Cine nu iubeste cartofii prajiti sau aripioarele picante? Trebuie sa recunoasteti si voi, alimentele prajite sunt printre cele mai gustoase. Totusi, ne confruntam mai mereu cu o problema dupa ce gatim preparate prajite: ce facem cu uleiul ramas? 
 
Daca nu este folosit, racit sau depozitat corespunzator, uleiul poate dezvolta radicali liberi periculosi pentru organismul uman, putand cauza chiar cancer sau afectiuni ale inimii. Acest lucru este consecinta expunerii prelungite a uleiului la oxigen, proces obisnuit atunci cand mancarea este prajita. Expunerea exagerata a uleiului la oxigen poate cauza rancezirea uleiului sau alterarea gustului si mirosului sau. Pentru a evita toate acestea si a te bucura din plin de aroma preparatelor prajite, iata cateva mici sfaturi de care sa tii cont:
 
1. Lasa uleiul sa se raceasca
 
Dupa ce termini cu prajitul, opreste focul si lasa uleiul sa se raceasca in intregime. Trebuie sa aveti in vedere ca arsurile cauzate de ulei sunt dureroase, asa ca asigurati-va ca uleiul este complet racit inainte de a incepe curatenia in bucatarie.
 
2. Strecoara uleiul
 
Este foarte tentant sa lasam in urma micile resturi ramase in ulei dupa prima prajire. Cel mai indicat este insa sa strecurati uleiul printr-o sita deasa sau printr-un tifon, pentru a evita arderea resturilor si alterarea gustului preparatelor.
 
3. Depoziteaza uleiul
 
Transfera uleiul strecurat intr-un recipient curat. Foloseste o palnie pentru a nu imprastia ulei prin toata bucataria si depoziteaza recipientul intr-un loc uscat si racoros, nu aproape de cuptor sau de frigider.
 
Trebuie sa stiti ca uleiul imprumuta aroma alimentelor prajite. Asadar, alegeti sa nu prajiti gogosile in uleiul in care ati prajit ieri chiftele, caci gustul nu va fi cel asteptat. Mai degraba, incercati sa prajiti in acelasi ulei alimente apropiate ca gust.  Totodata, legumele au cel mai mic impact asupra uleiului, lasandu-i o aroma foarte subtila.

Voi ce faceti cu uleiul care va ramane dupa ce prajiti alimentele?

Sursa articol: www.bonappetit.com

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Habic Iulian, 26 februarie 2015

    pai e mai sanatos sa mananci fiert decit prazit.....

  • Fara foto

    Fodor Mihaela, 26 februarie 2015

    chiar ars , uleiul de gatit este cel mai bun si ecologic combustibil auto.

  • Fara foto

    Luminita Ticolea, 26 februarie 2015

    AR TREBUI SA INVATAM SA NU MAI FOLOSIM ALIMENTE PRAJITE, pur si simplu sunt daunatoare! Eu nu il refolosesc dar, il las la racit si cu putina paine il dau celoe 6 caini ai mei... Au blana cea mai stralucitorare si sunt si foarte incantati de miros Totusi nici macar lor nu le dau des asa ceva pentru ca nu prea prajesc.

  • Fara foto

    Aurelia Boncut, 25 februarie 2015

    Dupa ce ca-l prajim, sa-l mai si pastram,? e cancer curat, trebuie aruncat daca totusi se prajeste,uleiurile prajite la temperatura de 40 grade e moarte curata

  • Fara foto

    Tudor Chilea, 25 februarie 2015

    pai atunci nu aveai ce praji !! :))

  • Fara foto

    Andrei-Vasilescu Daniela, 25 februarie 2015

    Monica Paus str.Icoanei, nr.98, 0766443285

  • Fara foto

    Nelu Apostol, 25 februarie 2015

    Daca nu il refolositi la prajit folositil la candela. Nu aruncati uleiul folosit la gunoi, dauneaza mediului.

  • Fara foto

    Tudor Chilea, 25 februarie 2015

    Monica Paus La benzinariile MOL se poate preda uleiul alimentar uzat.

  • Fara foto

    Eugen, 25 februarie 2015

    cel mai bine e sa arunci

  • Fara foto

    Monica Paus, 25 februarie 2015

    Unde anume il predati? As vrea si eu sa il predau undeva si sa nu il mai arunc. Sunt din Bucuresti.

  • Fara foto

    Nuti Ivanel, 25 februarie 2015

    http://www.uleiosul.com/

  • Fara foto

    Victor Pacurici, 25 februarie 2015

    Si atunci cand il cumparati la CARTELA il aruncati? NU CRED!!!

  • Fara foto

    Otilia Marta, 25 februarie 2015

    Se arunca

  • Fara foto

    Victoria Vicky Stanciu, 25 februarie 2015

    Este daunator sa fie refolosit,il arunc

  • Fara foto

    Andrei-Vasilescu Daniela, 25 februarie 2015

    il depozitez si il predau la centrele de recilare

  • Fara foto

    Mihaela Toader, 25 februarie 2015

    Îl arunc.

  • Fara foto

    Alice Di Fazio, 24 februarie 2015

    il arunc

  • Fara foto

    Irimia Maria, 24 februarie 2015

    Mai sanatos este sa-l aruncam.