Procesul de marinare duce la obtinerea unei arome deosebite pentru carnea de pui, de peste sau pentru legume, avand un rol important si in fragezirea acestora. Marinarea este o adevarata stiinta, unde fiecare ingredient are un rol bine stabilit. In ceea ce priveste marinatele traditionale romanesti, exista doua retete: saramura si baitul.
 
Pentru preparate marinate "ca la carte" trebuie sa tii cont de cateva mici aspecte:
 
1. Asigura-te ca printre ingredientele marinatei exista si un component acid care sa fragezeasca preparatul si sa asigure o aroma mai intensa. Se pot folosi: otet, vin, iaurt, lapte batut sau suc de citrice.
 
2. Foloseste un ulei cu punct de ardere ridicat pentru a face marinata.  Un astfel de ulei va facilita infuzarea aromei in preparat si este potrivit pentru a fi folosit la prajeli. Se pot folosi: ulei de soia, de sofranel sau de arahide.
 
3. Pastreaza intotdeauna marinata in frigider. La temperatura camerei se pot dezvolta bacterii nocive ce pot cauza diverse afectiuni consumatorilor.
 
4. Marinati legumele pentru 15 pana la 30 de minute, pestele si fructele de mare pentru 15 minute pana la o ora, carnea de pui pentru un interval de 30 de minute pana la 3 ore, iar pentru alte tipuri pot fi lasate la marinat de la 30 de minute pana la durata unei nopti.
 
5. Intoarce carnea de cateva ori cat timp este la marinat, pentru a te asigura ca aroma patrunde uniform.
 
Ce NU trebuie sa faci:
 
1. Nu folosi prea multa sare. Sarea in exces va duce la uscarea carnii si va impiedica aroma sa patrunda uniform. Sarea poate fi adaugata in momentul gatitului propriu-zis, dupa gust.
 
2. Nu refolositi marinata si nici nu o folositi pe post de sos dupa ce ati terminat de gatit. Marinata intra in contact cu alimente crude care pot avea diverse bacterii daunatoare. Intotdeauna trebuie sa aruncat marinata dupa ce o folositi.
 
3. Nu marinati niciodata in recipiente de metal. In combinatie cu metalul, pot avea loc reactii chimice care duc la modificarea aromei. Incercati mereu sa marinati in recipiente de sticla, plastic sau in pungi inchise ermetic.
 
4. Nu marinati prea mult pestele. Pestele este fraged de la sine, iar prin marinare excesiva poate deveni mult prea moale. Acesta trebuie marinat intre 15 minute si o ora.
 
5. Nu congelati carnea in marinata. O expunere prelungita la marinata in congelator conduce la obtinerea unei carni mult prea moale, cu o consistenta asemanatoare terciului.

Sursa articol: www.foodreference.about.com
Sursa foto: www.flickr.com

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Solomon Oana-Denisa, 08 noiembrie 2014

    Ai mei parinti gatesc foarte bine,asa ca am avut de la cine sa invat,dar sfaturi utile,oricand sunt binevenite.Multumesc!

  • Octavian Petrea, 08 noiembrie 2014

    O marinata are trei componente esentiale: -un acid: vin, otet, chiar apa minerala, lactate fermentate (iaurturi in principiu); -o grasime: ulei de obicei (iaurtul are si grasime dar e bine sa mai adaugam si alte grasimi) -o aroma: ce vreti sau credeti: (exemple banale: cimbru, paprica, usturoi sau o combinatie din astea). Succes!