Cand ne gandim la alimente sanatoase, pastele sau painea prajita cu usturoi nu sunt chiar primele care ne vin in cap. Cu toate astea, studiile au aratat ca oamenii din regiunea mediterana traiesc mai mult. Asadar, de ce dieta mediteraneana e mai sanatoasa decat altele? Haideti sa aruncam o privire peste principalele alimente asociate cu aceasta dieta.
Maslinele

Uleiul de masline are mult mai putin colesterol, ceea ce inseamna ca aduce un risc mai scazut de tensiune ridicata, care poate duce la atacuri cerebrale sau infarcturi. De asemenea, uleiul de masline poate chiar cobori nivelul de zahar din sange, ceea ce ajuta la prevenirea diabetului de tip II. Mai mult, mancarurile pregatite cu ulei de masline au o savoare mult mai buna.

Rosiile

Rosiile cresc foarte bine in zona mediteraneana si sunt foarte folosite in gatit. Acesta e un lucru foarte bun, intrucat rosiile nu sunt doar foarte gustoase, ci sunt si pline de vitamine si antioxidanti.

Cereale integrale si grau

De obicei, dieta mediteraneana contine multe tipuri de paste si feluri de paine. Pastele si painea facute din faina integrala au mai putine calorii si pot ajuta la lupta impotriva obezitatii. Mai mult, contin multi nutrienti, precum fibre, zinc, vitamina B si magneziu.

Fructe si legume, din belsug

Retetele mediteraneene contin, de obicei, fructe si legume proaspete. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, care ajuta la lupta impotriva obezitatii, cancerului si bolilor de inima. Se pare ca legumele sunt unul dintre elementele cele mai importante in dieta mediteraneana si ajuta la marirea sperantei de viata a oamenilor care urmeaza aceasta dieta.

Mai putina carne rosie, mai mult peste


O dieta tipica mediteraneana foloseste carnea rosie doar rar. Mult mai folosite sunt carnea de pui, fructele de mare sau pestele. Pestele, in mod special, e foarte sanatos, intrucat contine niveluri ridicate de acizi grasi Omega 3, vitamine si minerale care nu prea se gasesc in alte alimente. De asemenea, pestele imbunatateste functiile cerebrale si reduce riscul bolilor de inima. Carnea rosie, pe de alta parte, e plina de grasimi animale care blocheaza arterele si cresc tensiunea.

Vin rosu, cu moderatie


Desi nu e bine sa exagerezi cu alcoolul, un pahar de vin rosu la cina e un obicei al dietei mediteranene. Vinul rosu e bogat in vitamina C, antioxidanti si minerale, precum seleniu. De asemenea, oamenii care beau vin rosu cu moderatie au un risc de boli de inima mai scazut.

Daca urmezi o dieta mediteraneana, acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii si longevitatii tale si a familiei tale. Tine minte ca dieta mediteraneana nu inseamna doar urmarea unor anumite retete. Inseamna si folosirea celor mai proaspete si putin prelucrate mancaruri care iti sunt disponibile.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 28 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Angela Huber, 07 august 2013

    Mediterana este departe de Rominia dar asta nu inseamna ca nu putem adapta dieta.

  • Fara foto

    kok miori, 08 iulie 2013

    Intr-adevar carnea rosie este grasa dar nu trebuie sa o evitam complet, trebuie sa o consumam cu moderatie, trebuie sa o consumam alaturi de legume, este mai buna carnea rosie de curcan decat de vita si in general in meniul saptamanal trebuie sa fie intercalate atat carnea rosie, carnea alba, peste, legume cat mai mult, fara sucuri zaharoase, preferabil vin rosu sau apa si paine sau paste din cereale integrale.

  • Fara foto

    Stefan Sarba, 08 iulie 2013

    am renuntat la carnea rosie in favoarea celei albe, pui sau peste si ma simt mult mai bine!

  • Fara foto

    Nastase Aura Ruxandra, 08 iulie 2013

    The ar trebui sa tinem cont de aceste sfaturi.

  • Fara foto

    Cristina Matei, 07 iulie 2013

    buna dieta

  • Fara foto

    Marta Gabriela Abdelhafiz, 07 iulie 2013

    Da,asta inseamna sa maninci sanatos

  • Fara foto

    Gaspar Emanuela, 07 iulie 2013

    Cam aşa mănânc. Este bine.

  • Fara foto

    Dragan Iulian, 07 iulie 2013

    bun

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Ma preocupa alimentatia sanatoasa din motive de "bagaj" genetic si de ceva vreme incerc sa mananc sanatos si asa stiam si eu din nenumarate surse ca dieta mediteraneana e printre cele mai sanatoase din lume: cereale integrale, uleiuri extra virgine, lactate proaspete, peste, multe legume si fructe proaspete etc. Merita incercata intrucat e si delicioasa!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Interesant, de folos.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Un articol foarte instructiv !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Un articol foarte instructiv !

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Eu sunt incintata sa traiesc in Spania ,pentru ca mereu sunt legume si fructe proaspete ,cum scrie in articol.......intr-adevar se maninca mai mult peste si fructe de mare ,si mie imi place foarte mult etc.......felicitari pt articol!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Un articol foarte interesant !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Ce bine ca imi place pestele si nu prea ma dau in vant dupa carnea rosie.Foarte rar mai fac cate un rasol de vita in supa cu galusti si poate un rasol alb(carne macra)de vitel, un gulas sau o mancare,poate odata sau de doua ori pe an,in rest nu ma dau in vant dupa vita, vitel, batag,este o carne care se digera greu si apoi apar complicatiile la stomac.Prefer o carne care se digera rapid:pui,curcan,peste.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    Este o dieta foarte echilibrata.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    Interesant articoul.Multumim

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2010

    Nu este doar dieta mediteraneana care influenteaza longevitatea ci si felul in care se gateste in Italia, in plus ca multe alimente se maninca crude printre care si carnea sau pestele - carpaccio sau tartara sunt numele a doua feluri de mincare cu carne cruda. Fierbind sau prajind alimentele cit mai putin posibil, acestea isi pastreaza elementele nutritive si ajuta la mentinerea unui organism sanatos... In plus mincarea se gateste imediat inainte de a fi consumata si nu sta prin frigider, totul se consuma proaspat...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 15 ianuarie 2010

    De tinut minte,interesant articol.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 14 ianuarie 2010

    un articol interesant si binevenit,felicitari!

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 23 noiembrie 2009

    Un articol pe cinste. Felicitari!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Felicitari pentru articol!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2009

    Lactatele sunt si ele in dieta mediteraneana. Sunt o sursa excelenta de proteine, vitamine (A, D, riboflavina, B12) si minerale (calciu, fosfor, potasiu). Iaurtul este deosebit de benefic, aducand pe langa nutrienti si bacterii vii, ce regleaza balanta floriei intestinale. Trebuie consumate 2-4 portii de lactate/zi. O portie inseamna un pahar de 200-250g de lapte, un pahar de iaurt, 100 g branza proaspata de vaci sau 50 g sortiment branzet afumat.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

    Sicilienii imbina aromele cel mai bine dar un roman sau un vestic niciodata nu va reusi sa gateasca asa bine ca ei.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

    La noi in familie nu lipseste pestele,cel putin de 3 ori pe saptamana fac peste la cuptor sau la gratar,mai putin prajit,poate odata pe an.Cerealele integrale si fructe in fiecare dimineata se mananca la noi in familie si iaurt de fructe.De carne rosi nu mai vorbesc,foarte rar,pentru ca nu ne place acest aliment,mai bine curcan si pui.De fapt am citit undeva unde spunea ca cel mai greu se digera carnea de vita.Cine poate si normal daca ii place poate sa consume,dar nu este buna in cantitati mari.Vinul rosu este bun pentru barbati,dar nu in cantitati mari(un pahar).Prefer sa mananc foarte mult peste, decat sa iau omega la casete(nici nu stii ce baga in acele casete),asa ca prefer pestele la cuptor cu multa lamaie si salata.Felicitari,aveti un articol pe cinste.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2009

    La noi in familie nu lipsesc rosiile, chiar si iarna avem (sunt bune pentru inima), cate putin vin rosu mai exista, putin ulei de masline si de fructe , lapte cu cereale integrale, iaurturi nu se pune problema. Pestele este unul din alimentele favorite ale sotului,in concluzie este si el prezent. Personal imi place orice, de la fructe pana la carne, peste si legume.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2009

    Foarte interesant articolul...Sunt adepta acestui stil de viata de multi ani,este foarte sanatos si in plus se poate consuma peste ,fructe de mare la discretie...

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2009

    Foarte instuctiv articol. În linii mari este o dietă pe care mi-am însuşit-o!