Alimentele care te ajuta in protejarea sistemului inmunitar sunt esentiale, iar retetele de mancare pentru protejarea imunitatii ar trebui sa contina ingrediente care asigura energie si o combinatie echilibrata de nutrienti.

Va propunem o reteta care ajuta la mentinerea in buna conditie a sistemului imunitar: Risotto cu dovleac. Este usor de pregatit si poate fi o garnitura sau un fel principal perfect pentru organism.

Dovleacul este o sursa bogata in beta-caroten si vitamina C, perfecte pentru protejarea sistemului imunitar. De asemenea, este bogat in  Calciu, Magneziu, Fosfor, Potasiu. Are un grad mare de alcalinitate si imbunatateste aciditatea ficatului si a sangelui.

Orezul contine complexul de vitamine B pentru producerea de energie. Este bogat in iod, seleniu, vitamina E, aminoacizi si potasiu. Orezul este de asemenea o sursa excelent de proteine pentru vegetarieni.

Ceapa este in mod traditional recunoscuta ca fiind un antiviral si antibacterian natural.

Ingrediente


1 lingura de ulei de masline
25 g  de unt
100g de ceapa, tocata marunt
400g de orez
250ml de supa vegetala
120ml de vin alb sec
250g de dovleac, fara seminte si taiat cubulete

Mod de preparare

Incingeti untul si uleiul intr-o tigaie. Sotati ceapa pentru aproximativ 2-3 minute, pana devine transparenta. Adaugati orezul si amestecati pana se amesteca bine cu untul, ceapa si uleiul - sau pana auziti orezul „trosnind”.

Intre timp, incalziti supa  (zeama) de legume intr-o alta cratita si adaugati un polonic de supa in orez, amestecand continuu pentru a va asigura ca orezul nu se lipeste de tigaie. Turnati vinul si lasati orezul sa absoarba lichidul inainte de a mai adauga supa de legume, cate un polonic o data (trebuie sa pastrati un polonic pentru a-l adauga la dovleac). Atunci cand devine dens si cremos si orezul al dente, adaugati dovleacul in orez, pana ce dovleacul se gateste si se rupe usor, dureaza aproximativ 4-5 minute.

Opriti focul, adaugati ultimul polonic de supa si amestecati. Lasati pentru 2-3 minute si serviti cald, fie ca garnitura, fie ca fel principal. Puteti adauga parmezan si piper negru macinat.

Sursa foto.

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 40 %
499.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2011

    Am preparat acest risotto si a avut un succes mare la noi in familie. Toata lumea a mancat tot din farfurie. Delicios. Atata doar ca dovleacul a trebuit sa-l fier mai intai separat in supa vreo 20 minute sa se inmoaie.... Preparati-l cu placere ca sigur veti fi multumiti. La sfarsit nu uitati sa presarati si putin patrunjel verde tocat....

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 14 ianuarie 2011

    Foarte interesant dar...sanatos . Pe la noi nu prea se mananca dovleacul.... Dar merita testata reteta.