Cum prepari celebrul Boeuf Bourguignon

Acest fel de mancare delicios are o cariera internationala. Nu doar ca este celebru in bucataria franceza, insa el a fost popularizat si de Julia Child in SUA – cunoscuta pentru emisiunile culinare televizate. Boeuf Bourguignon este un „persoanj” episodic si in filmul „Julie & Julia”, din 2009, un adevarat periplu gastronomic.

Cum prepari celebrul Boeuf Bourguignon

Iata celebra reteta de Boeuf Bourguignon:

Ingrediente:

1 capatana de usturoi

2 linguri de vin rosu sec

500 ml de vin rosu sec

4 felii groase de bacon, taiat in fasii de 2 cm latime

1, 5 kg de antricot de vita, taiat in bucati de 3-4 cm

1 ceapa medie, tocata

1 morcov mare, taiat bucati

2 linguri de faina

3 linguri de pasta de tomate

3 crengute de cimbru

3 crengute de salvie

3 crengute de rozmarin

2 frunze de dafin

750 ml de supa de vita (sau mai multa)

340 g de ceapa micuta

3 pumni de morcovi mici (baby carrots), curatati

340 de grame de ciuperci shiitake sau champillon, inabusite si taiate in sferturi

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti usturoiul intr-o bucata mare de folie de aluminiu (cu tot cu coaja). Turnati 2 linguri de vin peste usturoi. Infasurati folia in jurul usturoiului, ca sa-l inchideti bine. Gatiti usturoiul in cuptor pana se inmoaie, pentru aproximativ 40 de minute. Lasati sa se raceasca. Presati usturoiul intre degete pana iese miezul cremos din coaja si puneti deoparte.

Gatiti baconul intr-o cratita mare la foc mediu pana se rumeneste, pentru aproximativ 10 minute. Puneti baconul prajit in servetele de hartie, ca sa se scurga de grasime. Turnati sucul ramas intr-un bol mic. Puneti inapoi, in aceeasi oala, doua linguri de suc de la bacon; pastrati restul pentru mai tarziu. Cresteti nivelul focului. Lucrand in transe, adaugati carnea de vita in cratita si rumeniti, aproximativ 7 minute pentru fiecare transa. Folosind o lingura cu gaurele, transferati carnea prajita intr-un bol mare.

Reduceti focul la mediu spre mic. Adaugati ceapa tocata si morcovii tocati in aceeasi oala (fara carne), sotati pentru 5 minute. Inglobati faina. Adaugati carnea de vita si restul de suc de bacon in cratita. Puneti pasta de tomate. Adaugati crengutele de ierburi aromatice, frunzele de dafin, crema de usturoi si 500 ml de vin, gatiti la foc mic pentru 15 minute. Adaugati supa de vita. Acoperiti cu un capac si fierbeti pentru 1 ora si jumatate, amestecand din cand in cand. Luati capacul, fierbeti la foc mic pana carnea se fragezeste, amestecand ocazional, pentru aproximativ 1,5 ore. Scoateti crengutele de ierburi aromatice si frunzele de dafin.

Fierbeti cepele mici intr-o tigaie mare, cu apa sarata timp de 2 minute. Strecurati cepele intr-un bol mediu, lasati sa se raceasca putin si decojiti. Puneti aceeasi apa la fiert. Adaugati morcovii si gatiti pana se fragezesc, aproximativ 4 minute. Scurgeti apa si lasati sa se raceasca. (Baconul, tocana si legumele pot fi preparate cu o zi inainte. Se pun separat la frigider).

Incalziti doua linguri de suc ramas de la bacon intr-o tigaie mare la foc mediu spre mare. Adaugati ciupercile si sotati-le pana se rumenesc, aproximativ 6 minute. Adaugati cepele mici la ciuperci, sotati pana cand cepele devin aurii, aprox. 4 minute. Adaugati morcovii, gatiti pana se incalzesc bine, aproximativ 3 minute. Asezonati cu sare si piper. Fierbeti tocana la foc mic, subtiind-o cu supa de vita, daca este nevoie. Adaugati baconul si doua treimi din legume in tocana. Transferati intr-un bol mare si adaugati restul de legume.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor