Musaca greceasca de vinete

Musacaua este un fel de mancare bazat pe vinete popular in Balcani si Orientul Mijlociu. Desi face parte din toate bucatariile fostei regiuni otomane si are un nume arab, e cel mai bine cunoscuta in forma sa greceasca.

Musaca greceasca de vinete

Toate versiunile de musaca se bazeaza, in mod fundamental, pe vinete si rosii, de regula alaturi de carne tocata. Versiunea greceasca, care e cea mai cunoscuta pe plan international, presupune straturi de vinete si carne si deasupra sos alb – totul dat la cuptor. Musacaua turceasca, spre deosebire de cea greceasca, nu se prepara in straturi. In schimb, contine vinete tocate, ardei gras, rosii, ceapa si carne tocata. E mancata, de regula, alaturi de pilaf. Mai sunt si variante cu dovlecei, morcovi si cartofi. In lumea araba, musacaua e o salata gatita termic, facuta in principal din rosii si vinete si servita rece, ca un aperitiv.

In reteta greceasca care presupune, in mod traditional, trei straturi, cel de jos contine felii de vinete sotate in ulei de masline, cel de la mijloc e format din carne de miel tocata si gatita in prealabil intr-o tigaie cu ceapa, usturoi, rosii, ierburi si condimente, iar stratuln de sus este un sos bechamel. Fiecare strat este gatit separat inainte de asamblare (vinetele se soteaza, carnea se prajeste in tigaie alaturi de restul ingredientelor, sosul bechamel se prepara) si, apoi, sunt asezate unul peste altul intr-o cratita unsa cu unt sau ulei si se tin la cuptor pana cand stratul de sus capata o culoare maronie. Musacaua nu trebuie niciodata servita imediat ce a fost scoasa din cuptor, pentru ca se va “dezintegra” usor in farfurie. In schimb, trebuie lasat sa se “racoreasca” 20-30 de minute inainte sa fie taiata si servita. Ce ramane poate fi tinut in frigider si chiar mancat rece a doua zi.

In restul zonei Balcanice, stratul superior poate fi si branza rasa sau firmituri de paine. Exista multe variatii ale retetei de musaca, uneori fara sos, alteori fara alte legume. Cea mai populara varianta a musacalei clasice din Grecia este cea cu dovlecei, cartofi pe jumatate prajiti si ciuperci sotate, alaturi de vinete.

Iata si o reteta clasica de musaca greceasca: Musaca greceasca.

* poza apartine lui naskwik

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor