii condimentelor noi, care ajutau la imbunatatirea aromelor si la conservarea carnii. Reteta s-a diferentiat de la o tara la alta si chiar de la un oras la altul si felurile diferite de carnati erau influentate, in principal, de condimentele care erau disponibile in zona respectiva.

Unele tari din lume care aveau perioade de climat rece, precum tarile din nordul Europei, putea sa pastreze carnatii proaspeti fara refrigerare, in timpul lunilor reci. De asemenea, ei au inventat un mod de a afuma carnatii, pentru a-i pastra si in timpul lunilor mai calde. In schimb, tarile din climate mai calde, din sudul Europei, au inventat carnatii uscati, care nu aveau nevoie deloc de refrigerare.

Daca anul acesta te incumeti sa prepari singur carnatii proaspeti, Gustos.ro te ajuta cu o reteta delicioasa:

Carnati

Timp de preparare:

2 h (complexitate redusa)

Ingrediente:

1 kg de carne de porc, 150 g slanina, 1 capatana de usturoi, 30 g sare, 1/2 lingurita piper, 1 varf de cutit mirodenii pentru carnati, intestine de porc

Mod de preparare:

Se trec de doua-trei ori prin masina de tocat carne grasa de la gatul porcului, pulpa si muschi in parti egale. Se adauga bucatile mici de slanina tocata, usturoi pisat, sare, piper, mirodenii. Se framanta totul bine, adaugand si putina zeama de carne. Se ataseaza la masina de tocat tubul special pentru umplut carnati. Intestinele, bine curatate si spalate, se umplu cu compozitia incet si nu prea indesat, ca sa nu se sparga.

Carnatii se servesc proaspeti, prajiti in untura, dar se pot de asemenea zvanta si afuma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise