Cum prepari celebrul Boeuf Bourguignon

Acest fel de mancare delicios are o cariera internationala. Nu doar ca este celebru in bucataria franceza, insa el a fost popularizat si de Julia Child in SUA – cunoscuta pentru emisiunile culinare televizate. Boeuf Bourguignon este un „persoanj” episodic si in filmul „Julie & Julia”, din 2009, un adevarat periplu gastronomic.

Cum prepari celebrul Boeuf Bourguignon

Iata celebra reteta de Boeuf Bourguignon:

Ingrediente:

1 capatana de usturoi

2 linguri de vin rosu sec

500 ml de vin rosu sec

4 felii groase de bacon, taiat in fasii de 2 cm latime

1, 5 kg de antricot de vita, taiat in bucati de 3-4 cm

1 ceapa medie, tocata

1 morcov mare, taiat bucati

2 linguri de faina

3 linguri de pasta de tomate

3 crengute de cimbru

3 crengute de salvie

3 crengute de rozmarin

2 frunze de dafin

750 ml de supa de vita (sau mai multa)

340 g de ceapa micuta

3 pumni de morcovi mici (baby carrots), curatati

340 de grame de ciuperci shiitake sau champillon, inabusite si taiate in sferturi

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti usturoiul intr-o bucata mare de folie de aluminiu (cu tot cu coaja). Turnati 2 linguri de vin peste usturoi. Infasurati folia in jurul usturoiului, ca sa-l inchideti bine. Gatiti usturoiul in cuptor pana se inmoaie, pentru aproximativ 40 de minute. Lasati sa se raceasca. Presati usturoiul intre degete pana iese miezul cremos din coaja si puneti deoparte.

Gatiti baconul intr-o cratita mare la foc mediu pana se rumeneste, pentru aproximativ 10 minute. Puneti baconul prajit in servetele de hartie, ca sa se scurga de grasime. Turnati sucul ramas intr-un bol mic. Puneti inapoi, in aceeasi oala, doua linguri de suc de la bacon; pastrati restul pentru mai tarziu. Cresteti nivelul focului. Lucrand in transe, adaugati carnea de vita in cratita si rumeniti, aproximativ 7 minute pentru fiecare transa. Folosind o lingura cu gaurele, transferati carnea prajita intr-un bol mare.

Reduceti focul la mediu spre mic. Adaugati ceapa tocata si morcovii tocati in aceeasi oala (fara carne), sotati pentru 5 minute. Inglobati faina. Adaugati carnea de vita si restul de suc de bacon in cratita. Puneti pasta de tomate. Adaugati crengutele de ierburi aromatice, frunzele de dafin, crema de usturoi si 500 ml de vin, gatiti la foc mic pentru 15 minute. Adaugati supa de vita. Acoperiti cu un capac si fierbeti pentru 1 ora si jumatate, amestecand din cand in cand. Luati capacul, fierbeti la foc mic pana carnea se fragezeste, amestecand ocazional, pentru aproximativ 1,5 ore. Scoateti crengutele de ierburi aromatice si frunzele de dafin.

Fierbeti cepele mici intr-o tigaie mare, cu apa sarata timp de 2 minute. Strecurati cepele intr-un bol mediu, lasati sa se raceasca putin si decojiti. Puneti aceeasi apa la fiert. Adaugati morcovii si gatiti pana se fragezesc, aproximativ 4 minute. Scurgeti apa si lasati sa se raceasca. (Baconul, tocana si legumele pot fi preparate cu o zi inainte. Se pun separat la frigider).

Incalziti doua linguri de suc ramas de la bacon intr-o tigaie mare la foc mediu spre mare. Adaugati ciupercile si sotati-le pana se rumenesc, aproximativ 6 minute. Adaugati cepele mici la ciuperci, sotati pana cand cepele devin aurii, aprox. 4 minute. Adaugati morcovii, gatiti pana se incalzesc bine, aproximativ 3 minute. Asezonati cu sare si piper. Fierbeti tocana la foc mic, subtiind-o cu supa de vita, daca este nevoie. Adaugati baconul si doua treimi din legume in tocana. Transferati intr-un bol mare si adaugati restul de legume.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise