Un sondaj realizat de site-ul Gustos.ro, la care au răspuns 2.252 de persoane (exclusiv femei), a scos la iveală condiţia femeii în România. În cadrul sondajului, respondenţii au putut alege, dupa caz, una sau chiar mai multe variante de răspuns. Iata cateva insightu-uri referitoare la doamnele si domnisoarele care au participat la sondajul nostru:

În general, femeile petrec între una şi două ore pe zi în bucătărie

La întrebarea “Cât durează în medie o şedinţă de gătit”, 50% dintre respondente au spus că petrec în bucătărie între una şi două ore, iar 26,8% au spus că o şedinţă medie durează între o jumătate de oră şi o oră. 16,7% au declarat că gătesc, in medie, între două şi trei ore, 5,6% petrec în bucătărie mai mult de 3 ore şi doar 0,4% gătesc mai puţin de 30 de minute.

Cele mai multe femei nu primesc niciun ajutor de la cineva atunci când gătesc

53,7% dintre femei au declarat că gătesc singure, fără să beneficieze de vreun ajutor primit de la cineva. 38,3% au afirmat că primesc ajutor din partea partenerului de viaţă atunci când gătesc şi doar 8% primesc ajutor de la mama/o prietenă/altă rudă.

Majoritatea femeilor gătesc in fiecare zi
La întrebarea “Cât de frecvent obişnuiţi să gătiţi”, 51,9% dintre respondente au declarat că gătesc în fiecare zi, 44,5% gătesc destul de des (2-3 ori pe săptămână), 3,2% destul de rar (2-3 ori pe lună) şi 0,4% foarte rar (2-3 ori pe an).
Frecvenţa de a găti este determinată de mai mulţi factori. Astfel, în funcţie de jobul pe care îl au, am descoperit că cel mai des gătesc femeile casnice, cele în concediu de maternitate şi cele care sunt şomere şi considerabil mai puţin gătesc angajatele cu studii superioare. De asemenea, gătesc mai mult femeile care au mai mulţi copii şi cele care provin din mediul rural. În plus, femeile care sunt de părere că gătitul este de datoria femeii în familie gătesc mai des decât cele care neagă această afirmaţie.

În majoritatea cuplurilor, femeia găteşte mai mult decât partenerul de viaţă

În ceea ce priveşte persoana care găteşte mai mult în cuplu, 42% dintre femei au declarat că ele gătesc semnificativ mai mult, 38,2% că gătesc mai mult, 9,2% au spus că ambii parteneri gătesc în mod egal şi doar 1,2% se află într-o relaţie în care găteşte mai mult partenerul, 0,4% au spus că găteşte mai mult partenerul şi 8,9% nu au răspuns.

De obicei, femeile primesc feedback pentru ceea ce a gatit
Întrebate fiind cât de des primesc feedback de la familie/partener/alte persoane pentru ceea ce gătesc, majoritatea (45%) a declarat că acest lucru se întâmplă destul de des, 38,1% au spus că primesc feedback chiar foarte des, în vreme ce 3,3% au spus că niciodată nu primesc feedback pentru ceea ce au gătit.
Frecvenţa feedbackului primit de la cei pentru care au gătit este explicată de mai mulţi factori. În primul rând, femeile care gătesc cu ajutorul partenerului primesc mai mult feedback decât cele care gătesc singure. De asemenea, cele care au spus ca gătesc de regulă aceleaşi reţete, pe care le cunosc de multa vreme, primesc feedback mai rar, în vreme ce femeile care se inspira de la TV, internet sau din presă se bucură mai des de un răspuns. Alt factor care influenţează acest lucru este vârsta: femeile mai tinere primesc mai des feedback în bucătărie decât cele trecute de 51 de ani.

Feedbackul primit de la cei pentru care s-a gătit este foarte important pentru majoritatea femeilor care gătesc
51,8% dintre femei au declarat că feedbackul este foarte important pentru ele, 39,4% au afirmat că este destul de important, 6,7% consideră feedbackul primit puţin important şi doar 2,1% îl văd deloc important. Importanţa feedbackului primit este mai mare pentru femeile proaspăt căsătorite sau cele care locuiesc cu partenerul. În schimb, femeile care sunt căsătorite de mai mult de 5 ani nu pun atât de mult preţ pe feedbackul primit.

Femeile sunt de părere că “Gătitul este datoria femeii în casă şi familie”
La întrebarea “În ce măsură eşti de acord cu următoarea afirmaţie: Gătitul este datoria femeii în casă şi familie?”, 60,3% s-au declarat de acord, 37,5% s-au declarat împotriva afirmaţiei, iar 2,2% au ales să nu răspundă.

Majoritatea femeilor sunt mulţumite de felul în care gătesc
La întrebarea “Cât de mulţumită eşti de felul în care găteşti?”, 39,7% dintre femei s-au declarat mulţumite, 28,9% au spus că sunt foarte mulţumite, 9,6%, nici mulţumite, nici nemulţumite, 0,5% nemulţumite şi doar 0,2% foarte nemulţumite. Această satisfacţie a gătitului depinde, în primul rând, de frecvenţa cu care femeia găteşte. Astfel, femeile care gătesc mai des tind să fie mai mulţumite de modul în care fac acest lucru. De asemenea, cele care resimt gătitul ca o povară sunt mai puţin mulţumite de felul în care gătesc şi cele care primesc feedback mai des se declară mai mulţumite de cum gătesc.

Gătitul nu este o povară pentru femei
Întrebate fiind dacă simt că gătitul este o povară pentru ele, o majoritatea covârşitoare de 89,9% dintre femei au răspuns că acest lucru nu este adevărat, în vreme ce doar 5,3% au fost de acord cu această afirmaţie, iar 4,8% au decis să nu răspundă.
Şi această afirmaţie e dependentă de anumiţi factori. Spre exemplu, femeile care gătesc mai rar tind să perceapă gătitul ca o povară, în vreme ce acelea care gătesc mai des, nu. De asemenea, femeile care primesc mai rar feedback de la partener sunt de acord cu afirmaţia de mai sus, precum şi cele care nu consideră că gătitul este datoria femeii în casă.

Cele mai multe femei gătesc pentru că le face plăcere

În ceea ce priveşte motivaţia pentru care gătesc, iată care sunt rezultatele: 27% dintre femei consideră că gătesc pentru că le face plăcere, 24,7% gătesc pentru că doresc să mănânce sănătos şi vor să aibe un control asupra calităţii mâncării, 13,1% fac acest lucru pentru că e mai ieftin să găteşti decât să cumperi mâncare deja pregătită, 11,4%, pentru că trebuie să se hrăneasca, 5,6%, pentru a-şi impresiona partenerul de viaţă, 5,5% pentru că îi creşte stima de sine şi în ochii celorlaţi arată că este o bună gospodină, 4,8% pentru că este datoria lor de a găti în casă şi familie, 2,9%, pentru că au timp liber, 1,9%, pentru că ţin o cură de slăbire şi doresc să aibă control asupra caloriilor, 1,8% pentru că şi prietenele lor gătesc şi au subiecte de discuţie pe această temă ;i 1,3% au dat alte variante de răspuns.

Sondajul a fost realizat de site-ul Gustos.ro şi s-a dezvoltat în luna februarie 2009. Gustos.ro este cel mai traficat site culinar din România şi a fost premiat la Festivalul Internetics 2008, cu premiul I la categoria Publishing – Lifestyle. Gustos.ro este un portal culinar care le oferă utilizatorilor săi informaţii proaspete din domeniul culinar, articole despre cele mai noi şi interesante sfaturi culinare, o bază de date de peste 16.000 de reţete şi o secţiune de restaurante cu peste 2.000 de localuri înscrise.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 20 comentarii
 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 martie 2014

  Ce poate fi mai minunat decat sa ai pentru cine prepara ceva bun !!!

 • Carmen Alexe, 24 august 2013

  un sondaj interesant, si pot spune ca cine gateste see you placere o face la orice ora , see you ce are pe moment, am adunat din adolescenta multe retete, carti de bucate, stiam ca in timp, capatand experienta, nu o sa mai am atata nevoie de ele, dar pasiunea, ma obliga see you mare placere sa consult orice reteta imi pica in mana.Nu le-am incercat pe toate.Eu spun ca gatitul este un laborator, o arta in mana bucatarului pasionat.

 • Ioana capsunica

  Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

  Pentru mine gatitul reprezinta cea mai la indemana forma de detensionare! Imi place sa incerc mereu retete noi, gusturi noi, de aici deriva placerea mea in a gati! Interesant sondaj! Si mai interesante sunt rezultatele!

 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

  Interesant articol !

 • Lia

  Lia Maria (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

  Eu ma simt minunat in bucataria mea, imi place sa gatesc, sa pun alaturi de ingrediente si multa dragoste in toate preparatele ce ies din mainile mele. La fel de important pt mine este si aspectul lor final, imi place sa ma "joc" in bucatarie, este pasiunea mea.

 • cely snijec

  Cely Snijec (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

  Eu gatesc zilnic, o fac cu mare placere pentru familie,prieteni si pentru toti care imi calca pragul.Este o pasiune.

 • mariana scarlat

  mariana scarlat (Chef de cuisine) , 05 octombrie 2009

  Nu este vorba numai de gătit! Eu nu mă dau în vânt să gătesc în fiecare zi, pentru ca mai şi muncesc! Şi aş fi fericită să am ajutor măcar la celelalte treburi casnice. Atât timp cât femeia munceşte la fel ca un bărbat poate si mai mult şi mai greu nu e corect să se ocupe singură de treburile casnice şi de bucătărie. Eu nu sunt de loc mulţumită de viaţa de familie atâta timp cât nu am nici un ajutor în gospodărie. Unde este angajamentul la bine şi la greu?

 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2009

  Sondajul a scos la iveala multe lucruri interesante.

 • crystyn@

  Crystyna (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

  Nu e neapărat datoria femeii pt. a găti, ci şi a bărbatului poate fi (depinde care e mai priceput). Eu sunt mulţumită cum gătesc, binenţeles, şi ceilalţi. Sunt mulţumită de viaţa de Familie. Nu mi se pare o povară pe o femeie, să gătească, asta doar dacă nu-i place/nu vrea. Dar îmi face plăcere să gătesc... Frumos sondajul...

 • vera

  vera (Chef de cuisine) , 11 iulie 2009

  Articol foarte interesant, imi place foarte mult sa gatesc, sunt ft inventiva, nu prea ma plang: ce sa mai fac de mancare astazi, inventez pe moment, atata timp cand am tot ce-mi trebuie, imi face placere!

 • proca constanta, 21 iunie 2009

  Gatesc zilnic pentru familia mea si intotdeauna cu placere.

 • scootsie (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

  Foarte bine gandit sondajul si chiar am raspuns si eu cu placere si am constatat inca o data ca gatesc cu pasiune pentru familia noastra si nu nuami....Felicitari!

 • dicarmencitta1957

  dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

  Eu nu ma laud ca as gati in fiecare zi,dar cand ma pregatesc sa fac ceva,pana nu am toate ingredientele din belsug nu ma apuc sa gatesc.Imi place sa gatesc,chiar as spune ca este o provocare pentru mine gatitul si am carti de bucate si reviste,absolut totul ce apartine de retete si bucatareala am nu duc lipsa.Am spus in descrierea mea ca sunt o persoana gurmanda si imi place sa invat si sa iau de pe la toti retete.Acest comentariu despre conditia femeii in bucatarie, este un comentariu pe cinste,felicitari.In ziua de azi o femeie, poate spune ca este mult mai ajutata in bucatarie de multe considerente,adica:sunt atatea supermarket-uri, de unde poti alege o multime de alimente pe cinste si cum romanul este intuitiv are de unde sa se documenteze.Felicitari pentru comentariul acesta.

 • Varadi Silvia

  Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

  Si eu gatesc aproape in fiecare zi,imi face placere sa experimentez retete noi si daca pot sa si schimb cate ceva la reteta originala.Din fiecare calatorie m-am intors cu gandul de a inerca sa pregatesc acasa ce am mancat mai original.Pot spune ca bucatarie este o inspiratie.

 • david_ionela2000

  IONELA (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

  Eu gatesc aproape in fiecare zi, nu suntem decat 3 persoane, eu sotul si copilul in varsta de 1 an si 7 luni, insa aseara am avut o discutie cu sotul mai aprinsa in care imi spune ca de ''nnn'' ori nu a gasit mancare gatita pentru mine, nu este greu sa fac mancare, insa ma conformez lucrurilor, ca atare fac si eu ce am prin frigider, dar acum am hotarat sa nu ii mai fac mancare vreo 2 zile ca intradevar sa spuna ca nu a gasit mancare si nu a avut ce manca.

 • marta gabriela abdelhafiz

  marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 23 mai 2009

  Mie imi place sa gatesc si imi place enorm sa incerc retete noi care mi se par potrivite pentru gusturile familiei ;si nu ma prea insel gatesc aproape in fiecare zi si nu mi se pare greu caci din timp imi pregatesc totul;uneori chiar la congelator am pregatite carnea ,zarzavaturile . In vacante am mare ajutor de la sotul meu -si avem vacante lungi de obicei.

 • veronica

  veronica (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

  Eu gatesc in fiecare zi, e mai sanatos si nu ia prea mult timp, este o relaxare pentru mine gatitul. Cand gatesti pentru cei dragi nu ti se pare greu sa gatesti in fiecare zi, ce-i drept duminica ma suprinde sotul cu ceva dulce ce-i iese de minune, si el are pasiunea de a gati. La noi in familie bucataria este pentru toti.

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

  Pentru mine gatitul si pescuitul m-au relaxat si le-am facut cu cea mai mare placere. Imi place sa combin alimentele,sa creez retete noi pentru cei dragi.La noi in familie fiecare zi este sarbatoare.Mancarea si masa sunt intotdeauna insotite de un aspect placut. Expresia "Femeia trebuie sa stea acasa si la cratita" trebuie sa dispara definitiv .Este o mentalitate invechita si s-a demonstrat ca femeia poate fi si sotie,mama si sa aiba si o cariera de succes in acelasi timp.

 • Elena

  Elena (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

  Nu cred ca trebuie sa consideram gatitul ceva ce doar femeia trebuie sa faca. Eu gatesc din placere, din pasiune si din dragoste pentru cei dragi. Imi face placere sa le pregatesc tot felul de bunatati. Dar daca intr-o zi nu am timp sa gatesc, nu se intampla nimic. Nu pentru asta suntem facute, nu asta e rolul nostru in familie. Toate avem acum o cariera care ne ocupa destul de mult timp, iar masa in oras este ceva destul de obisnuit. De asemenea, nu mi se pare normal sa gatesc singura. Chiar daca nu face altceva decat sa curete sau sa spele diferite lucruri, sotul meu ma ajuta in bucatarie. Si numai suportul moral, este suficient. Asa ca bucataria este pentru toti.

 • Andreea Constantina Manciu

  Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

  Intr-adevar gatitul pentru mine este o provocare si imi place sa gatesc si sa modific retetele.Nu trebuie sa uitam ca in ziua de astazi sunt foarte multe femei care au si alte preocupari mult mai importante si anume cariera.Eu una ma numar printre acestea.Gandirea femeii se schimba o data cu evolutia omenirii sau dupa altii cu involutia, depinde cum o percepe fiecare.Pe acest site am gasit un nu mar foarte mare de femei tinere, pentru care gatitul este o adevarata placere, insa in realitate sunt multe alte femei care nici nu intra in bucatarie, fie ca sunt foarte ocupate cu munca si nu mai au timp de asa ceva, fie ca nu le face placere.Gatitul este de datoria oricui, indiferent de sex, pentru ca, nu trebuie sa uitam ca sunt faimosi foarte multi bucatari de sex masculin.Intr o familie sarcinile trebuie sa fie impartite, asa ca pot gati ambii parteneri.Si da, un feebback este foarte important, mai ales pentru cele care sunt la inceput de drum in acest vast domeniu al gastronomiei.