La o prima vedere, bucatariile pot parea locuri imaculate, sclipitoare.

Insa, in realitate, ele pot fi adevarate focare de infectie, din cauza mai multor obiecte pe care nu ne induram sa le aruncam. 

In cele ce urmeaza iti spunem care sunt cateva dintre obiectele de care trebuie sa scapi imediat, pentru a te putea lauda cu o bucatarie cu adevarat curata.
 
1. Buretele de vase vechi

Un burete de vase care a fost folosit de prea multe ori este cel mai periculos obiect din bucatarie. De-a lungul timpului, in acesta se strang extrem de multe bacterii si microbi.

Cea mai buna solutie este sa-l inlocuiesti cu unul nou. Totusi, daca nu veri sa-l arunci, il poti curata in felul urmator: se pune putin suc de lamaie intr-un bol cu apa, iar buretele se scufunda in aceasta solutie si se baga la cuptorul cu microunde timp de 1 minut.

2. Suportul pentru uscarea vaselor

In timp, suportul pentru uscarea vaselor se umple de mucegai si de bacterii care gasesc aici tot ce le trebuie pentru a se dezvolta si multiplica la nesfarsit.

Este recomandat ca acesta sa fie schimbat periodic. Totodata, singura solutie eficienta de curatare a suportului pentru uscarea vaselor este scufundarea lui timp de 2 minute in apa calda cu clor.


3. Tigaile si cratitele deteriorate

Vasele care au smaltul zgariat n-ar mai trebui folosite la gatit. Pe langa faptul ca mancarea se va lipi si va capata un gust neplacut, in aceasta vor trece si substante nocive din metalele din care sunt facute tigaile.

De aceea, cele mai bune tigai sunt cele din ceramica sau cele noi, care nu prezinta zgarieturi la nivelul smaltului.

4. Tacamurile deformate

Tacamurile care prezinta deformatii trebuie inlocuite, deoarece acestea pot produce rani la nivelul cavitatii bucale. De asemenea, s-a dovedit ca cele mai multe accidente din bucatarie sunt cauzate de cutitele tocite sau deformate.

5. Paharele si canile ciobite

Intocmai ca si in cazul tacamurilor, paharele si canile ciobite ne pot produce taieturi la nivelul buzelor. 

6. Manusile vechi pentru manevrarea vaselor fierbinti

Manusile vechi, care prezinta arsuri, pot duce la rani destul de dureroase si grave. Fiind deteriorate, ele nu te mai pot proteja si, pe langa arsuri, exista riscul de a varsa pe tine continutul fierbinte al vaselor.



7. Condimentele expirate

Chiar daca majoritatea condimentelor sunt uscate si deshidratate, si acestea au un termen de expirare, iar atunci cand acesta este depasit, ele pot duce la complicatii digestive. In conditii prielnice, condimentele pot fi folosite fara riscuri timp de 6 luni, cel mult un an.

8. Containerele de plastic vechi  

Containerele de plastic trebuie inlocuite periodic, mai ales daca sunt patate sau deteriorate. Anumite tipuri de plastic favorizeaza dezvoltarea mai multor feluri de bacterii ce ne pot imbolnavii, de aceea majoritatea ambalajelor din plastic sunt de unica folosinta.

9. Tocatorul uzat

Tocatoarele de lemn sunt cele mai bune, dar pot fi si foarte nocive atunci cand nu sunt ingrijite corespunzator. Ai grija ca lemnul din care sunt facute sa nu ajunga sa putrezeasca si, din cand in cand, baga-le in cuptorul cu microunde, timp de 2-3 minute. 

10. Presul din bucatarie

Presurile de bucatarie nu sunt deloc o idee buna. Pe langa faptul ca te poti impiedica in ele, intr-o incapere plina de obiecte ce te pot rani grav (cutite, oale fierbinti, vase care se pot sparge etc.), acestea sunt si adevarate focare de infectie, pentru ca in timp in ele se strang firimituri si tot felul de resturi alimentare care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Sursa foto si articol: huffingtonpost.com

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ursu Florica, 12 martie 2016

    multumim frumos pentru sfaturi,sunt foarte importante si de retinut