Un studiu realizat de Universitatea Cambridge arata ca unul din patru pui vanduti in lanturile de supermarketuri este contaminat cu bacterii E coli rezistente la antibiotice
 
Oamenii de stiinta au analizat mostre ce provin de la cele mai mari 7 lanturi de supermarketuri din Marea Britanie, iar pe 22 de cazuri din 92 au descoperit bacterii periculoase, ce nu pot fi omorate cu antibiotice. 
 
De asemenea, acestia au mai descoperit ca 51% din bacteriile E coli de pe carnea de porc si de pui sunt rezistente la antibioticul trimethoprim, folosit pentru tratarea celor mai multe infectii ale tractului urinar. 
 
Dr Mark Holmes, de la Universitatea Cambridge, spune ca infectiile cu bacterii E coli rezistente la antibiotice pot duce la complicatii extrem de neplacute si pot cauza chiar si decesul pacientilor. 
 
Comunitatea oamenilor de stiinta care se ocupa cu studiul rezistentei pe care o dezvolta bacteriile la antibiotice spune ca aceasta descoperire ar trebui sa fie un semnal de alarma atat pentru supermarketuri, cat si pentru autoritati. 

De cele mai multe ori, bacteriile E coli sunt distruse prin prepararea termica a carnii, dar asta nu inseamna ca nu va puteti infecta cu E coli atunci cand pregatiti carnea. De exemplu, daca puneti mana pe carnea contaminata si apoi va stergeti, fara sa vreti, cu ea pe fata (gura/ ochi) puteti fi siguri ca nu va veti simti prea bine a doua zi.  
 
Oamenii de stiinta spun ca de vina pentru rezistanta bacteriilor la antibiotice sunt crescatorii de animale care folosesc prea des si in cantitati prea mari antibioticele destinate uzului veterinar.
 
Simptomele intoxicarii cu E coli sunt: febra, stare de greata si diaree. De obicei, acestea trec dupa administrarea unei mici doze de antibiotic. Insa, in cazul bacteriilor rezistente, nici antibioticele puternice nu mai au efect asupra lor. 

Oamenii de stiinta sunt de parere ca daca lucrurile continua sa evolueze pe acelasi fagas, intr-un viitor nu foarte indepartat, bacteriile rezistente la antibiotice ar putea face mai multe victime decat cancerul.

E foarte posibil ca si la noi, in Romania, situatia sa fie asemanatoare, dar la noi nu exista astfel de studii...

Sursa foto si articol: theguardian.com

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Adriana , 27 septembrie 2016

    Multe nu sunt permise dar nu se iau măsuri. De ce oare???

  • Fara foto

    manu, 23 septembrie 2016

    ...deci nu mancati pui crud...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2016

    Si de unde stim noi care sunt acei pui ? NU ar fi voie sa se comercializeze asa ceva !