Rodia, originara din Persia, a fost legata de multe culturi si religii de-a lungul secolelor, din cele mai vachi timpuri, fiind considerata simbolul fertilitatii, datorita numeroaselor seminte pe care le contine. Se spune ca Venus, zeita iubirii, oferea rodii in dar favoritilor sai.
(Un articol de Maria Vekas)

Rodia a fost folosita in Europa, pana in perioada Renasterii, in scop curativ, iar in Orientul Mijlociu s-a folosit intotdeauna la prepararea mancarurilor. Astazi, rodia se cultiva pe suprafete intinse din Franta, Spania si Israel pana in America si in toata Asia.

Rodia are o forma apropiata de cea a marului, cu o coaja subtire, lucioasa, rosie-aurie si un caliciu mare. Inauntru are o sumedenie de seminte, fiecare dintre ele intr-o alveola de gel roz, translucid, unite printr-o pulpa amara, astringenta, galbuie, ce se extinde pe coaja, in interior. Aceste seminte dau numele fructului: mar cu seminte(pome-granates). Semintele sunt bogate in vitamina C si constituie o bogata sursa de fibre. Rodiile, care au in jur de 72 de kilocalorii la suta de grame, contin, de asemenea, tanini, zaharuri, pectina, fosfor si celuloza. La cumparare, se vor alege rodiile care par mai grele si au coaja intens stralucitoare, fara taieturi sau zbarcituri. Rodia se consuma numai cand este foarte coapta si semintele din interior sunt rosii. Fructele mai mari au mai mult suc. Trebuie stiut ca fructele de rodie nu se mai coc dupa culegere; se pot pastra timp de o luna intr-un loc racoros si uscat. Semintele uscate de rodie sunt un condiment rafinat, folosit, in special, in bucataria orientala.

Grenadina, suc concentrat din seminte de rodie, este folosit pentru deserturi, dar si pentru marinarea carnii de fazan, de curcan de berbec, de vita de pui sau pentru prepararea sosului pentru curcan si pui, care, apoi, se garniseste cu seminte de rodie. Sucul de rodie poate fi tinut la frigider si consumat in interval de doua-trei zile de la preparare. Poate fi folosit la sorbeturi, sosuri, sau se poate transforma intr-un jeleu roz folosit la retete delicioase, mai ales cele orientale. Hippocrate recomanda consumarea sucului de rodie pentru combaterea febrei sau a tusei puternice, dar si pentru a intari organismul impotriva bolilor.

Siropul de rodie este des intrebuintat la prepararea cocteilurilor alcoolice. Rodiile pot constitui si garnitura la diferite mancaruri. Pentru a putea fi consumat, fructul se taie cu un cutit in jumatate, pentru a ajunge la micile boabe rubinii, care se scot cu ajutorul unei lingurite.

Numita si “giuvaerul toamnei”, rodia are proprietati antiimflamatorii, antioxidante, iar bogatia de fier o face de folos in anemii. Potasiul din rodie normalizeaza tensiunea arteriala, iar vitamina C intareste sistemul imunitar.

Iata si cateva retete:

COCKTAIL CU RODIE (1)

Ingrediente:
1 lamaie, 1 fruct de mango, 1 rodie

Preparare:
Se taie fructul de mango si rodia si se pun bucatile in mixer. Se adauga sucul de lamaie si se amesteca toate intr-un shaker.


PIEPT DE PUI CU AVOCADO SI RODIE


Ingrediente: 1 piept de pui, 1 avocado, 1 rodie, 1 salata verde, 1 lamaie, 1 lingura de mustar, 50 g miez de nuca, 3 linguri ulei, sare, piper.

Preparare:
Se frige pieptul de pui in ulei incins si apoi se taie felii subtiri. Se curata avocado de coaja, se scoate samburele, iar pulpa fructului se feliaza si se stropeste cu zeama de lamaie. Rodia se taie in doua, se stoarce sucul, pastrandu-se samburii unei jumatati din rodie cu tot cu zeama.

Se prepara sosul:se amesteca sucul de rodie cu mustarul, uleiul, sarea si piperul. 3.Se rupe salata bucati, se asaza intr-o salatiera, se adauga bucatile de pui, avocado, semintele de rodie si nucile tocate. Se amesteca usor Se stropesc cu sosul ,amestecandu-se fin.


SUC DE RODIE CU VIN


Ingrediente:
suc de rodii (trei parti), vin spumos clasic sau sec (sapte parti)

Preparare:
Se taie rodia, i se scot semintele cu o lingura, dupa care se stoarce. Se toarna sucul intr-un pahar inalt si se adauga vinul spumos.


DESERT CU RODIE

Ingrediente:
2 rodii, 3 oua, 80 g faina, 50 ml lapte, 30 g unt, 150 g zahar, sare, 200 g frisca.

Preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Rodiile se taie in jumatate, se scoate miezul si se curata astfel incat sa ramana numai semintele.
Se prepara crema: se bat albusurile bine si se adauga treptat 50 g zahar. Galbenusurile se freaca impreuna cu restul de zahar, se adauga sarea, faina si se subtiaza cu putin lapte rece. Se pune la fiert laptele si se toarna apoi peste galbenusuri. Se amesteca bine cu un tel punand  vasul la bain-marie. Cand crema este gata se ia de pe foc, se adauga untul, albusurile batute si se amesteca usor pana se incorporeaza albusurile in crema. Se lasa la racit si se amesteca apoi cu semintele de rodii.
Se pun in cupe cojile de rodii, se umplu cu crema si se orneaza cu frisca.


PIEPT DE PUI CU SOS DE RODIE

Ingrediente:
1 kg de piept de pui (curcan), 1 pahar vin alb sec, supa de legume, ulei, sare, piper, cimbru.
 
Pentru sos: 80 g de zahar, 2 rodii, 1 lamaie, 10 g faina, 10 g unt, 1/2 pahar de otet, sare.

Preparare:

Se unge cu putin ulei pieptul de pui, apoi se pune la prajit intr-o tigaie unsa cu ulei. Dupa ce s-a prajit putin, se adauga vinul si se lasa pana se evapora lichidul. Se adauga condimentele (cimbru, piper) si se lasa la foc mic, sa se patrunda, pentru circa 40 de minute. Din cand in cand, se adauga cate un polonic de supa de legume calda.
 
Pregatirea sosului: se pun intr-o craticioara zaharul cu otetul si se caramelizeaza. Se ia de pe foc si se adauga sucul de rodie si cel de lamaie, se pune din nou pe foc pentru inca 10 minute.
Intre timp se pregateste alt sos din unt, faina si supa:se topeste untul, se ia de pe foc, se pune faina,se  amesteca bine, se taorna incet supa si apoi se pune pe foc sa se ingroase; se fierbe 10 minute. Peste aceste preparat se adauga sosul caramelizat si sosul pe care l-a lasat carnea in timp ce s-a copt, care, in prealabil, s-a strecurat. Se potriveste de sare si se verifica daca e suficient de consistent. Se taie felii pieptul, se pune sosul deasupra si se decoreaza cu samburi de rodie.
.

 
TEQUILA CU SIROP DE RODIE

Ingrediente:
20 ml sirop de rodii, 60 ml tequila, 120 ml suc de portocale.

Preparare:
Intr-un pahar inalt se pune tequila, siropul de rodii si sucul de portocale. Se adauga cateva cuburi de gheata si se completeaza cu apa minerala. Se serveste in pahare scurte, cilindrice.



COCKTAIL CU RODIE (2)

Ingrediente:
20 ml suc de rodie, 40 ml suc de portocale, 30 ml suc de lamaie, 30 ml suc de ananas, 50 ml rom, 10 ml sirop de zahar, o cireasa confiata, 1/2 felie de lamaie (sau portocala, ananas, kiwi), 1 frunza de menta, cuburi de gheata.

Preparare:
Intr-un pahar de coniac se pun cateva cuburi de gheata. Se adauga toate ingredientele lichide si se amesteca bine. Bautura se decoreaza cu o cireasa confiata, 1/2 felie de fruct, la alegere - portocala, ananas, kiwi - si menta.
 
 
MARTINI

Ingrediente:
30 ml votca cu aroma de vanilie, 15 ml de Limoncello, 50 ml suc de rodie, putina lamaie stoarsa.
 
Mod de preparare:
Se combina toate ingredientele intr-un cocteil cu gheata. Se decoreaza cu lamaie verde.
 

MIEL CU RODII


Ingrediente:
1 cana suc de rodii, ½ cana vin rosu sec, 2 cepe mari, 1 lamaie necojita, tocata, 3 catei de usturoi, 1 lingurita piper negru, 1 lingura busuioc proaspat tocat, 1 lingurita sare, 1 pulpa de miel;

Mod de preparare:
Intr-un blender se amesteca sucul de rodii, vinul, ceapa, lamaia, piperul, busuiocul si sarea. Pulpa se marineaza o noapte in acest amestec, intr-un vas de sticla sau emailat, in frigider.

Cand carnea este gata de gatit, se indeparteaza excesul de bait. Pulpa se poate frige pe gratar sau coace in cuptor
Inainte de servire, carnea se va lasa la racit pentru 10-15 minute si poate fi stropita cu suc proaspat de rodii. Se serveste cu garnitura dupa plac.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 44 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Suta Cornelia, 01 noiembrie 2014

    multumesc f.intresant

  • Fara foto

    Nicolae Dicu, 09 martie 2014

    merci pt sfaturi

  • Fara foto

    Flory Angelica Baicu, 24 decembrie 2013

    ff bua rodia mai ales la digestie

  • Fara foto

    Tudorita Constantin, 08 decembrie 2013

    multumesc pentru sfaturile culinarea pentru folosirea acestui fruct !

  • Fara foto

    Stela Tomoea, 21 noiembrie 2013

    yamiiiiiiiii, vreau si eu cu pulpitzaaaa:)))

  • Fara foto

    Virginia Rad, 06 noiembrie 2013

    cum se separa sucul de rodie de simburi

  • Fara foto

    Ciubotariu Paraschiva, 01 octombrie 2013

    rodia ete un adevarat miracol pentru om.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Am folosit suc de rodii la insiropatul unui blat de tort.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Am pus suc de rodii peste frigarui ,a fost super.

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Retete deosebite!Fructe de padure si ananas in combinatie cu semintele de rodie si frisca...ce delicios desert!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Rodia este un fruct exceptional:in afara de calciu,ea mai contine si o cantitate de antioxidanti de 3 ori mai mare decat a ceaiului verde sau a samburelui de strugure.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Sucul de rodie e bun de pus la rana ,deoarece are proprietati antiseptice.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Ptr. evrei extremitatea in forma de coroana a rodiilor a facut din ele simbolul regalitatii,iar cele 613 seminte,corespunzand celor 613 porunci ale Torei le-au transformat in fructe ale celor drepti,care se mananca in zile de sarbatoare. Vechilor persi le confereau invincibilitate in lupta,indienilor le dadeau puteri divinatorii,iar vechii greci le pretuiau ca simboluri ale fertilitatii marii zeite!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    In India si Pakistan semintele de rodie uscate trec drept mirodenii.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 10 mai 2009

    Rodia este un fruct foarte bun,cine il mananca face foarte bine, ptr ca are multe calitati,eu il gasesc la Carrefour Baneasa si mereu cumpar.Este foarte nutritiv.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Pacat ca gasim asa rar in magazinele noastre acest fruct benefic pt sanatate si atat de gustos.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    Imi plac rodiile asa simple fara a le folosi in retete, dar recunosc ca unele retete mi-au atras atentia.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    Imi plac foarte mult rodiile si parca prind putere dupa ce le consum.

  • madalina

    madalina (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2009

    O singura data am luat rodie ..mi-a placut f mult .... dar din pacate nu mai pot manca pentru ca fac alergie la ea... cand imi amintesc cat de buna era si cum o mai savuram si cand colo ma trezesc ca mi se umfla buzele si daca nu ma opream din mancat si fata ... ce urat.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Asa cum rodia este considerat fructul antiimbatrinire, si pot preveni si inatirea arterilor. Puteti minca semintele de rodii (coaja este comestibila) ca atare sau le puteti zdrobi intr-o strecuratoare pentru a separa sucul de seminte.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    adaugati sucul de rodii in sucul de portocale pentru a obtine o bautura racoritoare.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ungeti feliile de ceapa rosie cu melasa de rodii si cu putin zahar brun si pregatiti-le la gratar.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Utilizati in sosurile de salata melasa de rodii in loc de otet.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Tineti la indemina pentru diverse utilizari o sticla de melasa de rodii. Aceasta forma de sirop condensat a sucului de rodii are o concetratie mare de antioxidanti.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2009

    Zilele acestea de paste am folosit sucul de rodie in combinatie cu alte citrice pe stomacul gol.A fost minunat.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Eu folosesc semintele de rodii si citrice taiate cubulete intr-un sos de melasa de rodii si ulei de masline., ca sos salasa pentru carne de pasare sau peste.

  • irina

    irina (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Daca rodia are coaja uscata, puneti peste ea apa fiarta si se va inmuia, astfel semintele se vor scoate mult mai usor!

  • irina

    irina (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Sucul de rodie da fripturii o aroma deosebita! Peste frigarui de porc sau gratar! Incercati si voi!

  • Fara foto

    Monika K (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Sucul de rodii este un antioxidant excelent si stimuleaza sistemul imun. De asemenea sucul se poate folosi si ca tratament adjuvant impotriva depunerii de placa dentara si este antimicrobian, reduce tensiunea arteriala, si datorita continutului ridicat de polifenol inhiba proliferarea celulelor canceroase la sin. Ca sa puteti scoate mai usor semintele din rodie, o puteti congela intreaga si astfel simburii (semintele) se vor putea separa mult mai usor de membrana care ii tine.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Este farte sanatoasa. Bobitele e pun in borcan cu miere dealbine. In fiecare dimineata se ia cate o lingurita.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Nu am cumparat rodii pana acum, dar o sa caut in piete sa vad cum este.

  • Fara foto

    Petruta Tenescu (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Mie mi se pare super buna rodia...daca nu ati incercat pana acum ar fi cazul sa incercati. De altfel si eu o folosesc la ornat diverse prajituri si inghetata

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Rodia este un fructe foarte foarte bun.Eu il utilizez pentru a orna inghetate, torturi si diferite prajituri.Imi place foarte mult si sucul de rodie

  • alynapopa84

    alynapopa84 (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Despre rodie se spune ca e foarte buna pentru organism, am mancat o singura data e cam acrosoara si scoti greu bobitele din ea. Arata bine ca ornament.

  • liuta

    liuta (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Eu o folosesc la colorarea cremelor pt. prajituri.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Eu folosesc rodia la ornat: inghetata, crema la pahar, icre,peste.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Mmmmmmm, eu as manca in fiecare zi 2-3 rodii, dar gasesc destul de rar in oraselul nostru. Imi plac tare mult, retele sunt tentante.

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 30 martie 2009

    Si mie imi place mult si nu am stiut ca e buna pt raceli si tuse, acum ca stiu am sa insist sa manance si copii sau cel putin sucul sa-l bea.

  • cristina a

    cristina a (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Mie imi plac foarte mult rodiile. Voi incerca din retele sugerate in acest articol. Dar nu cele in care se combina rodii cu carne!

  • Paula Negrea

    Paula Negrea (Maestru bucatar) , 30 martie 2009

    Mie nu-mi place rodia. Mi-am luat una din piata si am incercat sa o mananc. Prea mult chin pentru ceva care nu are decat un gust acrisor. Am incercat si sucul care se gaseste in comert si tot nu am fost mai incantata. Este prea acru. Totusi, retetele in care gasesti fructe sunt o idee farte buna. Poate o sa mai dau o sansa rodiilor.

  • Fara foto

    adelinafl, 30 martie 2009

    Ideea de miel cu rodii este extraordinara. Imi aduce aminte de mancarurile ardelenesti. Ei obisnuiesc sa faca astfel de combinatii. Am mai vazut o reteta de porc cu coacaze la un mic restaurant din Sibiu. Am devorat totul atunci.

  • Fara foto

    simonapopescu, 30 martie 2009

    Am cumparat suc de rodie si este minunat. Gustul acela acrisor este foarte bun si face pofta de mancare. L-am pacalit pe fiul meu sa bea de cateva dati suc de rodii inainte de masa si, desi de obicei nu prea mananca, in datile respective a mancat tot.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Imi plac foarte mult aceste fructe,le consum mereu cu placere;sucul este delicios,se poate servi in combinatii cu alte fructe cat si la preparate din carne sau peste l-am folosit de multe ori. Fiind o planta rezistenta la seceta si cultivata in regiuni uscate cu clima mediteraneana,ar trebui sa se incerce cultivarea acestora si la noi in tara avand in vedere clima schimbatoare si secetoasa din tara noastra.