Cea mai veche reteta de tort din lume - Tortul Linzer

Tortul Linzer este cunoscut drept cel mai vechi tip de tort din lume si poarta acest nume inca din 1696. Nu se va sti niciodata cine a inventat reteta si cine i-a dat acest nume si de ce. Stim doar ca reteta se gaseste inca dintr-o carte de bucate veche de 300 de ani. Pe vremurile acelea, blatul se facea din unt, migdale, zahar, faina si cele mai fine arome. Astazi, cele mai multe ingrediente sunt pastratate in reteta de Tort Linzer.

Cea mai veche reteta de tort din lume - Tortul Linzer

Reteta este destul de simpla, iar tortul Linzer pare mai mult o tarta sau o prajitura, la prima vedere. Totusi, exista destule variatii ale retetei si il puteti transforma in ceva mult mai fastuos.

Iata totusi reteta originala:

Ingrediente:

150 g faina, 100 g unt, 100 g migdale (tocate), 150 g zahar, 2 oua, 1 lamaie, 50 g nuci (tocate), esenta de vanilie, sare, 2 cuisoare macinate, 1/2 lingurita scortisoara, 1 ceasca gem de afine (sau de alte fructe, dupa gust), 1 zahar vanilat, zahar pudra

Mod de preparare:

Faina se freaca cu untul caldut, apoi se adauga zaharul, 1 oua, scortisoara, cuisoarele (zdrobite), migdalele, vanilia (esenta), sarea si zeama de la lamaie. Se framanta o coca care se imparte in doua si se lasa la rece 30 de minute.

Se ia o forma de tarta mare, se unge cu unt. Jumatate din coca se pune in tava, iar deasupra se intinde un strat fros de gem.

Din cealalta jumatate de coca se taie fasii de 1-2 cm latime si se fac zabrele care se pun peste gem. Cateva fasii se pun pe margine, de jur imprejur. Se ung “zabrelele” cu ou batut si se preasara deasupra migdale si nuci. Se baga in cuptor si se coace la temperatura medie aproximativ 1 ora.

Se serveste rece, cu zahar pudra deasupra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise