Sezonul cald este perfect pentru organizarea de picnicuri sau gratare, insa, din pacate, reprezinta si ocazia perfecta de inmultire a bacteriilor si a virusurilor responsabili pentru toxiinfectiile alimentare. Tocmai de aceea, este recomandat sa cunoastem alimentele care pot cauza astfel de afectiuni si sa acordam o atentie sporita pregatirii lor.
 
Toxiinfectiile alimentare sunt declansate de unele dintre cele mai des folosite alimente:  carne, oua, lapte, cartofi, rosii, fructe si salata verde.
 
Cele mai populare cauze ale toxiinfectiilor alimentare:
 
1. Salmonella: se gaseste in oua, carne, lapte nepasteurizat, sucuri proaspete, branza, condimente, oleaginoase si in fructe si legume contaminate.
 
2. Norovirus: se gaseste in scoici, alimente semi-preparate (precum sandvisuri, inghetate, fursecuri) si fructe.

3. Campylobacter: se gaseste in carnea proaspata de pui, laptele nepasteurizat, apa contaminata.

4. E. coli: se gaseste in lapte nepasteurizat, sucuri proaspete, branzeturi pregatite din lapte proaspat, fructe si legume proaspete.

5. Listeria: se gaseste in mancaruri preparate, hot dog, pate la conserva, produse lactate si lapte nepasteurizat, branzeturi pregatite din lapte nepasteurizat (precum feta, Brie, Camembert), fructe de mare congelate.

6. Clostridium perfringens: se gaseste in carne de vita, de pasare si sosuri pregatite in cantitati mari si tinute timp indelungat la temperaturi ridicate inainte de servire.
 
Simptomele apar la cateva ore dupa consumul alimentelor contaminate si se manifesta prin tulburari digestive si chiar febra. In general, femeile insarcinate, copiii, varstnicii si persoanele cu imunitate scazuta sunt afectati intr-o proportie mai mare de astfel de complicatii. Din fericire insa, in cele mai multe cazuri, aceastea se trateaza de la sine. Cu toate acestea, daca simptomele persista, este recomandat sa consultati un medic.
 
Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare:
 
1. Asigurarea igienei spatiului de gatit.
2. Spalarea fructelor si legumelor inainte de a fi consumate.
3. Evitarea contactului alimentelor gatite cu cele proaspete.
4. Evitarea consumului de alimente ce se comercializeaza pe strada.
5. Fierberea laptelui nepasteurizat.
6. O igiena corespunzatoare a mainilor si a ustensilelor de gatit.
 
Sursa foto: www.flickr.com

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Dumitru Craciun, 18 mai 2015

    prin congelare aceste bacterii nu dispar?

  • Fara foto

    Emanoil Pc, 17 mai 2015

    Cum să spăl sau să fierb înghețata???

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 17 mai 2015

    Sunt reguli stiute si cred ca toata lumea tine cont de ele.Multumim ca ni le reamintesti.