Jambalaya e un fel de mancare din zona Louisianei, similar cu paella. Se face, de regula, din carne de pui, carnaciori, creveti si sos de rosii cu condimente.
Sunt doua metode principale de a face jambalaya. Rima este Jambalaya Creola (numita si “Jambalaya rosie”). Aici, e adaugata intr-o tigaie intai carnea de pui, apoi carnaciorii, legumele si rosiile si fructele de mare. La sfarsit, se adauga supa de pui si orez. Se fierbe totul 20-60 de minute si se amesteca des.
Alta versiune este Jambalaya Cajun, care nu contine rosii. Carnea e prajita intr-o tigaie. Separat, ceapa, cozi de telina si ardei gras rosu se soteaza putin. Se adauga cu supa de pui si condimente, apoi carnea prajita. Se tine pe foc cam 1 ora, se da in clocot si se adauga orezul. Inca o jumatate de ora pe foc si e gata.
Mai exista si o a treia metoda, mai rara. Aici, legumele se pregatesc separat, carnea separat si orezul la fel si se adauga amestecului de carne si legume inainte de servire.
Jambalaya Creola e originara din partea frantuzeasca a New Orleans. A inceput ca o incercare a spaniolilor sa pregateasca paella in Lumea Noua, unde nu se gasea sofran, din cauza costurilor de import. Astfel, s-a inlocuit sofranul cu rosiile. Cu timpul, influenta franceza a devenit din ce in ce mai importanta in New Orleans si condimentele din Caraibe au schimbat aceasta “paella a Lumii Noi” intr-un fel de mancare cu totul special.
Jambalaya Cajun e originara din partea rurala a Louisianei, unde crevetii, scoicile, carnae de rata, broasca testoasa sau alte tipuri de vanat se gaseau frecvent. Aceasta reteta e mai condimentata si mai afumata decat “sora” sa Creola. De asemenea, cum rosiile nu erau folosite frecvent in bucataria Cajun, reteta nu continea aceste legume. In schimb, se prajea carnea mai mult, pentru culoare.
Iata si o reteta clasica de Jambalaya:
Ingrediente:
3 pulpe de pui taiate cubulete
2 bucati de carnat afumat taiati felii
0,5 kg creveti decorticati
o ceapa
2 catei de usturoi
1 ardei rosu
3 cozi de telina
½ lingurita curry
½ lingurita chimen
sare, piper dupa gust
1 foaie de dafin
un praf de boia iute
1 lingura faina
2-4 rosii decojite
400 ml supa de pui
Mod de preparare:
Intr-o tigaie, se calesc impreuna ceapa, telina si ardeiul, pana se inmoaie. Se adauga usturoiul pentru inca 2 minute.
Se adauga cuburile de pui si se calesc cam 5 minute. Apoi, se pun in tigaie carnaciorii si toate condimentele, in afara de boia iute. Se adauga lingura de faine si se prajesc putin.
Apoi, se toarna supa de pui si rosiile si se lasa la fiert 30 de minute, pana cand scade cel putin la jumatate. Se adauga crevetii si se mai lasa cam 3-5 minute. Se adauga boiaua iute.
Se serveste alaturi de orez fiert.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii