Otrava din farfurie. Cum sa te feresti de toxiinfectiile alimentare

  Sezonul cald este perfect pentru organizarea de picnicuri sau gratare, insa, din pacate, reprezinta si ocazia perfecta de inmultire a bacteriilor si a virusurilor responsabili pentru toxiinfectiile alimentare. Tocmai de aceea, este recomandat sa cunoastem alimentele care pot cauza astfel de afectiuni si sa acordam o atentie sporita pregatirii lor.

Otrava din farfurie. Cum sa te feresti de toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare sunt declansate de unele dintre cele mai des folosite alimente: carne, oua, lapte, cartofi, rosii, fructe si salata verde.
Cele mai populare cauze ale toxiinfectiilor alimentare:

1. Salmonella: se gaseste in oua, carne, lapte nepasteurizat, sucuri proaspete, branza, condimente, oleaginoase si in fructe si legume contaminate.

2. Norovirus: se gaseste in scoici, alimente semi-preparate (precum sandvisuri, inghetate, fursecuri) si fructe.

3. Campylobacter: se gaseste in carnea proaspata de pui, laptele nepasteurizat, apa contaminata.

4. E. coli: se gaseste in lapte nepasteurizat, sucuri proaspete, branzeturi pregatite din lapte proaspat, fructe si legume proaspete.

5. Listeria: se gaseste in mancaruri preparate, hot dog, pate la conserva, produse lactate si lapte nepasteurizat, branzeturi pregatite din lapte nepasteurizat (precum feta, Brie, Camembert), fructe de mare congelate.

6. Clostridium perfringens: se gaseste in carne de vita, de pasare si sosuri pregatite in cantitati mari si tinute timp indelungat la temperaturi ridicate inainte de servire.

Simptomele apar la cateva ore dupa consumul alimentelor contaminate si se manifesta prin tulburari digestive si chiar febra. In general, femeile insarcinate, copiii, varstnicii si persoanele cu imunitate scazuta sunt afectati intr-o proportie mai mare de astfel de complicatii. Din fericire insa, in cele mai multe cazuri, aceastea se trateaza de la sine. Cu toate acestea, daca simptomele persista, este recomandat sa consultati un medic.
Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare:

1. Asigurarea igienei spatiului de gatit.
2. Spalarea fructelor si legumelor inainte de a fi consumate.
3. Evitarea contactului alimentelor gatite cu cele proaspete.
4. Evitarea consumului de alimente ce se comercializeaza pe strada.
5. Fierberea laptelui nepasteurizat.

6. O igiena corespunzatoare a mainilor si a ustensilelor de gatit.

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor