Andiva este o planta erbacee, cunoscuta ptr. frunzele ei albe, carnoase, usor amarui, folosite in special in salate. I se mai spune si cicoarea de gradina sau "cicoarea de Bruxelles", ptr. ca adevarata andiva s-a nascut in Belgia.
(Articol realizat de Angel)

Istoria andivei a inceput in 1850, la ferma unui belgian de langa Bruxelles, care si-a pus cateva radacini de cicoare in pivnita, ptr. a prepara din ele, mai tarziu, un substitut de cafea. A  uitat de ele si cand le-a cautat la sfarsitul iernii a observat ca acele radacini au dat nastere unor capatani scurte, cu foi albe si varful galben. Astfel, fermierii belgieni bucurosi de aceasta descoperire a unei noi legume in perioada rece au extins cultura lor in toata tara.

Au un continut ridicat in hidrati, saruri minerale si vitamine (A, C si complexul B).  Contin foarte putin sodiu si doar o calorie pe frunza. Se aleg andivele cu frunze de un alb curat, fara pete, galbene spre varfuri, si ale caror frunze sunt lipite unele de altele la varf.

Pot fi tinute la frigider in pungi de plastic pana la 10 zile. Chiar daca sunt murdare, nu le spalati inainte de a le depozita..

Andivele se consuma cel mai adesea sub forma de salate: stropite cu suc de lamaie, cu smantana sau maioneza ori in combinatie cu legume fierte. Aroma lor se schimba subtil cand sunt fierte in aburi, pe foc sau in cuptor. Sunt excelente si in supe de legume sau carne, ca garnituri sau gratinate in cuptor.

Ptr. a le indeparta gustul amar trebuiesc tinute in apa sarata, amestecata cu otet (1-2 linguri la 1 litru de apa) 15-20 min.

Autentica andiva belgiana,"aurul alb" dupa cum o mai numesc ei, este cotata cu aceleasi "stele" ca vinurile de referinta, caviarul, trufele sau stridiile.

Azi andivele sunt cultivate in aproape toate continentele, iar productia mondiala depaseste 500.000 de tone anual. Sunt foarte populare in special in Belgia, Olanda si Franta, dar mai putin in SUA.


Garnitura de andive


Ingrediente:

8 andive, 2 linguri de unt, 3 linguri suc de lamaie, 1/2 lingurita sare, 1 lingura zahar.

Mod de preparare:
Se incinge untul intr-o tigaie si se soteaza  andivele curatate si lasate intregi. Dupa 1 1/2 min. se intorc pe partea cealalta. Se adauga si restul ingredientelor. Se acopera tigaia si se lasa sa se friga inabusit 25 min. Este o garnitura buna ptr. carnea de vitel, de pasare si vanat.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Imi plac foarte mult atat ca garnitura cat si in salata.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol extrem de interesant.felicitari.Imi plac andivele cu ansoa.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Gustul amar al" inimilor " andivelor se inlatura scufundindu-le in lapte,si astfel gustul lor se mai indulceste.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Elementele active continute de frunzele andivelor au un efect bun asupra ficatului,vezicii biliare si intregului proces de digestie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Am gasit andive la Interex si am facut o garnitura la friptura de pui .

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Acelasi regret pt andive ca si pt papaya ca nu cresc si la noi, intrucat au un mare continut de vitamine si saruri minerale.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    dicarmencitta1957, uite poti scoate gustul amar, daca le ti 15-20 min in apa sarata amestecata cu otet-1 sau 2 linguri la litru de apa, asa dispare nemultumirea.

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 01 iunie 2009

    Trebuie pretuita si folosita cat de des posibil pt a mentine sanatatea daca are antioxidanti!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

    Intr-adevar andivele sunt foarte bune,dar eu una nu pot sa le mananc, pentru ca sunt amare,dar o sa incerc reteta dumneavoastra cu unt. Felicitari!!!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Multumesc mult ptr. aprecieri d-na mariana .

  • Fara foto

    martagabriela, 21 mai 2009

    Andivele sint de fapt de doua feluri : cele "crete" care arata ca o salata si andivele belgiene (sau franceze) care la rindul lor sint albe si rosii (foarte aspectoase in salate). Din andivele belgiene se poate face si o supa destul de apreciata.

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Super articol ca toate celelalte trimise de tine angel...felicitari!

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Eu folosesc andivele in combinatie in stare cruda alaturi de fasole alba fiarta si prosciutto crudo.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Andive(care sunt in realitate o varietate de cicoare). Gustul amar este concetrat in"inima" lor, pe care daca nu o placi, o puteti elimina.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Crude, in salate sau ca aperitiv,rumenite in tigaie ,fierte in aburi sau coapte in cuptor,andivele se preteaza atat unor retete simple,rapide, cat si altora , mai sofisticate.Obisnuiesc sa prepar salate de andive cu piept de pasare, cu peste, cu cartofi,cu vin,cu oua si sos de mustar,cu hering marinat,cu rosii si ceapa ,cu pesmet,cu cod si mere, cu sos de alune,cu branza, aperitive cu andive, sufleu de andive, salata de andive fierte etc.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Salata de andive cu sos de mustar 1/2 kg andive, 100 ml ulei, 3 lingurite mustar, 2 linguri smantana, sare, piper, 1 lingurita otet, 1 praf de zahar pudra. Andivele se curata de foile vestede, se spala bine, se taie in fasii lungi. Se scurg pe un prosop curat, apoi se pun intr-un castron.Separat se prepara sosul de mustar, care se amesteca cu andivele. Pentru prepararea sosului de mustar, se amesteca mustarul si zaharul pudra cu uleiul, turnat putin cate putin. Se adauga piperul, sarea, o lingura de apa si smantana. Se bate pane ce sosul devine omogen.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Bun comentariu! Si mama consuma andive si inca de foarte multi ani. Isi prepara tot felul de salate....din pacate eu nu le mananc nici pe ale noastre.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Sunt gustoase.Eu le mai pregatesc la cuptor cu o crema din lapte,smantana si branza.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Frumos articol si instructiv,am auzit ca exista multe soiuri de andive,toate sunt bune si mai ales sanatoase. Recunosc ca eu prefer sa manac andivele sub forma de salata,cu un sos de mustar,sunt deliciase.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    As vrea sa mai adaug o reteta la cea de sus: Crema de branza cu andive 300g branza proaspata de vaci,70g maioneza,,3 linguri smantana,sare ,piper 200g sunca,9-10 andive,busuioc. Branza se amesteca cu maioneza si smantana pana se face un sos mai gros;se adauga sare si piper,sunca taiata bucatele si andivele curatate,spalate si taiate in rondele subtiri.se garniseste cu frunze de busuioc.