Postul  a inceput si cu siguranta ca cei care tin post se gandesc deja ce retete de post sa mai prepare. Pentru ca exista o sumedenie de idei de retete fara carne din care putem sa alegem, ne-am gandit sa va oferim niste retete mai putin intalnite in bucataria romaneasca.
Astfel, pentru saptamana ce urmeaza puteti incerca cate o reteta pe zi dintre cele de mai jos, de la supa cu curry, pana la celebra lasagna si gustarea libaneza cu vinete Baba Ganoush. Cu siguranta vor aduce un plus de savoare in bucataria dvs. si vor satisface pretentiile oricarui gurmand.
 

Supa cu morcovi si curry

Ingrediente

2 linguri de ulei vegetal
1 ceapa tocata
1 lingura de curry
450 g de morcovi taiati bucatele
4 cesti de supa de legume
2 cesti de apa (sau in functie de cata este nevoie)

Mod de preparare
Incingeti uleiul intr-o oala mare, la foc potrivit. Sotati ceapa pana se inmoaie si devine translucida. Adaugati pudra de curry. Puneti morcovii taiati si amestecati pana se gatestc. Turnati supa de legume si lasati sa fiarba 20 de minute la foc mic pana morcovii se inmoaie. Puneti morcovii si supa intr-un blender pana ce obtineti un piure fin. Puneti la loc in oala si adaugati apa pentru a subtia pana la consistenta dorita. 

Tocana de legume Marakesh


Ingrediente
1 cartof (curatat si taiat cubulete),
1 vanata medie (taiata cubulete),
1 ardei verde (taiat cubulete),
1 ardei rosu (taiat cubulete),
2 morcovi taiati, 1 ceapa (taiata marunt),
6 linguri de ulei de masline,
3 catei de usturoi (pisati),
1 lingura de curry - pudra,
1 lingurita de scortisoara,
¾ lingurita de sare,
¾ lingurita de boia,
400 de grame de naut (uscat sau din conserva),
¼ ceasca de migdale decojite,
1 dovlecel taiat felii,
2 linguri de stafide,
1 ceasca de suc de portocale,
250 de grame de spanac.

Mod de preparare

Intr-o oala mare, cu capac, se pun cartoful, vanata, ardeii, morcovii, ceapa si trei linguri de ulei. Sotati amestecul la foc mediu pentru 5 minute. Intr-o cratita medie puneti 3 linguri de ulei de masline, usturoiul, pudra curry, scortisoara, sarea si piperul si sotati la foc mediu pentru 3 minute. Apoi puneti amestecul acesta in oala cu legume. Adaugati nautul, migdalele, dovlecelul, stafidele si sucul de portocale, acoperiti cu capacul si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute. Apoi adaugati spanac si lasati sa mai fiarba inca 5 minute si este gata de servire. Pofta buna!

Tofu pane condimentat

Ingrediente

450 de grame de tofu ,
2 cesti de supa de legume,
3 linguri de ulei vegetal ,
½ ceasca de faina ,
3 linguri de drojdie uscata (nutritionala),
1 lingurita de sare,
½ lingurita de piper negru (proaspat macinat),
1 lingurita de salvie,
½  lingurita de boia iute.

Mod de preparare

Taiati tofu in felii de 1-2 centimetri, apoi taiati din nou in baghete de 1-2 cm latime. Puneti tofu intr-un bol si turnati peste el supa de legume. Puneti deoparte pentru a se imbiba cu supa.
Intr-un bol separat, amestecati faina, drojdia uscata, sarea, piperul, salvia si boia iute.
Incingeti uleiul intr-o tigaie, la foc mediu spre mare.
Indepartati bucatile de tofu din supa de legume si scurgeti supa ramasa (dar nu chiar toata). Dati bucatile prin a  amestecul de faina si condimente (este posibil sa fie nevoie sa dati tofu prin acel amestec de doua ori ca sa fie uscat invelisul). Puneti tofu in tigaia cu ulei incins, prajiti pana ce devine crocant si rumen pe toate partile. Adaugati mai mult ulei daca este nevoie.
Se serveste cu orez curry si broccoli cu usturoi.

Lasagna cu legume

Ingrediente

2 linguri ulei de masline
1 ½ ceasca de ceapa tocata
3 linguri de usturoi pisat
400 g de rosii taiate
1/3 ceasca de pasta de tomate
½ ceasca de busuioc proaspat tocat
½ ceasca de patrunjel tocat
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru macinat
1 pachet de paste pentru lasagna (aprox. 400 g)
400 de grame de tofu
2 linguri de usturoi pisat
¼ ceasca de busuioc proaspat
¼ ceasca de patrunjel tocat
½ lingurita de sare
piper negru macinat (dupa gust)
300 g de spanac congelat (dezghetat si scurs de apa)  

Mod de preparare

Preparati sosul: intr-o cratita mare, la foc potrivit, incingeti uleiul de masline. Puneti ceapa in uleiul de masline si sotati pana ce se inmoaie, pentru aproximativ 5 minute. Adaugati usturoi si prajiti pentru inca 5 minute.
Puneti rosiile, pasta de tomate, busuiocul si patrunjelul intr-o cratita. Amestecati bine, dati focul incet, acoperiti si lasati sosul sa fiarba la foc mic pentru 1 ora. Adaugati sare si piper.In timp ce sosul se gateste, fierbeti intr-o cratita apa cu sare. Fierbeti pastele pentru lasagna pentru 9 minute si apoi scurgeti-le de apa. Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneti bucatile de tofu intr-un bol mare. Adaugati usturoi, busuioc si patrunjel. Puneti sare si piper, apoi amestecati toate ingredintele, zdrobind tofu cu degetele. Amestecati bine.
Montati lasagna: puneti o ceasca din sosul de rosii pe fundul unei tavi adanci, cu dimensiunile de 22 x 32 cm. Apoi puneti un singur strat de paste lasagna, presarati o treime din amestecul de tofu peste paste. Distribuiti spanacul in mod uniform peste tofu. Apoi puneti o ceasca si jumatate din sosul de rosii peste tofu si puneti un alt strat de paste de lasagna. Repetati procedura pana la al treilea strat, in care puneti tofu si sosul de rosii deasupra. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti lasagna 30 de minute la cuptor. Se serveste calda.

Fajitas cu legume


Ingrediente

¼ ceasca  de ulei de masline
¼ ceasca de otet din vin rosu
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de boia (dulce sau iute)
sare cu usturoi dupa gust
sare si piper dupa gust
1 lingurita de zahar alb
2 dovlecei mici, taiati julienne
2 bostani mici (sau tartacute), taiati julienne
1 ceapa mare, taiat julienne
1 ardei verde, taiat fasii
1 ardei rosu, taiat fasii
2 linguri de ulei de masline
250 de grame de porumb la conserva (scurs de apa)
300 de grame de fasole rosie la conserva (scursa de apa)

Mod de preparare

Intr-un bol mare, combinati uleiul de masline, otetul, boiaua, sarea cu aroma de usturoi, piperul si zaharul. La marinata obtinuta adaugati dovlecelul, dovleceii galbeni, ceapa, ardeiul verde si cel rosu. Marinati legumele si lasati la frigider pentru cel putin 30 de minute, dar nu mai mult de 24 de ore.
Incingeti uleiul (cele doua linguri) intr-o tigaie mare, la foc mediu. Scurgeti legumele de sosul marinat si sotati-le pana ce se inmoaie, pentru 10 - 15 minute. Puneti porumbul si fasolea, dati focul mai tare si prajiti pentru 5 minute, pana se rumenesc legumele.
Amestecul de legume de serveste cald, pe tortilla sau lipii. Putei pune cascaval de post pe deasupra.

Dovlecei in stil mediteranean


Ingrediente

2 cesti de apa,
1 ceasca de orez alb cu bob lung,
3 linguri de ulei de masline,
1 ceapa mare, tocata,
1 ardei rosu mare, tocat,
3 catei de usturoi, pisati,
400 g de rosii decojite, taiate cubulete,
3 cesti de dovlecei taiati marunt,
½ lingurita de oregano uscat,
sare si piper dupa gust,
400 g de fasole alba, la conserva (scursa de apa)

Mod de preparare

Fierbeti apa intr-o cratita medie si adaugati orezul. Reduceti focul, acoperiti si lasati sa fiarba la fic mic pentru 20 de minute.
Incingeti uleiul intr-o tigaie medie, la foc potrivit. Adaugati ceapa, ardeiul rosu si usturoiul si gatiti pana ce se inmoaie. Apoi puneti rosiile si dovlecelul, adaugati oregano, sarea si piperul. Dati focul mai incet, acoperiti si lasati la gatit pentru 20 de minute, amestecand din cand in cand.
Puneti fasolea din conserva in amestecul de rosii si dovlecei si lasati pe foc inca 10 minute. Serviti alaturi de orezul fiert.

Baba Ganoush (vinete libaneze)


Ingrediente

1 patlagea vanata
¼ ceasca de sus de lamaie
¼ ceasca pasta de susan (tahini)
2 linguri de seminte de susan
2 catei de usturoi, pisati
sare si piper dupa gust
1 ½ linguri de ulei de masline

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 200 de grade C. Dati cu putin ulei o foaie de copt si puneti peste ea o vanata, in care faceti gauri cu furculita. Coaceti-o pentru 30-40 de minute, intre timp o mai intoarceti pe celelalte parti, pana ce se inmoaie. Scoateti-o din cuptor si puneti-o intr-un bol cu apa rece. Dupa ce o scoateti din apa, decojiti-o.
Puneti intr-un blender vanata copata, sucul de lamaie, pasta de susan, semintele de susan si usturoiul si pasati-le (le puteti pasa si manual). Asezonati cu sare si piper dupa gust. Puneti amestecul de vinete intr-un bol mediu si incorporati uleiul de masline. Tineti la frigider pentru 3 ore inainte de servire.

Va uram spor la gatit, pofta buna si un post usor!

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Constantin Borlovan, 19 iunie 2014

    Nu sunt fan DOAR LEGUME, dar cunosc persoane carora s-ar putea sa le priasca...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Dovlecei in stil mediteranean e super .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    Toate retetele sunt minunate !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

    Mancarica de dovlecel de post am facut si eu azi,a iesit o bunatate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 martie 2010

    Retetele sunt interesante,trebuie testate.

  • Fara foto

    lia, 10 martie 2010

    Waw, ce de ingrediente de tot felul,interesant de incercat, de ce nu...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

    Sunt interesante si putem sa le modificam dupa gustul si placul,fiecaruia,nu?

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

    Interesate! De incercat!

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 03 martie 2010

    Foarte interesante retetele.Felicitari pentru articol.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 martie 2010

    Un comentariu foarte bun mai ales acum in postul pastelui.Felicitari.

  • Fara foto

    bizares, 02 martie 2010

    @ Name de ce judeci inainte sa incerci ceva. nu este necesar sa improsti cu noroi daca ceva nu este pe gustul sau pe mintea ta. cu o asemenea atitudine tii degeaba post.

  • Fara foto

    Maria Nistorescu, 02 martie 2010

    Exista si paste de lasagna fara ou, am gasit in magazine, iar daca vei cauta pe internet vei gasi ca exista asemenea paste.

  • Fara foto

    drob de miel, 02 martie 2010

    se mai poate minca si carnita in acest post, nu numai mincaruri arabesti...

  • Fara foto

    ana maria chirila, 01 martie 2010

    referitor la reteta, lasagna cu legume, stiati ca PASTA FOI PT LASAGNA CONTINE OU! DECI NU POATE FI NICIDECUM DE POST.Verificati intai de a da omului tot felul de idei aiurea.

  • Fara foto

    Name, 28 februarie 2010

    Constat ca nu ati postat comentariul meu, denota ca postati numai comentarii "pro"! Nu ma puteti insa obliga, sa manânc orice gaselnita cu riscul de a face hepatita- numai când citesc mi se face sila- doar de dragul de a veni cu ceva "nou". Oricum nu voi mai accesa site-ul vostru. Vivat cenzura !

  • Fara foto

    liliana voiculescu, 28 februarie 2010

    "3 tablespoons minced garlic" ......si pentru cine nu intelege limba engleza......? sau....cine a postat reteta, nu a reusit sa traduca......LOL deci: 3 linguri de usturoi tocat, in traducere..... poate face cineva un pustiu de bine si corecteaza......

  • Fara foto

    Name, 28 februarie 2010

    Tocana de legume Markesh !Scuze, dar cine poate mânca asa ceva ? Stafide lânga usturoi, scortisoara,suc de portocale etc.?! "O mie"de ingrediente halandala. S-au terminat retetele românesti si trebuie sa "importam"? Nu zice nimeni sa nu incercam bucataria altor popoare - si eu o fac- dar sa existe o noima, un sens, nu tot felul de amestecaturi aiurea ! Nu inseamna ca tot ce vine din afara,e si bun.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 27 februarie 2010

    Minunate retetele acestea.... Cu siguranta am sa le testez, acum cat tine postul . Felicitari celei ce a conceput articolul !

  • Fara foto

    DANA, 26 februarie 2010

    Pentru a fi si mai gustoasa,se pot adauga boabe de rodie si o rosie tocata marunt.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010

    Minunate retetele, mai avem timp destul sa le testam in acest post.