Andivele - o calorie pe frunza

Andiva este o planta erbacee, cunoscuta ptr. frunzele ei albe, carnoase, usor amarui, folosite in special in salate. I se mai spune si cicoarea de gradina sau "cicoarea de Bruxelles", ptr. ca adevarata andiva s-a nascut in Belgia.

Andivele - o calorie pe frunza

(Articol realizat de Angel)

Istoria andivei a inceput in 1850, la ferma unui belgian de langa Bruxelles, care si-a pus cateva radacini de cicoare in pivnita, ptr. a prepara din ele, mai tarziu, un substitut de cafea. A  uitat de ele si cand le-a cautat la sfarsitul iernii a observat ca acele radacini au dat nastere unor capatani scurte, cu foi albe si varful galben. Astfel, fermierii belgieni bucurosi de aceasta descoperire a unei noi legume in perioada rece au extins cultura lor in toata tara.

Au un continut ridicat in hidrati, saruri minerale si vitamine (A, C si complexul B).  Contin foarte putin sodiu si doar o calorie pe frunza. Se aleg andivele cu frunze de un alb curat, fara pete, galbene spre varfuri, si ale caror frunze sunt lipite unele de altele la varf.

Pot fi tinute la frigider in pungi de plastic pana la 10 zile. Chiar daca sunt murdare, nu le spalati inainte de a le depozita..

Andivele se consuma cel mai adesea sub forma de salate: stropite cu suc de lamaie, cu smantana sau maioneza ori in combinatie cu legume fierte. Aroma lor se schimba subtil cand sunt fierte in aburi, pe foc sau in cuptor. Sunt excelente si in supe de legume sau carne, ca garnituri sau gratinate in cuptor.

Ptr. a le indeparta gustul amar trebuiesc tinute in apa sarata, amestecata cu otet (1-2 linguri la 1 litru de apa) 15-20 min.

Autentica andiva belgiana,"aurul alb" dupa cum o mai numesc ei, este cotata cu aceleasi "stele" ca vinurile de referinta, caviarul, trufele sau stridiile.

Azi andivele sunt cultivate in aproape toate continentele, iar productia mondiala depaseste 500.000 de tone anual. Sunt foarte populare in special in Belgia, Olanda si Franta, dar mai putin in SUA.

Garnitura de andive

Ingrediente:

8 andive, 2 linguri de unt, 3 linguri suc de lamaie, 1/2 lingurita sare, 1 lingura zahar.

Mod de preparare:

Se incinge untul intr-o tigaie si se soteaza  andivele curatate si lasate intregi. Dupa 1 1/2 min. se intorc pe partea cealalta. Se adauga si restul ingredientelor. Se acopera tigaia si se lasa sa se friga inabusit 25 min. Este o garnitura buna ptr. carnea de vitel, de pasare si vanat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pariziene cu branza dulce

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce
Chiftelute aperitiv

Chiftelute aperitiv

Reteta de chiftelute aperitiv. Chiftelute aperitiv reteta simpla. Reteta de chiftelute pentru platourile cu aperitive....

Chiftelute aperitiv
Prajitura cu nuci si ciocolata

Prajitura cu nuci si ciocolata

Reteta de prajitura cu ciocolata si nuci. Prajitura cu nuci si ciocolata reteta pas cu pas. Retete de prajituri cu nuci....

Prajitura cu nuci si ciocolata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise