Tortul Linzer este cunoscut drept cel mai vechi tip de tort din lume si poarta acest nume inca din 1696. Nu se va sti niciodata cine a inventat reteta si cine i-a dat acest nume si de ce. Stim doar ca reteta se gaseste inca dintr-o carte de bucate veche de 300 de ani. Pe vremurile acelea, blatul se facea din unt, migdale, zahar, faina si cele mai fine arome. Astazi, cele mai multe ingrediente sunt pastratate in reteta de Tort Linzer.
Reteta este destul de simpla, iar tortul Linzer pare mai mult o tarta sau o prajitura, la prima vedere. Totusi, exista destule variatii ale retetei si il puteti transforma in ceva mult mai fastuos.

Iata totusi reteta originala:

Ingrediente:
150 g faina, 100 g unt, 100 g migdale (tocate), 150 g zahar, 2 oua, 1 lamaie, 50 g nuci (tocate), esenta de vanilie, sare, 2 cuisoare macinate, 1/2 lingurita scortisoara, 1 ceasca gem de afine (sau de alte fructe, dupa gust), 1 zahar vanilat, zahar pudra

Mod de preparare:

Faina se freaca cu untul caldut, apoi se adauga zaharul, 1 oua, scortisoara, cuisoarele (zdrobite), migdalele, vanilia (esenta), sarea si zeama de la lamaie. Se framanta o coca care se imparte in doua si se lasa la rece 30 de minute.

Se ia o forma de tarta mare, se unge cu unt. Jumatate din coca se pune in tava, iar deasupra se intinde un strat fros de gem.

Din cealalta jumatate de coca se taie fasii de 1-2 cm latime si se fac zabrele care se pun peste gem. Cateva fasii se pun pe margine, de jur imprejur. Se ung “zabrelele” cu ou batut si se preasara deasupra migdale si nuci. Se baga in cuptor si se coace la temperatura medie aproximativ 1 ora.

Se serveste rece, cu zahar pudra deasupra.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mariana Cosar, 20 iunie 2013

    e frumoasa dar cit e de buna vom vedea.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Un articol foarte interesat.

  • Fara foto

    ancamed, 26 august 2009

    De unde aveau esente acum 300 de ani ? Vanilia este o teaca uscata.Esentele se prepara prin sinteze complexe industriale.Tineau tecile de vanilie in distilate de alcool? sau reteta a fost" gasita " pe INTERNET LOCUL MINUNE unde oricine posteaza "retete originale" ?

  • zbiggi

    zbiggi (Chef de cuisine) , 17 august 2009

    "Mod de preparare: Faina se freaca cu untul caldut, apoi se adauga zaharul, 1 oua ...etc. 1 oua???? se pun cele 2 oua de la ingrediente sau 1 ou in aluat si 1 ou pt uns prajitura deasupra?

  • Fara foto

    lybrary19, 16 august 2009

    E super reteta. Am s-o incerc neaparat.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Un fel de Linzer obisnuiam sa mananc in Oradea,doar ca era umplut cu mere sau cu branza.

  • Fara foto

    Rodica, 15 august 2009

    Si bunica mea m-a invatat reteta acestui tort. De la ea stiu ca se spunea la Viene in cofetarie ca este reteta unui priceput cofetar din orasul Linz care apoi ar fi devenit cofetar la palatul imperial. Incerc sa scriu si reteta pe care o stiu eu Linzer Omili Ingrediente 250g. untura 250g. zahar pudra 500g. faina 3 galbenusuri 1 vf de cutit sare fina coaja rasa de la ½ portocala si ½ lamaie 1 lingurita mocca de scortisoara pudra 1 lingurita mocca de cuisoare pudra 1 plic praf de copt 1 borcan de gem acrisor sau jeleu. Ingredientele se amesteca pe planseta in urmatoarea ordine:sedin untura si faina se smesteca pana devin ca nuste zgrunturi apoi se face oa movila pe planseta si le pun la mijloc galbenusele, praful de copt si mirodeniile si se framanta pana se obtine o coca omogena si lucioasa, care se imparte in 3 parti egale Doua din acestea se intind si se aseaza in tavi unse si tapetate cu faina. Peste foi se unge gemul sau jeleul de fructe acrisoare. Din coca ramasa se fac suluri de 5-8 mm in diametru si se formeaza cu ele un gratar deasupra prajiturii apoi se ung cu galbenus frecat. Se coc la foc mediu.(160gr.C)Bunica nu punea niciodata nuci sau migdale. Ea a invatat reteta de la un cofetar din Viena.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Eu fac o prajitura Linzer cu urmatoarea imbunatatire: peste gem se pune o crema de nuca obtinuta din nuca macinata oparita in lapte amestecat cu zahar. Forma prajiturii e dreptunghiulara, si se taie patrate-sau roburi. E foarte buna, si place tuturor. Uneori fac in loc de grilajul de pe deasupra tot un blat, iar dupa ce scot prajitura din cuptor pun glazura...dar e adevarat...nu mai e Linzer-ul original...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Un astfel de tort am mancat in Frankfurt,este o prajitura cu gem,pe care o facea si bunica mea.Pot sa spun ca este o prajituta foarte buna.Felicitari pentru articol.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Toate retetele vechi sunt interesante.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Acest tort are mai multe variante,cea prezentata mai sus trebuie sa fie foarte gustoasa.

  • Alisea

    Alisea (Chef de cuisine) , 11 august 2009

    E foarte interesanta reteta. Seamana mai mult cu o tarta. Dar pare delicios.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 11 august 2009

    Cred ca e arhicunoscuta aceasta reteta.Imi place cu gem de afin.E foarte buna reteta!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 11 august 2009

    Ft interesant articolul, cred ca reteta este ft buna!

  • Fara foto

    lumi, 11 august 2009

    Este prajitura din copilaria mea Foarte buna,delicioasa!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 august 2009

    Trebuie sa fie tare delicios...

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 11 august 2009

    Ingredientele sunt bine alese, aşa că: e super bun!!!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 11 august 2009

    Interesanta reteta,arata foarte bine.