Acest fel de mancare delicios are o cariera internationala. Nu doar ca este celebru in bucataria franceza, insa el a fost popularizat si de Julia Child in SUA – cunoscuta pentru emisiunile culinare televizate. Boeuf Bourguignon este un „persoanj” episodic si in filmul „Julie & Julia”, din 2009, un adevarat periplu gastronomic.

Iata celebra reteta de Boeuf Bourguignon:

Ingrediente:

1 capatana de usturoi
2 linguri de vin rosu sec
500 ml de vin rosu sec
4 felii groase de bacon, taiat in fasii de 2 cm latime
1, 5 kg de antricot de vita, taiat in bucati de 3-4 cm 
1 ceapa medie, tocata
1 morcov mare, taiat bucati
2 linguri de faina
3 linguri de pasta de tomate
3 crengute de cimbru
3 crengute de salvie
3 crengute de rozmarin
2 frunze de dafin
750 ml de supa de vita (sau mai multa)
340 g de ceapa micuta 
3 pumni de morcovi mici (baby carrots), curatati
340 de grame de ciuperci shiitake sau champillon, inabusite si taiate in sferturi

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti usturoiul intr-o bucata mare de folie de aluminiu (cu tot cu coaja). Turnati 2 linguri de vin peste usturoi. Infasurati folia in jurul usturoiului, ca sa-l inchideti bine. Gatiti usturoiul in cuptor pana se inmoaie, pentru aproximativ 40 de minute. Lasati sa se raceasca. Presati usturoiul intre degete pana iese miezul cremos din coaja si puneti deoparte.

Gatiti baconul intr-o cratita mare la foc mediu pana se rumeneste, pentru aproximativ 10 minute. Puneti baconul prajit in servetele de hartie, ca sa se scurga de grasime. Turnati sucul ramas intr-un bol mic. Puneti inapoi, in aceeasi oala, doua linguri de suc de la bacon; pastrati restul pentru mai tarziu. Cresteti nivelul focului. Lucrand in transe, adaugati carnea de vita in cratita si rumeniti, aproximativ 7 minute pentru fiecare transa. Folosind o lingura cu gaurele, transferati carnea prajita intr-un bol mare.
Reduceti focul la mediu spre mic. Adaugati ceapa tocata si morcovii tocati in aceeasi oala (fara carne), sotati pentru 5 minute. Inglobati faina. Adaugati carnea de vita si restul de suc de bacon in cratita. Puneti pasta de tomate. Adaugati crengutele de ierburi aromatice, frunzele de dafin, crema de usturoi si 500 ml de vin, gatiti la foc mic pentru 15 minute. Adaugati supa de vita. Acoperiti cu un capac si fierbeti pentru 1 ora si jumatate, amestecand din cand in cand. Luati capacul, fierbeti la foc mic pana carnea se fragezeste, amestecand ocazional, pentru aproximativ 1,5 ore. Scoateti crengutele de ierburi aromatice si frunzele de dafin.

Fierbeti cepele mici intr-o tigaie mare, cu apa sarata timp de 2 minute. Strecurati cepele intr-un bol mediu, lasati sa se raceasca putin si decojiti. Puneti aceeasi apa la fiert. Adaugati morcovii si gatiti pana se fragezesc, aproximativ 4 minute. Scurgeti apa si lasati sa se raceasca. (Baconul, tocana si legumele pot fi preparate cu o zi inainte. Se pun separat la frigider).

Incalziti doua linguri de suc ramas de la bacon intr-o tigaie mare la foc mediu spre mare. Adaugati ciupercile si sotati-le pana se rumenesc, aproximativ 6 minute. Adaugati cepele mici la ciuperci, sotati pana cand cepele devin aurii, aprox. 4 minute. Adaugati morcovii, gatiti pana se incalzesc bine, aproximativ 3 minute. Asezonati cu sare si piper. Fierbeti tocana la foc mic, subtiind-o cu supa de vita, daca este nevoie. Adaugati baconul si doua treimi din legume in tocana. Transferati intr-un bol mare si adaugati restul de legume.

Sursa foto.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Alin Ionescu, 08 februarie 2016

    2 linguri de vin rosu sec. 500ml de vin rosu sec. Ce ati vrut sa spuneti cu asta??? Si cand anume se folosesc lingurile astea cu vin? Dar cei 500ml????

  • Fara foto

    Jean Prunescu, 25 ianuarie 2015

    Un dus rece nu strica , cand sunteti infierbantati sau o luati razna pe aratura....! lasa-ti profesionisti sa vorbeasca , ca altfel va ardeti rau.................auzi : morcovi frageziti ! Ati otravit facebook-ul numai cu prostii ; demonstrati ca, carnea si alte alimente sunt ingrdiente ! ( dex . ingrediente = condimente ,mirodenii ....in gastronomie . " SUCCES " LA PROSTIT OAMENII !

  • Fara foto

    Bogdan Stan, 21 decembrie 2014

    iese bine sa moara tac si pac

  • Fara foto

    Marius Popescu, 19 octombrie 2014

    Frumoasa reteta ,foarte sofisticata dar nu este cea originala din Bourgogne .Reteta traditionala este mult mai simpla insa necesita un timp mai indelungat de preparare.Se folosesc :1 kg carne de vita taiata in bucati de 4-5 cm, 5-6 cepe mijlocii, 5-6 morcovi subtiri, o jumatate de pachet de unt ,sare, piper si un buchet garni. Se taie ceapa în bucăți si se caleste intr-o tigaie cu unt. Cand devine transparenta, se toarnă într-o cratita de fonta, de preferință. Faceti acelasi lucru cu carnea, de mai multe ori, până când toate piesele sunt rumenite. Adaugati bucatile in cratita. Nu vă fie teamă de a adăuga mai mult unt între fiecare transa. Când toată carnea este în oala, degresati tigaia cu apă sau vin prin fierbere, dizolvand crusta pentru a obține sosul. Se condimentează carnea cu sare și piper, se adauga sosul. Acoperiti cu o parte din vin și se fierbe timp de câteva ore, cu bouquet garni si morcovii felii. A doua zi, se fierbe cel puțin 2 ore la foc mic adaugandu-se mai mult vin sau apă dacă este necesar. Puteti adauga si usturoi dar nu este obligatoriu.Se serveste de obicei cu cartofi natur .Si bineinteles o sticla (minimum) de vin rosu, de preferat sec si daca se poate din Bourgogne :)

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 noiembrie 2010

    O reteta delicioasa...

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2010

    Foarte bun. Am facut si eu, am postat reteta aici, pe site: http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-carne/boeuf-bourguignon-carne-de-vita-in-sos-de-vin.html

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2010

    Farte bun!