Acest articol este special dedicat tuturor celor care isi sarbatoresc ziua de nume de Florii, cat si celor care au persoane in familie cu nume de flori si vor sa le surprinda cu un tort delicios, de primavara. Asadar, uram “La multi ani!” tuturor celor care isi sarbatoresc onomastica de Florii si va invitam sa incercati aceste doua retete, primul tort este “de dulce”, iar al doilea desert este de post.

Iata delicioasele retete:


Tort de zmeura si lamaie


Timp de preparare:
1 ora si 5 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
1 ceasca de unt, 2 cesti de zahar, 4 oua, 3 cesti de faina, 3 lingurite de praf de copt, 1 lingurita de sare, 1 ceasca de lapte, 1 lingurita de esenta de vanilie, 1 lingurita de esenta de migdale, 1 borcan de gem de zmeura, fara seminte (aprox. 300 g)

Glazura: 1 cana si un sfert de unt, 3 cesti de zahar pudra, 3 linguri de suc de lamaie, 2 lingurite de coaja rasa de portocale

Mod de preparare:
Intr-un bol mare, amestecati untul si zaharul pentru a obtine o textura cremoasa. Adaugati ouale, cate unul, batand bine dupa ce il adaugati pe fiecare. Combinati faina, praful de copt si sarea. Amestecati laptele, esenta de migdale si esenta de vanilie; adaugati in amestecul de crema alternativ cu ingredientele uscate. Trasferati crema astfel obtinuta in trei tavi de copt rotunde, unse si presarate cu faina, de aceeasi dimensiune.
Coaceti in cuptorul incalzit la 180 grade C pentru 18-22 de minute sau pana cand o scobitoare infipta in centrul blatului iese curata. Lasati sa se raceasca pentru 10 minute inainte sa scoateti blaturile din tava, apoi lasati-le sa se raceasca complet.
Despartiti fiecare blat in doua, pe orizontala. Puneti un strat pe un platou si ungeti cu o cincime din gem. Repetati de inca patru ori straturile. Puneti ultima jumatate de blat care a mai ramas. Pentru glazura, intr-un bol, bateti untul pana devine cremos. Gradual adaugati si zaharul pudra, sucul de lamaie si coaja de lamaie. Imbracati partea de sus si laturile tortului cu glazura. Puteti orna cu fructe de zmeura proaspete si cu frunze de menta, poate chiar sa formati o floricica din zmeura si frunzele de menta, pentru sarbatorit(-a).


Cheesecake cu rom si ciocolata


Timp de preparare:
3 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
1 ceasca de migdale macinate
1 ceasca de faina de grau
2/3 ceasca de margarina

2 pachete de tofu (aprox. 300 de grame)
1 ceasca si jumatate de zahar
7 linguri de cacao
¼  ceasca de ulei de floarea soarelui
½ ceasca de lapte de soia
¼ ceasca de rom
1 lingurita si jumatate de esenta de vanilie

Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 165 de grade C. Intr-un bol mediu, combinati migdalele macinate si faina, apoi adaugati margarina pana ce se formeaza un aluat. Intindeti aluatul intr-o tava de copt rotunda.
Intr-un blender, faramitati tofu. Adaugati zahar, cacao, ulei, lapte de soia, rom si esenta de vanilie. Lasati in blender pana ce devine cremos amestecul. Puneti crema de tofu peste blatul din tava.
Coaceti in cuptor pentru aproximativ 75 de minute sau pana cand crema este coapta. Lasati se raceasca in tava si apoi raciti in frigider inainte sa scoateti prajitura din tava.

Pofta buna!

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Elena Apostu, 13 aprilie 2014

    delicioasa si a 2 varianta doar ca as inlocui tofu cu brinza vaci ,margarina cu unt...

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2011

    Arata super!

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Delicioase retete! Salivez numai citindu-le!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Interesante retete 1

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Vally,vad ca nu ti-a raspuns nimeni la intrebare.Tofu este obranza obtinuta din lapte de soia,cam fada la gust,dar dietetica.

  • Fara foto

    vally, 22 aprilie 2010

    Multumesc pentru reteta cit despre unitatile de masura i-mi este clar un bucatar trebuie sa stie si cite grame sau ml poti folosi cu o lingura ca unitate de masura dar mie un lucru nu-mi este clar ....ce este tofu?poate o sa rideti de mine dar nu stiu .Multumesc mult!!!!!

  • zbiggi

    zbiggi (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2010

    @ Admin Gustos.ro, ne-ai bagat in ceata si mai tare cu ceasca :) adica in reteta se folosesc 225 ml de faina/migdale? in toate retetele pe care le-am citit si executat pana acum, cand se foloseste ca unitate de masura cana, aceasta este de 250 ml si cu aceasta cana se masoara atat ingredientele uscate cat si cele lichide, fara a tine cont cate grame de faina sau zahar incap intr-o cana de 250 ml.

  • Fara foto

    Admin Gustos.ro, 29 martie 2010

    1 ceasca inseamna pentru ingrediente uscate 225 ml, iar pentru lichide 250 de ml.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 martie 2010

    Super arata,cred ca este un deliciu.

  • Fara foto

    dani, 27 martie 2010

    exact la fix. se potriveste cu postul pe care il tin!

  • Fara foto

    carmela, 27 martie 2010

    totusi : cheesecake = prajitura cu branza !!!

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    Arata minunat tortul si nu este complicat asi dori sa-l prepar dar nu stiu ce inseamna o ceasca de faina sau alt material.Cit cantareste ceasca in grame caci cestile sint de diferite dimensiuni.Asi dori sa-mi raspundeti la intrebare! Cind scriu o reteta cu paharul ptr mine paharul are 200gr, dar ceasca nu stiu cit are?

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    Arata formidabil de bine!!!

  • jsabrina

    jsabrina (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    Deliciooosss !!!!

  • Fara foto

    LALY, 26 martie 2010

    Ce bine arata tortul.Gandestete si la noi cand il mananci.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    Arata perfect si cred ca este o bunatate !

  • Fara foto

    lumi, 25 martie 2010

    si mie imi pac aceste dulciuri!

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 25 martie 2010

    Arata tare bine tortul ala si sigur e foarte delicios......

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 martie 2010

    Delicioase retete ... La multi ani tuturor sarbatoritilor!!!