Musacaua este un fel de mancare bazat pe vinete popular in Balcani si Orientul Mijlociu. Desi face parte din toate bucatariile fostei regiuni otomane si are un nume arab, e cel mai bine cunoscuta in forma sa greceasca.
Toate versiunile de musaca se bazeaza, in mod fundamental, pe vinete si rosii, de regula alaturi de carne tocata. Versiunea greceasca, care e cea mai cunoscuta pe plan international, presupune straturi de vinete si carne si deasupra sos alb – totul dat la cuptor. Musacaua turceasca, spre deosebire de cea greceasca, nu se prepara in straturi. In schimb, contine vinete tocate, ardei gras, rosii, ceapa si carne tocata. E mancata, de regula, alaturi de pilaf. Mai sunt si variante cu dovlecei, morcovi si cartofi. In lumea araba, musacaua e o salata gatita termic, facuta in principal din rosii si vinete si servita rece, ca un aperitiv.
In reteta greceasca care presupune, in mod traditional, trei straturi, cel de jos contine felii de vinete sotate in ulei de masline, cel de la mijloc e format din carne de miel tocata si gatita in prealabil intr-o tigaie cu ceapa, usturoi, rosii, ierburi si condimente, iar stratuln de sus este un sos bechamel. Fiecare strat este gatit separat inainte de asamblare (vinetele se soteaza, carnea se prajeste in tigaie alaturi de restul ingredientelor, sosul bechamel se prepara) si, apoi, sunt asezate unul peste altul intr-o cratita unsa cu unt sau ulei si se tin la cuptor pana cand stratul de sus capata o culoare maronie. Musacaua nu trebuie niciodata servita imediat ce a fost scoasa din cuptor, pentru ca se va “dezintegra” usor in farfurie. In schimb, trebuie lasat sa se “racoreasca” 20-30 de minute inainte sa fie taiata si servita. Ce ramane poate fi tinut in frigider si chiar mancat rece a doua zi.
In restul zonei Balcanice, stratul superior poate fi si branza rasa sau firmituri de paine. Exista multe variatii ale retetei de musaca, uneori fara sos, alteori fara alte legume. Cea mai populara varianta a musacalei clasice din Grecia este cea cu dovlecei, cartofi pe jumatate prajiti si ciuperci sotate, alaturi de vinete.
Iata si o reteta clasica de musaca greceasca: Musaca greceasca.
* poza apartine lui naskwik
Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructeIn tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.
Varza noua calita in tuciRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii