Cutitul este cel mai important instrument din bucatarie, fara de care nu am avea cum sa ne descurcam. Am putea spune, deci, ca este cel mai bun prieten al bucatarului. 
 
Este bine sa stim ca in fiecare bucatarie avem nevoie de minimum 3 cutite: un cutit de bucatar,un cutit de cojit si un cutit cu lama zimtata.
 
 
Cutitul de bucatar

Este cel mai versatil cutit si cel mai des folosit; il putem folosi pentru a taia si felia diverse alimente, de la ceapa la carne. Marii bucatari prefera, de obicei, cutitele cu lama de 30 cm, in timp ce pentru gospodine sunt recomandate cele mai mici, de 20 cm. Lungimea lamei depinde si de modalitatea in care putem manui cat mai lejer cutitul. De aceea, se recomanda ca inainte de a cumpara un cutit, sa il tinem in mana si sa facem cateva miscari cu el pentru a vedea daca ne simtim confortabil.

Cutitul de cojit

Este folosit pentru a curata coaja legumelor si fructelor, fiind de un real ajutor in bucatarie. Lungimea lamei trebuie sa fie intre 6 si 10 cm, pentru a-l putea folosi cu lejeritate. 
 
Cutitul zimtat
 
Se foloseste indeosebi pentru a taia alimentele cu invelis mai tare decat interiorul ( de exemplu, painea sau prajiturile cu glazura tare). Acest cutit patrunde fara probleme prin invelisul tare, lasand intact interiorul moale. 
 
Pentru a evita incidentele nedorite din bucatarie, trebuie sa respectam doar cateva mici reguli, ce vor face folosirea cutitului floare la ureche.
 
1. Pastrati mereu cutitele ascutite. Bineinteles ca acestea trebuie sa stea departe de raza de actiune a copiilor, insa, un cutit ascutit va functiona mult mai sigur decat unul neascutit. Cand cutitul este neascutit are tendinta de a aluneca atunci cand taiem cu el.
 
2. Atunci cand tai ceva, ai grija sa ca mana opusa cutitului sa fie cat mai departe de lama acestuia. In ceea ce priveste tinutul cutitului, acesta trebuie tinut lejer, dar ferm, cu degetele mare si aratator lipite de lama. Cele doua degete trebuie sa fie paralele, de o parte si de cealalta a lamei.
 
3. Folositi intotdeauna cutitul pe o suprafata neteda. Daca tocatorul aluneca in timp ce taiati alimentele, exista posiblitatea de a va rani. Cel mai indicat este sa folositi un tocator greu, de lemn, sub care sa asezati un prosop umed.
 
4. Nu taiati niciodata in palma alimentele. Chiar daca uneori pare mai comod in acest fel, riscati sa va raniti. Asadar, totul se taie pe tocator!
 
5. Legumele trebuie tinute cu varfurile degetelor orientate catre interior, pentru a evita un posibil incident neplacut.
 
6.  Cutitele se depoziteaza in sertare sau alte spatii amenajate, departe de copii si niciodata nu se depoziteaza cu lama in sus.
 

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Octavian Petrea, 16 noiembrie 2014

    -NU tineti degetele pe cutit in niciun caz; -Treceti cutitul pe masat ori de cate ori incepeti sa lucrati; trecerea se face cel mai putin periculos sprijinind masatul pe o carpa pe tocator cu varful in jos si tinut vertical cu mana neindemanatica, trecand cutitul pe masat de la plasele spre varf alternand fetele cutitului, apoi stergeti-l cu o carpa INTOTDEAUNA indreptat cu taisul in afara; -O data la cateva luni ascutiti cutitele pe o piatra speciala sau gasiti pe cineva care chiar se pricepe; -Tineti minte: mai degraba va taiati cand manuiti un cutit neascutit decat unul ascutit. -Dupa ce ati spalat cutitul stergeti-l IMEDIAT si depozitati-l. -E bine sa aveti si un cutit cu lama lunga, subtire si flexibila pentru fileuri.