Iaurturile cu arome si adaosuri, bombe alimentare nerecomandate copiilor

Asociatia Pro Consumatori a realizat mai multe analize asupra iaurturilor cu arome si adaosuri. Rezultatele arata ca peste 61 de iaurturi care se comercializeaza in supermarketurile din Romania nu respecta reteta traditionala si sunt adevarate bombe alimentare.    Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de Costel Stanciu, cadru universitar. Astfel au fost identificate ingredientele si aditivii alimentari utilizati care ne pot pune sanatatea in pericol, dar si cantitatea de zahar asupra obezității. Rezultatele au aratat ca in afara de iaurt, in compozitia iaurturilor cu adaosuri mai exista: glucoza, sirop de zahar invertit, amidon modificat, amidon din porumb ceros, acid citric, citrat de sodiu, azot, guma guar, guma arabica, guma caruba, aspartam, acesulfam K, E-uri, carmin, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, caragenan, concentrat de morcovi negri, extract de ardei etc. Astfel, niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a iaurtului cu adaosuri: iaurt, bucati de fructe si alte ingrediente naturale.  

Iaurturile cu arome si adaosuri, bombe alimentare nerecomandate copiilor

De asemenea, cantitatile de zahar descoperite in iaurturile cu adaosuri sunt ingrijoratoare. Unele dintre aceste iaurturi au pana la 11 lingurite de zahar pe portie.

In 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice, la 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon, la 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume (morcov negru, sfecla rosie). La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru si la 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfecla rosie.

Totodata, in toate iaurturile s-au gasit aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, complexe de cupru, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia etc.

Dintre E-urile periculoase descoperite in aceste iaurturi, amintim:

E150a – caramel simplu, colorant artificial ce poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii care distruge smaltul dentar, favorizand aparitia cariilor.
E331 - saruri de sodiu ale acidului citric sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome. Printre efectele secundare se numara: greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.
E412 – guma de guar, agent de ingrossare. Poate provoca alergii.
E407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, cu efecte secundare precum ulcerul sau cancerul. In UE este interzisa folosirea lui in laptele pentru copii.
E951 - astarpam, un indulcitor artificial cu o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat zaharul, asupra lui exista suspiciunea ca poate declansa: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardiovasculare.
APC mai avertizeaza ca denumirile sub care sunt vandute aceste iaurturi cu adaosuri sunt inselatoare, inducand impresia unor amestecuri formate doar din iaurt si bucati de fructe.

Avand in vedere toate aceste aspecte, APC ii sfatuieste pe consumatori sa nu includa aceste produse in alimentatia copiilor.

Mai multe informatii despre acest studiu gasiti pe site-ul APC.

Sursa foto: livestrong.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise