Daca saptamana trecuta am fost cu totii “furnicute” si am petrecut ore intregi in bucatarie pentru preparatele de sarbatoare, saptamana aceasta ne putem permite putina relaxare. Iata trei retete care sa va ajute sa asterneti pe masa preparate delicioase, aspectuoase, sanatoase si, mai ales, toate gata in o ora si jumatate!


Salata Blue Cheese (4 portii)

Timp de preparare: 20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

1 salata iceberg (dimensiune medie)

16 rosii cherry (sau 4 rosii medii coapte)

300 g bacon/ prosciutto

1 ceapa rosie mare

un praf de piper

Dressing:

300 g branza de tip blue cheese (roquefort, gorgonzolla)

250 ml smantana obisnuita (fermentata) 25% grasime (de preferat, lichida)

piper macinat

un ou fiert (ne intereseaza doar galbenusul)

1 lingurita otet alb

1 lingura de ceapa alba tocata

1 lingurita rasa de boabe de mustar

 Preparare:

Secretul acestei retete este dressing-ul.

Se pun in blender ceapa, galbenusul de ou fiert, sarea, otetul, piperul si mustarul, adaugandu-se treptat smantana. Dressing-ul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, asa ca, daca smantana nu este usor fluida, se poate adauga o lingurita de lapte. Cand compozitia este uniformizata si cremoasa, se adauga branza faramitata, in bucatele nu foarte mici, si se amesteca usor cu o lingura (pentru a nu deteriora bucatelele de branza foarte tare).

Salata se spala fara a desprinde frunzele de pe cotor. Cotorul se taie cu grija, pentru a pastra frunzele atasate. Apoi se taie salata in patru parti egale, care se asaza pe patru farfurii. Salata se preseaza usor pentru a se desprinde putin frunzele unele de altele.

Ceapa rosie se curata si se taie rondele. Rosiile cherry se taie in sferturi. Daca folositi rosii obisnuite, le puteti taia cubulete - cu grija sa nu lase foarte multa zeama.

Se incinge o tigaie de teflon (antiaderenta), cu foarte putin ulei. Baconul sau prosciutto se taie cubulete, care se pun in tigaia incinsa si se “invart” constant pentru un minut-doua, pana devin putin crocante (atentie sa nu se arda!).

Cu un polonic se toarna dressing-ul pe fiecare dintre cele patru sferturi de salata, cu grija pentru a distribui pe fiecare in parte bucatele de branza.

Rosiile scurse de zeama, cubuletele crocante de carne si rondelele de ceapa se presara si ele pe deasupra si se finiseaza cu cate un praf de piper macinat.

 

Pui cu lamaie si orez cu anghinare (4 portii)

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

700 piept de pui (dezosat, fara pielita)

2 ceapa tocate

un ardei rosu mare, taiat bucatele

450 g orez prefiert

0 cana supa de pui

o jumatate de lingurita de unt

60 ml suc proaspat de lamaie

sare si piper dupa gust

350 g miezuri de anghinare

Preparare:

Puiul se taie fasii (groase cam de doua degete).

Intr-un Wok (sau o tigaie adanca de teflon) se pune untul si se incinge bine. Se micsoreaza focul si se adauga puiul, ceapa si ardeiul. Se soteaza pentru 5 minute. Se amesteca, se adauga orezul, supa, sarea si piperul si se aduce la fierbere. Se adauga sucul de lamaie, se acopera si se lasa la foc mic pentru 15 minute, pana se inmoaie orezul. Se adauga anghinarea, se amesteca bine si se lasa inca 2-3 minute, tot la foc mic, pana se inmoaie putin anghinarea.

Se asaza in farfurii cat inca este cald si se presara parmezanul.

 

Piersici si fructe de padure in sirop de sampanie (4 portii)

Timp de preparare: sunt gata in 30 minute, insa se lasa la rece inca pe atat (complexitate redusa)

Ingrediente:

80 g zahar

250 ml apa

2 linguri suc proaspat de lamaie

trei - patru fasii de zoaja de lamaie

o jumatate de litru de sampanie sau vin alb sec

un baton de scortisoara

600 g zmeura proaspata (poate fi inlocuita cu coacaze, capsune, afine, mure sau orice fructe de padure sunt la indemana)

4 cuisoare

5 piersici coapte (cca. 750 g), de preferinta albe

Frisca pentru decor

Preparare:

Piersicile trebuie sa fie ferme si, daca se poate, albe. Daca sunt oranj-rozalii, se mai adauga o lingura de zahar la ingrediente. De asemenea, daca folositi fructe de padure acrisoare, mai puteti suplimenta zahar daca simtiti nevoia. Noua ne-au placut asa.

Piersicile se pun intr-o craticioara cu apa clocotita pentru cca. 30 de secunde, apoi se se scot si se decojesc. Se taie felii (groase).

Sampania pe care o folositi nu trebuie sa fe foarte scumpa si, la nevoie, se poate inlocui cu un vin alb sec.

Zaharul, piersicile, apa, sucul de lamaie, sampania/vinul, scortisoara, cuisoarele si cojile de lamaie se amesteca intr-o craticioara emailata (sau de inox) si se pun la fiert, la foc mediu. Dupa primul clocot se lasa la fiert la foc mic pana se topeste zaharul, apoi se opreste focul. Se lasa sa se raceasca.

Se scot piersicile, cu grija sa nu se deterioreze, si se aseaza pe 4 farfurioare.

Sosul ramas se pune din nou pe foc si se lasa cca. 8 minute, pana se ingroasa. Se toarna strecurat peste piersici si, dupa ce se raceste, se adauga fructele de padure.

La final, se garniseste cu frisca.

Pofta buna!

 

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Panini Maker Large

- 40 %
389.99 lei
233.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Retete interesante! Multumim!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Toate retetele sunt interesanta !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Salvat, raman la rand.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Unele sunt chiar interesante.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 mai 2010

    Gustoase, gustoase, gustoase, de la gustos.ro!

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

    I-mi place in special prima reteta....finutza!

  • Ana-Maria

    Ana-Maria (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

    toate par a fi delicioase ...o poza cu mancarea respectiva nu ar strica

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    toate retetele sunt interesante, insa as prefera sa prezentati retete cu ingrediente la indemana oricui.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Toate retetele sunt delicioase,un adevarat rasfat...

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    interesant.merita incercat.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 09 aprilie 2010

    Ce sa spun? De gustibus....!