Cutitul, cel mai bun prieten al bucatarului

Cutitul este cel mai important instrument din bucatarie, fara de care nu am avea cum sa ne descurcam. Am putea spune, deci, ca este cel mai bun prieten al bucatarului.    Este bine sa stim ca in fiecare bucatarie avem nevoie de minimum 3 cutite: un cutit de bucatar,un cutit de cojit si un cutit cu lama zimtata.  

Cutitul, cel mai bun prieten al bucatarului

Cutitul de bucatar

Este cel mai versatil cutit si cel mai des folosit; il putem folosi pentru a taia si felia diverse alimente, de la ceapa la carne. Marii bucatari prefera, de obicei, cutitele cu lama de 30 cm, in timp ce pentru gospodine sunt recomandate cele mai mici, de 20 cm. Lungimea lamei depinde si de modalitatea in care putem manui cat mai lejer cutitul. De aceea, se recomanda ca inainte de a cumpara un cutit, sa il tinem in mana si sa facem cateva miscari cu el pentru a vedea daca ne simtim confortabil.

Cutitul de cojit

Este folosit pentru a curata coaja legumelor si fructelor, fiind de un real ajutor in bucatarie. Lungimea lamei trebuie sa fie intre 6 si 10 cm, pentru a-l putea folosi cu lejeritate.

Cutitul zimtat

Se foloseste indeosebi pentru a taia alimentele cu invelis mai tare decat interiorul ( de exemplu, painea sau prajiturile cu glazura tare). Acest cutit patrunde fara probleme prin invelisul tare, lasand intact interiorul moale.

Pentru a evita incidentele nedorite din bucatarie, trebuie sa respectam doar cateva mici reguli, ce vor face folosirea cutitului floare la ureche.

1. Pastrati mereu cutitele ascutite. Bineinteles ca acestea trebuie sa stea departe de raza de actiune a copiilor, insa, un cutit ascutit va functiona mult mai sigur decat unul neascutit. Cand cutitul este neascutit are tendinta de a aluneca atunci cand taiem cu el.

2. Atunci cand tai ceva, ai grija sa ca mana opusa cutitului sa fie cat mai departe de lama acestuia. In ceea ce priveste tinutul cutitului, acesta trebuie tinut lejer, dar ferm, cu degetele mare si aratator lipite de lama. Cele doua degete trebuie sa fie paralele, de o parte si de cealalta a lamei.

3. Folositi intotdeauna cutitul pe o suprafata neteda. Daca tocatorul aluneca in timp ce taiati alimentele, exista posiblitatea de a va rani. Cel mai indicat este sa folositi un tocator greu, de lemn, sub care sa asezati un prosop umed.

4. Nu taiati niciodata in palma alimentele. Chiar daca uneori pare mai comod in acest fel, riscati sa va raniti. Asadar, totul se taie pe tocator!

5. Legumele trebuie tinute cu varfurile degetelor orientate catre interior, pentru a evita un posibil incident neplacut.

6. Cutitele se depoziteaza in sertare sau alte spatii amenajate, departe de copii si niciodata nu se depoziteaza cu lama in sus.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti
Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon
Orez cu lapte

Orez cu lapte

Reteta de orez cu lapte. Orez cu lapte reteta simpla si rapida. Retete de deserturi cu orez. Retete rapide.

Orez cu lapte
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise