Alerta alimentara - 23.000 de kg de peste infestat cu paraziti, retrase de pe piata din Romania

Directia Sanitar Veterinara Ilfov a trimis la inceputul lunii o alerta privind infestarea cu paraziti (larve Anisakis) a produsului "trunchi  de merluciu congelat" cu origine Spania.    Transportul de peste din Spania este de 23.060 de kilograme, informeaza Agentia Nationala Sanitar Veterinara (ANSVA).    In urma efectuarii examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis in viscere, iar in probele din alte doua loturi a fost decelata prezenta larvelor parazitului atat in viscere, cat si in musculatura dorsala si cea abdominala.  

Alerta alimentara - 23.000 de kg de peste infestat cu paraziti, retrase de pe piata din Romania

Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme de peşte (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerală). Potrivit ANSVSA, acţiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare.
Infectia produsa de Anisakis Simplex, anisakidoza umana, se caracterizeaza prin manifestari alergice, cutanate sau articulare (faza invaziva), pseudo-ulceroase (faza acuta) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacuta).

Anisakidoza umana este foarte raspandita, cu doua mari focare in Asia si Europa de Vest, 90 la suta din cazuri fiind semnalate in Japonia, urmand apoi Germania, Olanda, Spania si Franta.

Majoritatea cazurilor de imbolnavire se datoreaza consumului de produse traditionale din peste crud, netratat termic sau marinat, care contine larve infestante.
In prima faza, boala se manifesta sub forma de urticarie, urmand infectii gastro-intestinale.

In unele cazuri din Spania, s-a manifestat si soc anafilactic.

Sursa articol: digi24.ro

Sursa foto: enational.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise