Batutul albusurilor pare cel mai simplu lucru pe care trebuie sa il faci intr-o bucatarie, insa cunoscatorii stiu ca nu este deloc asa. Folosirea unor oua nepotrivite, a unui echipament neadecvat sau inversarea ordinii in care se adauga ingredientele pot afecta textura si volumul albusurilor tale.

Dar cu putin ajutor din partea stiintei si aceste mici sfaturi, oricine poate bate albusuri ca un profesionist:
 
1. Echipament adecvat.

Inainte de a te apuca sa bati albusurile, asigura-te ca ai toate ustensilele potrivite. In primul rand, albusurile nu se bat decat in recipiente de sticla, ceramica sau metal, si nu in recipiente de plastic, deoarece plasticul poate impiedica albusul sa creasca. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca toate ustensilele sunt curatate si uscate; o singura picatura de apa poate modifica textura albusurilor tale.
 
2. Alege ouale potrivite.
 
Ouale proaspete vor fi mult mai usor de batut decat cele vechi.  In timp ce albusurile la temperatura camerei se bat mult mai usor, atunci cand oul este rece, albusul se desprinde mult mai usor de galbenus. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa separi ouale imediat ce le-ai scos din frigider si sa lasi albusurile la temperatura camerei pentru a se bate mai usor.
 
3. Cum batem albusul?
 
Pune un praf de sare peste albusurile tale si incepe sa le bati cu mixerul la o viteza mica pana cand acestea fac niste mici bule deasupra, dupa care trebuie sa maresti viteza pana cand obtii textura dorita.

Exista 3 stadii ale acestui proces de batere al albusurilor:
 
1.  Albusurile si-au pastrat textura, insa au niste mici bule de aer pe suprafata lor.
2. Albusurile au varfurile moi. Albusurile au capatat culoarea alba, insa atunci cand le atingem varfurile cu mixerul, acestea se lasa.
3. Albusurile au varfurile tari (albusuri spuma tare). Albusurile sunt ferme si nu se indoaie daca scoatem mixerul sau telul din ele. In acest stadiu, albusurile au ajuns la volumul lor maxim si nu ar mai trebui batute.
4. Albusuri batute in exces. Daca batem albusurile in exces, acestea isi vor pierde forma, devenind apoase, iar spuma se va lasa. Odata ce ai batut albusurile prea mult, acestea nu mai pot si salvate.
Sursa foto: www.flickr.com

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    liliana, 04 noiembrie 2014

    Adevarat albusurule se bat mult mai bine in vas de ceramica.

  • Fara foto

    Ritiu Maria, 01 noiembrie 2014

    La batutul albuselor, eu pun putina sare si o lingurita de otet de mere cu miere de albina si incep sa le bat, cu mixerul, la viteza mica, iar anterior separarii albuselor de galbenusuri, ouale le scot din frigider cu cca 2 ore mai inainte, pentru a fi la temperatura camerei. Dupa ce s-a albit compozitia si a crescut, maresc viteza mixerului si adaug si zaharul, pe rand, de preferinta zahar farin (pudra)..

  • Fara foto

    Sidonia Toncean, 01 noiembrie 2014

    Intotdeauna eu bat albusurile in acelasi bol de plastic si mereu se intaresc. Deci la prima regula, va contrazic. Da aveti dreptate, albusurile se bat mai bine daca sunt la temperatura camerei.Si daca puneti cativa stropi de zeama de lamaie, se bat bine.... Iar zaharul, eu il adaug tot odata si apoi mixez din nou. Iese o minunatie de bezea !

  • Fara foto

    01 noiembrie 2014

    la punctul 1 ,pe piata nu am vazut recipiente pt mixer din sticla ,de exemplu

  • Fara foto

    01 noiembrie 2014

    sfaturi utile ,in loc de sare se mai poate pune un pic de zeama de lamaie

  • Fara foto

    Iuliana Balasa, 01 noiembrie 2014

    Sfaturi utile ! Nu le stii pe toate . Multumesc !

  • Fara foto

    Angy Pavel, 31 octombrie 2014

    foarte interesant, este bine de retinut

  • Fara foto

    Lungu Sorina, 31 octombrie 2014

    Multumesc de sfat chiar vreau sa fac tiramisu,si mereu se lasau albusurile.Multumesc ffffffff mult,am sa va scriu cand al termin.

  • Fara foto

    Maria Iancu, 31 octombrie 2014

    Cat traiesti, inveti ! Interesante sfaturi, pentru care va multumesc frumos !!!!!!!!!!!

  • Fara foto

    Marilena Litoiu, 30 octombrie 2014

    Vin sarbatorile,bine de stiut!