Jambalaya e un fel de mancare din zona Louisianei, similar cu paella. Se face, de regula, din carne de pui, carnaciori, creveti si sos de rosii cu condimente.
Sunt doua metode principale de a face jambalaya. Rima este Jambalaya Creola (numita si “Jambalaya rosie”). Aici, e adaugata intr-o tigaie intai carnea de pui, apoi carnaciorii, legumele si rosiile si fructele de mare. La sfarsit, se adauga supa de pui si orez. Se fierbe totul 20-60 de minute si se amesteca des.

Alta versiune este Jambalaya Cajun, care nu contine rosii. Carnea e prajita intr-o tigaie. Separat, ceapa, cozi de telina si ardei gras rosu se soteaza putin. Se adauga cu supa de pui si condimente, apoi carnea prajita. Se tine pe foc cam 1 ora, se da in clocot si se adauga orezul. Inca o jumatate de ora pe foc si e gata.

Mai exista si o a treia metoda, mai rara. Aici, legumele se pregatesc separat, carnea separat si orezul la fel si se adauga amestecului de carne si legume inainte de servire.

Jambalaya Creola e originara din partea frantuzeasca a New Orleans. A inceput ca o incercare a spaniolilor sa pregateasca paella in Lumea Noua, unde nu se gasea sofran, din cauza costurilor de import. Astfel, s-a inlocuit sofranul cu rosiile. Cu timpul, influenta franceza a devenit din ce in ce mai importanta in New Orleans si condimentele din Caraibe au schimbat aceasta “paella a Lumii Noi” intr-un fel de mancare cu totul special.

Jambalaya Cajun e originara din partea rurala a Louisianei, unde crevetii, scoicile, carnae de rata, broasca testoasa sau alte tipuri de vanat se gaseau frecvent. Aceasta reteta e mai condimentata si mai afumata decat “sora” sa Creola. De asemenea, cum rosiile nu erau folosite frecvent in bucataria Cajun, reteta nu continea aceste legume. In schimb, se prajea carnea mai mult, pentru culoare.

Iata si o reteta clasica de Jambalaya:

Ingrediente:


3 pulpe de pui taiate cubulete
2 bucati de carnat afumat taiati felii
0,5 kg creveti decorticati
o ceapa
2 catei de usturoi
1 ardei rosu
3 cozi de telina
½ lingurita curry
½ lingurita chimen
sare, piper dupa gust
1 foaie de dafin
un praf de boia iute
1 lingura faina
2-4 rosii decojite
400 ml supa de pui


Mod de preparare:


Intr-o tigaie, se calesc impreuna ceapa, telina si ardeiul, pana se inmoaie. Se adauga usturoiul pentru inca 2 minute.
Se adauga cuburile de pui si se calesc cam 5 minute. Apoi, se pun in tigaie carnaciorii si toate condimentele, in afara de boia iute. Se adauga lingura de faine si se prajesc putin.

Apoi, se toarna supa de pui si rosiile si se lasa la fiert 30 de minute, pana cand scade cel putin la jumatate. Se adauga crevetii si se mai lasa cam 3-5 minute. Se adauga boiaua iute.

Se serveste alaturi de orez fiert.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 16 mai 2010

    Un articol foarte interesant si reteta la fel .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Pare ceva deosebit !

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 23 noiembrie 2009

    Pentru ca mi-am luat niste fructe de mare am sa fac si eu aceasta reteta.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    O sa incerc si eu aceasta reteta.

  • Fara foto

    lulucea, 11 septembrie 2009

    Mmmm,abia astept sa pregatesc acest fel,cred ca iese o nebunie,mai ales ca,ne topim dupa fructele de mare

  • silviana maftei

    silviana maftei (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Sigur este o bunatate,ador mancarurile cu fructe de mare,abia astept sa o prepar.Multumesc pt reteta.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2009

    Buna aceasta reteta,felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009

    Nu stiam de acest fel de mancare.Reteta este interesanta. Multumim,am mai adaugat o reteta in cartea noastra de bucate.

  • Fara foto

    mihaela, 02 septembrie 2009

    Eu am avut ocazia sa maninc acest fel de mincare si va pot spune ca este foarte gustos!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

    Foarte interesanta. E ceva deosebit.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

    Cred ca este mai gustoasa decat paella.Merita incercata.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

    Interesant articol iar reteta ma atrage!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

    O reteta foarte interesanta,merita testata...