Vinul fiert, o istorie fierbinte

Vinul fiert este o bautura alcoolica fierbinte, traditionala in Europa Centrala care a devenit destul de populara in Europa rasariteana inca din sec. XVIII. Vinul fiert se bea  in timpul sarbatorilor de Craciun dar si inainte, in duminicile din postul Craciunului (Advent) mai ales in comunitatile catolice si protestante din Romania.

Vinul fiert, o istorie fierbinte

Precursorul vinului fiert este Conditum paradoxum o bautura cunoscuta inca din antichitate. In Evul Mediu, vinul era baut in aceasta perioada adaugandu-se mai multe radacionoase si condimente dupa cum spune si Hypocras intr-una dintre scrierile lui., Ingredientele vinului fiert si gustul este similar celui pe care il cunoastem noi astazi, singura diferenta fiind faptul ca in Evul Mediu, acesta se bea dupa ce s-a racit.

Pentru a face un vin fiert bun alegeti un vin rosu sau alb, nu foarte scump deoarece nu este necesar un vin foarte bun. Este bine sa alegeti un vin demisec (vinurile dulci pot fi inselatoare in timpul fierberii si pot da un gust prost) si cel mai bine ar fi sa optati pentru un vin vrac. Se adauga diferite condimente, de obicei scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie, anason in stea, dupa care se incalzeste si se indulceste dupa a gust.

Nu fierbeti vinul ci incalziti-l doar, temperatura acestuia nu trebuie sa depaseasca niciodata 80 de grade Celsius, deoarece alcoolul se evapora la 83 de grade Celsius si se schimba gustul condimentelor. In plus, zahar topit si fiert produce hidroximetilfurfural despre care exista suspiciunea ca ar fi cancerigen.

Exista si retete de vinuri fierte cu ,,suplimente”. Aceste vinuri contin, rom, lichioruri, brandy si chiar Amaretto. Retetele sunt specifice zonelor in care aceste bauturi sunt foarte populare si, dupa cum va puteti imagina sunt mult mai puternice.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise