Musacaua este un fel de mancare bazat pe vinete popular in Balcani si Orientul Mijlociu. Desi face parte din toate bucatariile fostei regiuni otomane si are un nume arab, e cel mai bine cunoscuta in forma sa greceasca.
Toate versiunile de musaca se bazeaza, in mod fundamental, pe vinete si rosii, de regula alaturi de carne tocata. Versiunea greceasca, care e cea mai cunoscuta pe plan international, presupune straturi de vinete si carne si deasupra sos alb – totul dat la cuptor. Musacaua turceasca, spre deosebire de cea greceasca, nu se prepara in straturi. In schimb, contine vinete tocate, ardei gras, rosii, ceapa si carne tocata. E mancata, de regula, alaturi de pilaf. Mai sunt si variante cu dovlecei, morcovi si cartofi. In lumea araba, musacaua e o salata gatita termic, facuta in principal din rosii si vinete si servita rece, ca un aperitiv.

In reteta greceasca care presupune, in mod traditional, trei straturi, cel de jos contine felii de vinete sotate in ulei de masline, cel de la mijloc e format din carne de miel tocata si gatita in prealabil intr-o tigaie cu ceapa, usturoi, rosii, ierburi si condimente, iar stratuln de sus este un sos bechamel. Fiecare strat este gatit separat inainte de asamblare (vinetele se soteaza, carnea se prajeste in tigaie alaturi de restul ingredientelor, sosul bechamel se prepara) si, apoi, sunt asezate unul peste altul intr-o cratita unsa cu unt sau ulei si se tin la cuptor pana cand stratul de sus capata o culoare maronie. Musacaua nu trebuie niciodata servita imediat ce a fost scoasa din cuptor, pentru ca se va “dezintegra” usor in farfurie. In schimb, trebuie lasat sa se “racoreasca” 20-30 de minute inainte sa fie taiata si servita. Ce ramane poate fi tinut in frigider si chiar mancat rece a doua zi.

In restul zonei Balcanice, stratul superior poate fi si branza rasa sau firmituri de paine. Exista multe variatii ale retetei de musaca, uneori fara sos, alteori fara alte legume. Cea mai populara varianta a musacalei clasice din Grecia este cea cu dovlecei, cartofi pe jumatate prajiti si ciuperci sotate, alaturi de vinete.

Iata si o reteta clasica de musaca greceasca: Musaca greceasca.


* poza apartine lui naskwik

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 25 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    misu, 30 iunie 2017

    E o mancare foarte usoara. nu stiu ce tot spuneti. Puteti face pe gratar feliile de vinete, cartofii fierti, iar carnea de vaca puteti manca cat incape. nu e prajita, e inabusita. Dar de ce sa mai gandim...

  • Fara foto

    Hector Servadac, 16 august 2014

    "Ce ramane poate fi tinut in frigider si chiar mancat rece a doua zi." Daca esti roman, nu-ti suna mai bine: ... si mancat chiar rece a doua zi?

  • Fara foto

    Marin Voica, 14 august 2014

    Musaka romaneasca stiu sa fac!

  • Fara foto

    Emilia Petecuta, 31 iulie 2013

    o mincaregustoasa , consietenta , chiar grea , dar o fac see you placere pt ca le place copiilor mei.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    O bunatate !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Eu p pregetesc cu cartofi fierti in coaja ,taiati felii,iar la umplutura folosesc piept de pui.

  • Fara foto

    aadriana, 31 august 2009

    Eu am invatat de la mama sa fac musacaua cu un strat felii de cartof crud la baza si unul la suprafata,iar intre acestea stratul de carne. Carnea tocata o inabusea impreuna cu ceapa, si putina apa, pana carnea se rabunea. Dupa ce se racorea adauga marar, sare, piper si unu sau doua oua. Iar sosul era un fel de sos bechamel dar cu pasta de rosii si era putin mai subtire, asta ca in cuptor sa aiba timp sa se fiarba si cartofii. Este putin mai dietetica nefiind atata prajeala si este si foarte gustoasa.

  • Fara foto

    Cris Sim, 29 august 2009

    Foarte buna musacaua!Mie imi place,iar cu miel iese de vis,ptr ca mie imi place mielul. Ce mi se pare uimitor, sunt persoane care vorbesc despre sine la plural,cred ca Tudoderel zice despre sine " ne fortam sa mancam sanatos" ,mai bine s-ar forta sa scape de personalitate multipla. Poate pare ca sunt rea,dar m-am saturat de romani care vorbesc in numele tuturor si au pari nelimitate despre ce trebuie altii sa faca. Musacaua este grozava,cui nu-i place e invitat sa nu manance. EU sunt de parere ca e grozava.

  • Fara foto

    Romeo Domnescu (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Dragii mei Alina si mai ales Tudoderel, Musacaua greceasca este un regal culinar, pe cat de gustoasa este si perfecta pt. oamenii sanatosi.Daca preferati pizza cu cola e problema voastra...(poate va face mai "sanatosi" acest regim de mancaruri "speciale"!!).

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 23 august 2009

    Pe vremea lui ceausescu era un fel de mincare ft des facut in familia mea dar mama obisnuia sa tapeteze cratita cu felii rotunde de cartofi prajiti in loc de vinete, pentru ca vinetele absorbeau ft mult ulei si devenea grasa mincarea... Carnea folosita era un amestec de porc si vita in proportie 1/2 adica, una de vita si doua de porc... era nemaipomenit de buna... Cu mult marar in ea iar in loc de bechamel folosea un amestec de smintina cu faina si ou...

  • Alina

    Alina (Chef de cuisine) , 22 august 2009

    Din nefericire pentru sanatatea noastra, aproape toate mancarurile gustoase, sunt nesanatoase !

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    Draga Anastasia, nu fi suparata! Se mai intimpla! Felicitari mai ales pentru faptul ca dintre toate retetele de pe acest site s-a ales tocmai poza postata de tine pentru a se ilustra acest articol!! Musacaua de vinete este o reteta gustoasa, mai gatesc si eu cateodata, dar mai rar, si niciodata cu carne de miel. Mult mai apreciat de catre mine este clasicul "ghiveci", cu vinete, dovlecei, rosii, ciuperci, ardei grasi, toate prajite separat, si adaugate peste ceapa prajita, putin orez si multe condimente mediteraniene...dar este o mancare "grea", de post, fara carne...

  • Fara foto

    Anastasia, 21 august 2009

    Va invit sa vedeti musaca intr-o imagine mai calitativa decat a fost postata in articol, imi pare rau ca am depus efort si sa ales cu o poza taiata, ca s-a putut alege alta care s-ar fi incadrat mai bine in rezolutia siteului care era mai departe fotografiata , un lucru ma bucura ca au ales reteta mea pentru articol ! Daca citeste administratia siteului acest mesaj vreau sa va aduc la cunostinta ca eu fac multe poze la preparate si va pot ajuta daca aveti nevoie de mine ca sa aveti de unde alege o poza potrivita . http://anastassiacafe.blogspot.com/2009/06/musaca-greceasca-pentru-6-portii-de.html

  • Fara foto

    Mari, 21 august 2009

    Excelenta! Eu mi-am notat reteta de la TV unde musacaua era facuta de o doamna grecoaica. Mi-a iesit foarte buna iar sotul meu, care este un gurmand, a fost foarte incantat. Ce m-a surprins placut este ca, desi legumele sunt trase ianinte in ulei, sosul bechamel e cu faina...musacaua e destul de digerabila si "usoara" la stomac. Asa ca merita sa incercati, daca nu ati facut-o pana acum.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    Este foarte buna. Si eu fac musaca asemanatoare, folosesc,carne dvitel in amestec,cu carne de porc.

  • Fara foto

    gabipogaci, 21 august 2009

    E ceva nou, dar foarte gustos.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    Foarte gustoasa, musacaua greceasca.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Exact asa facea mama mea musacaua,un strat de vinete prajite,un strat de carne tocata si calita in tigaie si iar un strat de vinete prajite si deasupra facea sos alb din smantana si 2 linguri de faina.Stiu ca fiind copil la mama acasa nu imi placea acest fel de mancare ca era cu prea multa grasime,ei acum as manca numai asa musacaua,dar nu ma lasa doctorul.Felicitari pentru reteta greceasca,care este cea mai gustoasa.

  • Fara foto

    mia, 20 august 2009

    Multumesc pentru reteta!!!! Am mancat astfel de musaca in Grecia si ma intrebam cum se prepara- este diferita de cea pe care o pregatesc eu. Abia astept s-o pregătesc pentru sfarsitul saptamânii.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Aceasta poza este un sfert de poza,nu se intelege nimic din ea. Imi displace orice fel de musaca. Ne fortam sa tinem tot feluri de regimuri sanatoase, musacaua nu se numara printre ele si nici nu este ceva special! Imi pare rau (sau nu) dar nu cant nimanui in struna! Niciodata!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Imi place musacaua greceasca.Este delicioasa!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Un preparat tare delicios...

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Desi imi plac vinetele foarte mult nu am incercat musacaua cu vinete.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    O mancare foarte gustoasa.