Musaca greceasca de vinete

Musacaua este un fel de mancare bazat pe vinete popular in Balcani si Orientul Mijlociu. Desi face parte din toate bucatariile fostei regiuni otomane si are un nume arab, e cel mai bine cunoscuta in forma sa greceasca.

Musaca greceasca de vinete

Toate versiunile de musaca se bazeaza, in mod fundamental, pe vinete si rosii, de regula alaturi de carne tocata. Versiunea greceasca, care e cea mai cunoscuta pe plan international, presupune straturi de vinete si carne si deasupra sos alb – totul dat la cuptor. Musacaua turceasca, spre deosebire de cea greceasca, nu se prepara in straturi. In schimb, contine vinete tocate, ardei gras, rosii, ceapa si carne tocata. E mancata, de regula, alaturi de pilaf. Mai sunt si variante cu dovlecei, morcovi si cartofi. In lumea araba, musacaua e o salata gatita termic, facuta in principal din rosii si vinete si servita rece, ca un aperitiv.

In reteta greceasca care presupune, in mod traditional, trei straturi, cel de jos contine felii de vinete sotate in ulei de masline, cel de la mijloc e format din carne de miel tocata si gatita in prealabil intr-o tigaie cu ceapa, usturoi, rosii, ierburi si condimente, iar stratuln de sus este un sos bechamel. Fiecare strat este gatit separat inainte de asamblare (vinetele se soteaza, carnea se prajeste in tigaie alaturi de restul ingredientelor, sosul bechamel se prepara) si, apoi, sunt asezate unul peste altul intr-o cratita unsa cu unt sau ulei si se tin la cuptor pana cand stratul de sus capata o culoare maronie. Musacaua nu trebuie niciodata servita imediat ce a fost scoasa din cuptor, pentru ca se va “dezintegra” usor in farfurie. In schimb, trebuie lasat sa se “racoreasca” 20-30 de minute inainte sa fie taiata si servita. Ce ramane poate fi tinut in frigider si chiar mancat rece a doua zi.

In restul zonei Balcanice, stratul superior poate fi si branza rasa sau firmituri de paine. Exista multe variatii ale retetei de musaca, uneori fara sos, alteori fara alte legume. Cea mai populara varianta a musacalei clasice din Grecia este cea cu dovlecei, cartofi pe jumatate prajiti si ciuperci sotate, alaturi de vinete.

Iata si o reteta clasica de musaca greceasca: Musaca greceasca.

* poza apartine lui naskwik

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise