Amatriciana este un sos italian faimos pentru paste preparat din rosii proaspete, bacon si parmezan ras. Sosul a devenit foarte faimos spre sfarsitul secolului XIX in Italia si, desi reteta originala a provenit de la familiile emigrante din Amatrice, a fost considerata o reteta clasica romana. In Italia centrala sosul se prepara fara rosii, dar varianta cu rosii e cea mai cunoscuta in restul tarii.
De obicei, pentru sosul amatriciana se folosesc spaghetti, dar, dupa ce reteta a devenit populara in Roma, a ajuns sa fie folosita mai des cu paste bucatini (un fel de macaroane).

Iata cum se prepara:

Ingrediente:
500 gr spaghete sau bucatini (dupa gust)
1 ceapa
1 catel de usturoi
500 gr rosii in cutie
150 gr bacon mai putin afumat
1 ardei iute uscat
1 foaie de dafin
jumatate lingurita oregano
parmezan ras
sare, piper, ulei de masline

Mod de preparare:
Intr-o tigaie, incingeti putin ulei in care caliti ceapa si usturoiul cateva minute. Apoi, adaugati costita, ardeiul iute si frunza de dafin si mai tineti pe foc cateva minute. Adaugati rosiile cu suc cu tot, apoi oregano si piper. Fierbeti amestecul cam 10 minute pana ajunge la o consistenta mai groasa.

Intre timp, fierbeti pastele si serviti-le alaturi de sos, peste care ati presarat parmezan ras.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • constanta  proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Cred ca e foarte bun !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Foarte interesant !

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 30 iulie 2009

    Interesant. Pare usor de preparat.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 iulie 2009

    Foarte buna reteta de sos, asa il fac si eu doar ca nu pun costita si ardei iute,data viitoare asa am sa fac.Felicitari pentru reteta.

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Foarte bun sosul! yammi...

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 24 iulie 2009

    Este un sos cu ingrediente pe gustul meu.Am sa-l fac negresit!Felicitari pentru expunere!

  • Fara foto

    myki (Bucatar) , 23 iulie 2009

    Super bun. Pastele sunt bune cu orice tip de sos, trebuie doar sa-ti placa.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 23 iulie 2009

    Trebuie sa il incerc neaparat,cred ca e super !

  • Czompa Nadia

    Czompa (Chef de cuisine) , 22 iulie 2009

    Imi place, mai ales ca are si ardei iute.Mmmm, trebuie incercat sosul asta neaparat.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 22 iulie 2009

    O minunatie de sos

  • Epure Mariana

    Epure Mariana (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Si eu fac reteta asta frecvant numai ca fara ardeiul iute iar in loc de oregano pun cimbru, e asemanator gstul.E foarte bun la paste, eu folosesc tagliatelle.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Folosesc acest sos la tot felul de paste scurte ,dar fara piper si ardei iute ca mananca si cei mici.In loc de bacon afumat folosesc sunca de pui,sau sunca presata.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Eu fac des sos ragu.E simplu si delicios.Ai nevoie de 300 gr carne macinata,1 ceapa ,1 morcov,1 catel usturoi,1 pahar vin alb,500 ml suc de rosii,sare,piper.Toci ceapa si morcovul marunt,le pui in tigaie cu putin ulei si dupa 5 min adaugi usturoiul intreg si carnea pe care o desfaci cu mainile.Adaugi si vinul,iar cand scade pui sucul de rosii,potrivesti de sare,piper,acoperi si lasi sa fiarba la foc mic 1 h.Amesteci cu pastele fiarte,pui parmigiano ras si.........pofta mare.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Reteta ft buna, ador pastele!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Grozav de bun si usor de preparat!

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Îmi plac Pastele, de aceea o voi încerca; mai ales că are şi usturoi!!!

  • Fara foto

    marina strefan (Bucatar) , 21 iulie 2009

    Reteta o voi prepara si eu, cred ca este super.....

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Interesant articol,iar reteta trebuie sa fie delicioasa...

  • Fara foto

    CARMEN DIACONESCU, 21 iulie 2009

    Super acest articol si am sa fac si eu reteta,cred ca este foarte gustoasa,deci trebuie testata.Felicitari pentru articol.