E ceva extrem de delicios la bol fierbinte, plin cu supa gustoasa, intr-o seara friguroasa de iarna. Supa este un fel de mancare minunat si, dupa ce incerci cateva retete, vei descoperi ca nu e nici macar atat de greu de facut.
Supele pot fi bazate pe zeama de carne, precum supa de pui sau de vita, sau pot fi cremoase, precum supa-crema de ciuperci. Ambele sunt preparate intr-un mod similar.

Supele pot reprezenta felul principal de mancare daca sunt consistente si contin multe legume sau carne, pot fi un aperitiv sau un fel intai, poti fi traditionale sau elegante, exotice, dar in orice caz, trebuie sa faca parte din meniul vostru.

Supa este un fel de mancare perfect pentru o masa sanatoasa si calda. Sunt sute de retete de supa pe care le poti incerca si multe altele pe care le poti crea, combinand ingrediente dupa placul tau. Gustos.ro ti-a pregatit cateva retete mai neconventionale, pentru ca meniul tau zilnic sa devina mai interesant.

Supa-crema de praz

Timp de preparare:
2 h (complexitate redusa)

Ingrediente:
4 fire praz, 50 g unt, ¼ l lapte, 1 lingura faina, 100 g smintina sau cascaval ras, sare, piper, patratele de piine
Mod de preparare:
Se curata prazul, se taie in bucatele si se inabusa in unt 10-15 minute. Se adauga faina. Se toarna 1 litru apa, sare, piper si se lasa sa fiarba la foc moale 1 ora. Se da prin sita, apasind bine ca sa treaca cit mai mult pireu
de praz. Se adauga laptele si se mai fierbe 10-15 minute Se serveste la masa cu smintina sau cu cascaval ras si patratele de piine.

Supa crema de pui si lamaie

Timp de preparare:
1 h15 min (complexitate medie)

Ingrediente:

4 linguri de unt, 8 fire de arpagic taiate feliute subtiri, 2 morcovi taiati rondele subtiri,
2 tulpini de telina taiate felii subtiri, 250 gr. piept de pui dezosat taiat feliute fine, 3 lamii,
1,125 l supa de pui din concentrat, 250 gr. spaghete subtiri rupte in bucati relativ mici,
150 gr. smintina dulce, sare si piper(alb), patrunjel verde, tocat mai mare

Mod de preparare:
Arpagicul, morovii, telina si puiul se calesc in unt intr-o cratita, cam 8 minute, la foc mic. Lamiile se cojesc subtire de coaja (fara partea alba, doar ce e galben de la suprafata). Coaja astfel obtinuta se opareste 3 minute in apa clocotita. Se scot cojile, se scurg si se taie felii subtiri in lung (ca taiteii). Lamiiile se storc. Se adauga coaja de lamiie si sucul in cratita impreuna cu supa de pui si carnea. Se fierbe la foc mic 40 de minute. Se pun spaghetele si se mai fierb inca 15 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. La sfirsit, se adauga smintina si nu se mai clocoteste supa, sa nu se taie smintina.
Se serveste garnisita cu patrunjel verde si o felie de lamiie pentru decor

Supa cu patratele de parmezan

Timp de preparare:
1 h (complexitate medie)

Ingrediente:
supa de carne strecurata, 2 oua, 40 gr. parmezan, 2 linguri rase de faina, unt, sare

Mod de preparare:
Se freaca doua galbenusuri cu parmezanul si sarea. Se adauga apoi albusurile batute spuma cu cele doua linguri de faina. Se intinde o foaie subtire intr-o tava, pe o hirtie bine unsa cu unt, si se coace la cuptor la foc iute. Dupa ce s-a racit se taie patratele.
Patratelele se servesc cu supa strecurata, la masa

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Imi plac foarte supele.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Supele sunt minunate atat vara cat si iarna.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Nu obisnuiesc sa fac supa crema,dar cred ca ebuna.De obicei gatesc supa de pui sau vita cu galuste de gris sau fidea.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Mie imi place supa de pasare cu galuste de gris.Supa crema,o fac destul de rar si o servim cu, crutoane

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Absolut toate supele imi plac si noi chiar mancam in fiecare zi supa sau ciorba.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 11 iulie 2009

    Supa noastra clasica ,de gaina(crescuta la curte),galbena,cu galusti pufoase si mari,cu patrunjel verde cernut deasupra,o minunatie!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Vara o supa rece te racoreste si iti incanta papilele gustative.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 23 mai 2009

    Scuze, uitam minunata supa de ceapa - ea originala pariziana,nu nemtesca sau altele ,este un deliciu adevarat. Am avut tupeul sa intreb bucatarul unui restaurant care rizind mi-a spus reteta asta atit de simpla.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 23 mai 2009

    Imi plac mult supele si ciorbele - sincer cind ma gindesc nu prea stiu ce sa aleg acum; cum s-a mai spus supa de pui e divina atit simpla cit si cu galuste) Supa crema de sparanghel -verde da-e grozava Supele creme de asemeni-mie imi place in special cea de pasare si cea de ciuperci Imi pare rau ca vergil nu a postat supele lui creme ,mi-a facut pofta!!!!!!!!!

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Supele sun de mai multe feluri: cea din Japonia este limpede , in Franta este cremoasa si eleganta mai sunt si cele englezesti cu variatiuni in stil frantuzesc, dar preferatele mele sunt cele italienesti!Supa minestrone. E ceva divin!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Supele,supele-crema sunt delicioase.Imi plac supa de rosii ca atare sau cu galusti,supa-crema de legume cu crutoane,crema de ciuperci... intr-un cuvant toate sunt delicioase. Supa cu patratele de parmezan se aseamana cu o supa gatita de mine doar ca eu pregatesc saleuri de cascaval pentru servire.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Imi place foarte mult supa crema de cartofi pe care o servesc cu crutoane, este grozava precum si supa cu galuste.

  • Fara foto

    LOPATIUC LAURA (Bucatar) , 28 martie 2009

    Mie sincer imi place mult supa cu marar, nu demult am facut o supica. E foarte usoara si delicoiasa. O sa revin cu reteta.

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 15 martie 2009

    Am descoperit si eu,de curand , supele crema care mi se par un fel de mancare rafinat si foarte usor.Se pot servi si la mesele festive,spre deosebire de borsuri sau ciorbe pe care nu le agreeza toata lumea.Supa crema de pui si lamaie mi se pare mai interesanta si cred ca o voi incerca.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 14 martie 2009

    Supa de gaina! Galbena, clara, cu stelute de grasime, cu un morcovel nou, dulce, patrunjel proaspat si galuste pufoase! Dati-mi un servetel sa ma sterg la gura!

  • Fara foto

    vergil (Maestru bucatar) , 02 februarie 2009

    Cea mai buna supa mi se pare cea de sparanghel (verde, nu alb!). Este pe aici o reteta care ar trebui putin amanuntita. Reamintesc cu drag urmatoarele supe-creme, pe care le fac mai ales in post si care pot candida la \"cele mai bune...\": 1.Supa crema de chimen 2.Supa crema de fasole (nu e bors, nu e ciorba!) 3.Supa crema combinata de fasole si chimen. Am sa postez mai tirziu retetele, daca le doreste cineva.

  • Fara foto

    pepino, 19 ianuarie 2009

    Cele 3 supe prezentate nu sunt nici pe departe cele mai bune supe din lume. Eu as pune cubulete de paine prajita in supa-crema de praz, nicidecum patratele.

  • Fara foto

    adelinaflucsa, 16 ianuarie 2009

    Eu fac ciorba de perisoare pasata. Fierb perisoarele putin pentru a se prinde inainte (va recomand sa puneti perisoarele inainte la fiert in apa), pasez legumele din ciorba dupa care pun perisoarele in aceasta si las sa se fiarba. Inainte de a opri focul cu vreo 5 minute pun leustean tocat marunt. Este delicioasa asa!

  • Fara foto

    miruna_me, 16 ianuarie 2009

    Eu iubesc supa de tomate. As putea sa mananc zilnic supa de tomate. Ce imi place foarte mult este sa pun seminte de marar in ea pentru ca ii da un gust unic.

  • Fara foto

    simona_popescu, 16 ianuarie 2009

    Mie-mi plac foarte mult supele pasate. Sunt nu doar gustoase dar au si un aspect foarte frumos in farfurie. Imi place mult sa le fac ornamente ori cu putina smantana ori cu o picatura de ulei careia ii fac raze cu o scobitoare ori cu multa verdeata proaspata tocata peste.