Directia Sanitar Veterinara Ilfov a trimis la inceputul lunii o alerta privind infestarea cu paraziti (larve Anisakis) a produsului "trunchi  de merluciu congelat" cu origine Spania
 
Transportul de peste din Spania este de 23.060 de kilograme, informeaza Agentia Nationala Sanitar Veterinara (ANSVA). 
 
In urma efectuarii examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis in viscere, iar in probele din alte doua loturi a fost decelata prezenta larvelor parazitului atat in viscere, cat si in musculatura dorsala si cea abdominala.
 
Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme de peşte (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerală). Potrivit ANSVSA, acţiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare.
 
Infectia produsa de Anisakis Simplex, anisakidoza umana, se caracterizeaza prin manifestari alergice, cutanate sau articulare (faza invaziva), pseudo-ulceroase (faza acuta) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacuta).

Anisakidoza umana este foarte raspandita, cu doua mari focare in Asia si Europa de Vest, 90 la suta din cazuri fiind semnalate in Japonia, urmand apoi Germania, Olanda, Spania si Franta.
 
Majoritatea cazurilor de imbolnavire se datoreaza consumului de produse traditionale din peste crud, netratat termic sau marinat, care contine larve infestante.
 
In prima faza, boala se manifesta sub forma de urticarie, urmand infectii gastro-intestinale.

In unele cazuri din Spania, s-a manifestat si soc anafilactic. 

Sursa articol: digi24.ro
Sursa foto: enational.ro

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii