La sfarsitul acestei luni sarbatorim Pastile, iar unul dintre momentele cheie dinainte de rastignirea lui Iisus este Cina cea de taina.

Aceasta a fost ilustrata superb de genialul Leonardo da Vinci in anul 1495 si se pare ca ascunde o solutie pentru lupta impotriva obezitatii. 

Doi cercetatori de la Cornell University au folosit pictura lui da Vinci, dar si alte picturi celebre reprezentand aceeasi sceneta, pentru a studia tendinta cresterii portiilor de mancare in ultimii 1.000 de ani. Aceasta crestere a cantitatii de mancare pe care o consumam s-ar aflata la baza epidemiei de obezitate cu care se confrunta lumea in momentul actual.
 
Dar cand a aparut aceasta tendinta?
 
Pentru a raspunde la intrebare, cercetatorii au luat in considerare 52 de picturi cu acest subiect, analizand dimensiunea portiilor de mancare, a painilor si a farfuriilor comparativ cu cea a capetelor personajelor din fiecare tablou in parte.

Rezultatul la care au ajuns a fost uimitor si ingrijorator: pe parcursul timpului, dimensiunea medie a farfuriilor a crescut cu 66% , iar cea a painilor cu 23%.

"Avand in vedere ca arta imita viata, credem ca aceste schimbari s-au reflectat in reprezentarea celei mai celebre cine din istorie.", a declarat Brian Wansink, unul din autorii studiului publicat in International Journal of Obesity.

Asadar, apetitul nostru a tot crescut nejustificat si continua sa creasca, luandu-ne astfel ani buni din viata. Solutia ar fi sa micsoram cu aproape 23% cantitatea de mancare pe care o consumam.

Daca tot suntem la acest capitol, poate va intrebati si ce preparate se aflau pe ultima masa a lui Iisus. 

Un studiu recent arata ca s-au servit urmatoarele: 

- o mancare de fasole; 
- miel; 
- masline; 
- ierburi aromatice; 
- un sos de peste; 
- paine fara drojdie; 
- curmale;
- vin aromat.

Sursa articol: lescienze.it
Sursa foto: en.wikipedia.org

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii