Vinul fiert, o istorie fierbinte

Vinul fiert este o bautura alcoolica fierbinte, traditionala in Europa Centrala care a devenit destul de populara in Europa rasariteana inca din sec. XVIII. Vinul fiert se bea  in timpul sarbatorilor de Craciun dar si inainte, in duminicile din postul Craciunului (Advent) mai ales in comunitatile catolice si protestante din Romania.

Vinul fiert, o istorie fierbinte

Precursorul vinului fiert este Conditum paradoxum o bautura cunoscuta inca din antichitate. In Evul Mediu, vinul era baut in aceasta perioada adaugandu-se mai multe radacionoase si condimente dupa cum spune si Hypocras intr-una dintre scrierile lui., Ingredientele vinului fiert si gustul este similar celui pe care il cunoastem noi astazi, singura diferenta fiind faptul ca in Evul Mediu, acesta se bea dupa ce s-a racit.

Pentru a face un vin fiert bun alegeti un vin rosu sau alb, nu foarte scump deoarece nu este necesar un vin foarte bun. Este bine sa alegeti un vin demisec (vinurile dulci pot fi inselatoare in timpul fierberii si pot da un gust prost) si cel mai bine ar fi sa optati pentru un vin vrac. Se adauga diferite condimente, de obicei scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie, anason in stea, dupa care se incalzeste si se indulceste dupa a gust.

Nu fierbeti vinul ci incalziti-l doar, temperatura acestuia nu trebuie sa depaseasca niciodata 80 de grade Celsius, deoarece alcoolul se evapora la 83 de grade Celsius si se schimba gustul condimentelor. In plus, zahar topit si fiert produce hidroximetilfurfural despre care exista suspiciunea ca ar fi cancerigen.

Exista si retete de vinuri fierte cu ,,suplimente”. Aceste vinuri contin, rom, lichioruri, brandy si chiar Amaretto. Retetele sunt specifice zonelor in care aceste bauturi sunt foarte populare si, dupa cum va puteti imagina sunt mult mai puternice.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 41 %
999.99 lei
589.99 lei

Prima Latte III rosu

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Reteta simpla si delicioasa de tortilla spaniola. Afla cum sa prepari rapid aceasta mancare traditionala spaniola cu...

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat
Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise