Cele mai racoritoare tipuri de cafea pentru zilele de vara - de la Frappe la Freddoccino

O ceasca de cafea calda este alegerea perfecta pentru zilele friguroase de iarna, dar cand afara sunt 35 de grade, cafeaua nu doar ca nu mai pare atat de apetisanta, dar nici macar nu este recomandata. In orice caz, exista cateva bauturi racoritoare pe baza de cafea care fac orice zi caniculara sa para mai placuta. Toate provin din zona mediteraneana si sunt rude ale frappé-ului grecesc, inventat din greseala in urma cu 58 de ani in Salonic. Le aveti prezentate mai jos pe toate:

Cele mai racoritoare tipuri de cafea pentru zilele de vara - de la Frappe la Freddoccino

Frappe – cel mai popular tip de cafea din Grecia

Un pic de lapte, zahar, multa gheata si, bineinteles, un shot de espresso, totul agitat usor cu ajutorul unui pai lung si colorat. Este bautura perfecta pentru o zi la plaja, energizeaza si in acelasi timp racoreste.

Frappe-ul a fost descoperit in 1957 de Dimitrios Vakondios la Targul International din Salonic, cand acesta n-a gasit apa calda pentru cafeaua sa si a incercat s-o prepare intr-un shaker cu apa rece ca gheata.

De atunci, frappe-ul a devenit cel mai popular tip de cafea in randurile turistilor si tinerilor greci. Denumirea vine din franceza, de la verbul "frapper", care inseamna a lovi. Dar, cand se refera la bauturi, fraper inseamna a raci un lichidul dintr-un shaker cu gheata.

Cum se prepara

Espresso Freddo - alternativa italieneasca
Cafeaua pereferata a italienilor, espresso, vine si intr-o versiune de vara, cu multa gheata si un pic de spuma.

Luigi Bezzera este inventatorul espressorului si este un nume extrem de respectat de toti cei pasionati de cafea. Daca bautura obtinuta de Luigi in urma cu 114 ani era extrem de fierbinte si de concentrata, italienii din sud au simtit nevoia s-o mai imbalnzeasca un pic si s-o adapteze nevoilor lor si climei din regiune.

Astfel a aparut Espresso Freddo, care se serveste intr-un pahar mediu ca marime, cu multa gheata (preferabil zbrobita) si fara zahar, pentru a va bucura cum trebuie de aroma cafelei. Se poate adauga si un pic de zahar, daca vi se pare prea tare.

Cappuccino Freddo - un desert pe care-l bei cu paiul
Versiunea de cappuccino pe care o consumam si noi astazi, a fost creata in secolul al XVII-lea, cand un calugar venetian a incercat sa dilueze cafeaua turceasca, adaugand lapte si miere. Culoarea amestecului obtinut astfel aducea aminte de cea a calugarilor capucini, de unde si-a tras si numele.

Versiunea de vara a acestei bauturi, care este si cel mai mare rival al frappe-ului, este un cappuccino amestecat cu gheata zdrobita si spuma de lapte, ce se aseaza deasupra cafelei.

Spuma trebuie sa fie de exact doua degete, iar cantitatea de zahar trebuie sa nu fie prea mare, pentru a nu deveni o bomba calorica. De asemenea, nu este la fel de puternic ca frappe-ul grecesc, asa ca daca aveti de ales intre cele doua si va simtiti un pic mai somnoros, stiti care este alegerea potrivita.

Cum se prepara

Cafea greceasca rece – alunga somnul si canicula
Pentru ca are un efect diuretic, cafeaua nu este o bautura recomandata pe timp de vara. Insa, grecii o iubesc atat de mult incat au cautat tot felul de metode pentru a putea transforma aceasta bautura intr-una care sa poata fi consumata si cand afara este canicula.

Cafeaua greceasca rece este exact ce spune denumirea. Grecii isi pregatesc cafeaua la ibric inainte de culcare, apoi o lasa la frigider peste noapte. Dimineata o strecoara si o toarna intr-un pahar plin cu gheata.

Pe masura ce gheata se topeste, mai dilueaza concentratia cafelei si, in acelasi timp, o transforma intr-o bautura ceva mai hidratanta.

Freddoccino - o cafea desert
Freddoccino nu este chiar o cafea, este mai mult un desert care aduce mult cu un milshake.

De obicei, variantele pe care le gasiti acum servite in cafenele sau in barurile de pe plaja sunt facute dintr-un praf instant.

Insa, varianta originala si pe care o recomandam, este facuta dintr-o doza de cafea, lapte, zahar si ciocolata. Toate aceste ingrediente se amesteca bine intr-un blender cu multa gheata, iar rezultatul este un fel de milkshake.

Frappe cu lichior de cafea - pentru hedonisti
Adaugarea unui strop (sau mai mult) de lichior de cafea sau ciocolata peste un frappe clasic este o alegere perfecta pentru cei care-si doresc un efect nu doar racoritor, dar si euforic de la frappe-ul pe care-l savureaza la plaja.

Tineti minte, cand faceti aceasta versiune de frappe, nu mai este nevoie sa adaugati zahar, deoarece lichiorul este destul de dulce.

Espresso cu inghetata - desertul care trezeste
Cu totii meritam un astfel de rasfat, mai ales cand afara caldura a devenit insuportabila si ne ingreuneaza pleoapele.

Prepararea este destul de simpla: se ia un shot de espresso, se toarna intr-un pahar inalt, apoi se adauga 1 sau 2 linguri de inghetata de vanilie. Lasati cafeaua fierbinte sa topeasca inghetata si amestecati.

Rezultatul este exceptional, delicios, racoritor, perfect pentru zilele de vara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Saramura de miel

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina.

Pasca cu branza dulce
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise