Cutitul, cel mai bun prieten al bucatarului

Cutitul este cel mai important instrument din bucatarie, fara de care nu am avea cum sa ne descurcam. Am putea spune, deci, ca este cel mai bun prieten al bucatarului.    Este bine sa stim ca in fiecare bucatarie avem nevoie de minimum 3 cutite: un cutit de bucatar,un cutit de cojit si un cutit cu lama zimtata.  

Cutitul, cel mai bun prieten al bucatarului

Cutitul de bucatar

Este cel mai versatil cutit si cel mai des folosit; il putem folosi pentru a taia si felia diverse alimente, de la ceapa la carne. Marii bucatari prefera, de obicei, cutitele cu lama de 30 cm, in timp ce pentru gospodine sunt recomandate cele mai mici, de 20 cm. Lungimea lamei depinde si de modalitatea in care putem manui cat mai lejer cutitul. De aceea, se recomanda ca inainte de a cumpara un cutit, sa il tinem in mana si sa facem cateva miscari cu el pentru a vedea daca ne simtim confortabil.

Cutitul de cojit

Este folosit pentru a curata coaja legumelor si fructelor, fiind de un real ajutor in bucatarie. Lungimea lamei trebuie sa fie intre 6 si 10 cm, pentru a-l putea folosi cu lejeritate.

Cutitul zimtat

Se foloseste indeosebi pentru a taia alimentele cu invelis mai tare decat interiorul ( de exemplu, painea sau prajiturile cu glazura tare). Acest cutit patrunde fara probleme prin invelisul tare, lasand intact interiorul moale.

Pentru a evita incidentele nedorite din bucatarie, trebuie sa respectam doar cateva mici reguli, ce vor face folosirea cutitului floare la ureche.

1. Pastrati mereu cutitele ascutite. Bineinteles ca acestea trebuie sa stea departe de raza de actiune a copiilor, insa, un cutit ascutit va functiona mult mai sigur decat unul neascutit. Cand cutitul este neascutit are tendinta de a aluneca atunci cand taiem cu el.

2. Atunci cand tai ceva, ai grija sa ca mana opusa cutitului sa fie cat mai departe de lama acestuia. In ceea ce priveste tinutul cutitului, acesta trebuie tinut lejer, dar ferm, cu degetele mare si aratator lipite de lama. Cele doua degete trebuie sa fie paralele, de o parte si de cealalta a lamei.

3. Folositi intotdeauna cutitul pe o suprafata neteda. Daca tocatorul aluneca in timp ce taiati alimentele, exista posiblitatea de a va rani. Cel mai indicat este sa folositi un tocator greu, de lemn, sub care sa asezati un prosop umed.

4. Nu taiati niciodata in palma alimentele. Chiar daca uneori pare mai comod in acest fel, riscati sa va raniti. Asadar, totul se taie pe tocator!

5. Legumele trebuie tinute cu varfurile degetelor orientate catre interior, pentru a evita un posibil incident neplacut.

6. Cutitele se depoziteaza in sertare sau alte spatii amenajate, departe de copii si niciodata nu se depoziteaza cu lama in sus.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor