Doamna Nicoleta Sandulache a participat la evenimentul “Fusion of Aromatic Herbs Indonesian Cuisine”, eveniment gastronomic organizat de Ambasada Indoneziei la Bucuresti si are placerea sa ne impartaseasca aceasta experienta culinara deosebita.

Cursul intensiv de bucataria indoneziana a numarat printre invitati pe Excelenta Sa, Doamna Ambasador a Republicii Indonezia in Romania, Marianna Sutadi, membri ai Ambasadei, Nur Komariah - Lady Chef, Maria Ginghina - Executive Che, bloggeri cunoscuti .
In cele ce urmeaza, doamna Sandulache ne prezinta 2 retete din bucataria indoneziana, retete pe care le-a experimentat la acest eveniment.

Ne desfatam simturile cu Gepuk, o delicioasa reteta cu carne de vita, originara din cea mai populata provinciei indoneziana, Java (de) Vest.

Ingrediente
•    Muschi de vita 1 kg taiat in bucatele de 50 g
•    Ceapa Salota 100 g taiata cubulete mici / feliute subtiri
•    Usturoi 50 g pisat
•    Galangar 30 g pisat
•    Coriandru 15 g praf
•    Nucsoara 5 g praf
•    Zahar Brun 50 g
•    Zeama de lamaie 25 g
•    Sos dulce de Soia 5 linguri potrivite
•    Apa 4 dl
•    Zahar, dupa gust
•    sare, dupa gust
•    Morcov  60 g
•    Telina Apio 40 g
•    Ridichie 1 bucata
•    Ceapa verde 2-3 fire
•    Design: Taitei de orez

Mod de preparare
Muschiul de vita se pune la fiert se adauga sare si piper si se lasa aproximativ  1 ½ ora, se incearca iar cand este gata se ia de pe foc, se lasa la racit. In acelasi timp se adauga ceapa, se piseaza toate condimentele (galangar,nucsoara,coriandru) si se pun impreuna cu celelalte ingrediente intr-un castron.
Cand carnea s-a racit, se taie in cubulete sau feliute subtiri si se inmoaie in castronul cu ingrediente, lasandu-se aproximativ 10 minute, dupa care tot amestecul se pune intr-o tigaie si se frige in putin ulei.
Apoi se adauga si restul de ingrediente: usturoi, zahar brun, zeama de lamaie, sosul de soia, se acopera cu un capac si se lasa sa se gateasca la foc mic. Se poate servi cu o garnitura de legume:
Morcov taiat cubulete, ceapa verde taiata mic pe lungime, ridichii taiate in sferturi, telina apio in cubulete, toate se soteaza in putin ulei  si se aranjeaza intr-un inel, se mai taie trei felii subtiri de morcov se trag putin la tigaie.
Se prajesc niste taitei de orez si se va aranja preparatul ca in maginea alaturata.
Acesta este unul din preparatele  realizate de doamna Sandulache, cu care a castigat locul al III lea.


Ayam Rica-Rica (Pui fript si condimentat cu chilli) - reteta originara din Monodo, capitala provinciei Sulawesi Utara din Indonezia. In dialectul local Rica inseamna ardei iute (chilli papers).

Ingrediente

•    Pui proaspat  800 g ( sau 3 bucati piept de pui prajit separat in tigaie pana prinde o    culoare aurie-maronie)
•    Ceapa salota 75 g, taiata felii
•    Usturoi 40 g, tocat marunt
•    Chilli 40 g pisat mare
•    Lemon grass 1 bucata, taiat felii subtiri
•    Frunze de lamaie 40 g, fasii subtiri
•    Ceapa verde 40 g, taiata cubulete
•    Zeama de lamai 30 g
•    Ghimbir 20 g, ras
•    Rosii 1-2 bucati taiate cubulete
•    Ulei 1 dl
•    Morcov/Praz 40 g
•    1 felie de lamaie
•    1 ridichie

Mod de preparare
Bucatile de piept de pui se pun la prajit separat in ulei, se lasa pana prind o culoare frumoasa aurie-maronie, dupa care se scot pe servetele absorbante pentru a indeparta surplusul de ulei.
Intr-o alta tigaie se inginge uleiul si se soteaza ceapa salota, ustoroiul,chilli, lemon grass si ghimbirul, se amesteca bine si se lasa sa se amestece aromele. Se adauga si carnea de pui, se continua prajirea, se amesteca bine cu condimentele, se acopera cu un capac si se continua prajirea, se incearca cand este gata se ia de pe foc si se lasa in asteptare. Se asezoneaza si se serveste fierbinte.
Se poate servi cu garnitura de legume, morcovi taiati bare, fire de praz taiat tot bare, se soteaza un pic, dupa care se face un inel din lamaie se introduc legumele care in prealabil au stat pe servetele absorbante pentru inlaturarea surplusului de ulei, si se poate servi, ca in imaginea alaturata. Pentru design am ornat cu o ridichie. Se poate adauga imprejurul preparatului coriandru uscat.


Va dorim pofta buna!

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 decembrie 2010

    Bravo Nico,abia astept sa te urmaresc la o noua prezentare.Felicitari.

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2010

    Stil am vrut sa scriu

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2010

    Multumesc mult Gabi. Draga Silvilus poate ai dreptate sau nu acestea sunt retetele pe care ni le-a pus la dispozitie doamna care a prezentat cursul, eu am verificat de doua ori si am intrebat asa ca imi pare rau daca este o greseala nu este a mea si nici nu am tastat gresit, sunt destul de atenta ce scriu si oricum multumesc pentru sfat, dar sincer parca cunosc acest stiul imi aduce aminte de cineva, sa fie sau nu aceeasi persoana. Oricum sper ca ti-am raspuns la comentariu.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2010

    felicitari Nico!!!!!!!!!!

  • Fara foto

    Silvilus (Bucatar) , 27 noiembrie 2010

    "Chilli papers" inseamna cumva "chili peppers"?