5 lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand gatesti cu iaurt

Iaurtul este delicios si transforma orice preparat intr-o mancare bogata, cremoasa si plina de savoare. Si cu toate ca rezultatul merita orice efort, gatitul cu iaurt poate cauza adevarate frustrari, deoarece acesta se poate coagula repede, avand un aspect granulos neplacut. Si cand vorbim de gatitul cu iaurt, ne referim la retetele care presupun si incalzirea ingredientelor.   Iata tot ce trebuie sa stiti inainte de a va apuca sa gatiti cu iaurt:  

5 lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand gatesti cu iaurt

1. Grasimea este buna

Atunci cand gatim cu iaurt, este mai bine sa alegem unul gras, caci grasimea protejeaza proteinele de caldura si le impiedica sa se coaguleze si sa se transforme in branza. Asadar, posibilitatea este mai ridicata ca un iaurt cu un nivel mai redus de grasime sa se branzeasca, fata de un iaurt gras.

2. Adaugati amidon

Daca folositi iaurt slab sau chiar fara grasimi (sau doar vreti sa fiti siguri ca iaurtul va ramane cremos pana la final), amestecati o lingurita de amidon, faina sau arorut in iaurt inainte de a-l adauga in mancare. Acestea vor preveni coagularea proteinelor.
3. Da focul mic

In acest fel, evitam ca iaurtul sa capete acel aspect inestetic de care vorbeam mai devreme. Multe retete chiar recomanda sa dam mai incet focul inainte de a adauga iaurtul, tocmai pentru a da ocazia mancarii sa se racoreasca putin. Daca nu va grabiti, puteti chiar lua tigaia de pe foc inainte de a adauga iaurtul, o lasati putin la racorit si o puneti la loc dupa ce ati amestecat iaurtul in compozitie.

4. Amesteca intr-un singur sens

Daca amestecam prea intens si prea mult iaurtul, riscam sa separam proteinele si sa obtinem un iaurt granulos. Cel mai bine este sa adaugam putin cate putin iaurt in compozitie, sa amestecam usor si intr-un singur sens pana cand este incorporat perfect.
5. Atentie la temperatura

Pe cat este posibil, este bine ca iaurtul sa fie scos din frigider si adus la temperatura camerei inainte de a fi folosit in mancare. Daca timpul nu iti permite sau pur si simplu ai uitat sa faci asta, atunci tempereaza iaurtul astfel: ia o lingura din sosul/preparatul in care vrei sa amesteci iaurtul si adaug-o peste iaurt. Amesteca bine; in acest fel, ai adus temperatura iaurtului mai aproape de cea a sosului. Adauga iaurtul in mancare si amesteca bine.
Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor