
Legenda spune ca supa a fost creata de regele Ludovic al XV-lea al Frantei. Intr-o noapte, tarziu, a descoperit ca in cabana sa de vanatoare mai avea doar ceapa, unt si sampanie, asa ca le-a amestecat si a creat prima supa de ceapa franceza.
Reteta supei de ceapa nu este foarte complicata:
Ingrediente:
¼ pachet de unt, trei cepe, taiate marunt, o lingurita de zahar alb, o lingura de faina, doua cesti si jumatate de apa, o jumatate de ceasca de vin rosu, 300 ml. Supa de vita, o bagheta frantuzeasca, 200 gr branza swiss, feliata.
Mod de preparare:
Topeste untul intr-o cratita, adauga zaharul. Prajeste cepele aproximativ 10 minute. Adauga faina si amesteca pana cand totul e incorporat. Adauga apa, vinul si supa de vita - tine pe foc pana fierbe. Redu focul si lasa sa fiarba 10 minute. Din bagheta frantuzeasca, fa crutoane. Pune supa in boluri in care adaugi crutoanele si feliile de branza. Pune bolurile in cuptor pentru 10 minute sau pana cand branza s-a topit.
Sursa imagine.
Recomandari pentru tine si casa ta
Pachet consumabile vidare (4role-28cmx5.5m, 1rola- 20cmx6.7m, 36pungi-0.95L)
pana la 12 rate
- 26 comentarii
-
mihaela, 21 august 2013
Dna Daniela din Canada, supa de ceapa este traditional frantuzeasca, nu romaneasca. Pt cine a mancat fara vin, se poate, dar in Franta se face cu vin si cognac si numai vin alb. Vezi povestea cu sampania....
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 28 iunie 2011
Am pregatit si eu,este delicioasa dar are foarte multe calorii,cred ca voi incerca sa o prepar inlocuind untul cu putin ulei de masline sa vad diferenta.
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010
Cred ca este o bunatate !
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 01 mai 2010
interesant articol
-
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 mai 2010
O minunatie, nu am facut niciodata, dar e si rapida.
-
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010
Si eu fac supa de ceapa,este o bunatate.
-
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010
Cred ca e foarte gustoasa. Am sa fac si eu.
-
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010
Este o supa foarte buna,felicitari.
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009
E foarte buna dar are multe calorii.
-
valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 iunie 2009
Am pregatit si din ceapa rosie si ceapa verde si a iesit la fel de delicioasa...
-
Niko Stan (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009
Atentie: are destul de multe calorii din cauza painii si a branzei
-
Niko Stan (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009
Oare in Targu-Mures exista vreun restaurant unde se serveste supa de ceapa?
-
valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009
Aceasta supa este plina de vitamine,exact de ceea ce are nevoie organismul nostru.Felicitari.
-
marita28 (Chef de cuisine) , 17 martie 2009
Interesanta reteta; o voi incerca si eu.
-
Daniela, 17 decembrie 2008
Personal am facut supa si este delicioasa...eu sunt in Canada si sotul meu este foarte incintat de bucataria romanesca...Cit despre Cristi care a adresat cuvinte nu foarte frumoase, mai ales ca este un site public, poate ca ar trebui sa ti pentru tine faptul ca nu stii care sunt secretele bucatariei si atunci chiar nu stiu de ce incerci sa faci din ceva care se vrea a fi frumos un lucru urit care probabil ca intristeaza multi vizitatori ai site-ului iar imaginea ta are de suferit...eu iau foarte multe retete de pe gustos.ro si majoritatea sunt foarte bune...din nou sotul meu adora bucataria romaneasca...de departe va doresc numai bine tuturor si Craciun Fericit din toata inima!
-
cibo gina (Bucatar) , 03 decembrie 2008
am citit ca nu se stie ce este aceea supa de vita care se poate adauga in toate supele, ciorbele sau sosuri. Este de fapt inpropriu numita supa, este un concentrat-bulion care se face prin fierberea ciolanelor cu ceapa si morcov pana la obtinerea unei cantitati la jumatate,deci la 2 l. apa 1 l bulion. Se mai poate face si din peste pentru ciorbele de peste, se pun capuri si chiar pesti intregi, sire de la peste proaspat cu ceapa si morcov (cam 2 si 2 morcovi integi) la 3l apa. De asemenea se poate folosi si la ciorbele de legume, daca nu tineti post. Atentie cu sarea, se pune putin sau deloc, pentru a nu gresi atunci cand dregem supele cu acest concentrat. Se poate pastra in congelator in pungi a 500gr.., asa fac eu si pentru o ciorba de 4 persoane este suficient. Succes!
-
miss_bear, 28 noiembrie 2008
Si eu am gatit aceasta supa, incercand sa imit reteta unei supe de ceapa pe care am mancat-o in Ungaria, la un restaurant. Dupa multe cautari pe internet si in carti de bucate, am reusit sa aflu cateva secrete: NU se pune vin deloc, in schimb adaugati spre sfarsit foi de dafin si lasati sa mai dea in clocot.
-
Dorina, 28 noiembrie 2008
Valeria, am avut o prietena care nu putea minca ceapa dar care a descoperit ca daca scoate pielitele dintre straturile cepei atunci nu ii mai e rau. Incearca! Succes!
-
Ionel (Bucatar) , 28 noiembrie 2008
Buna ziua, Am fost servit intr-un restaurant modest din Ungaria cu o supa de ceapa impresionanta! Toata supa se serveste intr-o chifla uriasa cu capac, usor crocanta (probabil se tine la cuptor inainte de servire), iar continutul este teribil, probabil este pasat continutul din legume si altele, iar branza (cascaval) se afla la baza \"vasului\" de paine. N-am putut sa aflu detalii din cauza de comunicare, insa meniul a fost super consistent si GUSTOS!! P.S. Ceva similar am mancat si la popasul \"Izvorul Rece\", intre Reghin si Bistrita, ciorba de fasole cu ciolan in pita, respectiv incinta in care se serveste ciorba (excelenta) este o paine cilindrica scobita si cu capac.....
-
Cristi Teodor (Bucatar) , 27 noiembrie 2008
Eu asta n-am inteles la retete: mai intai, daca cineva are supa de vita, de ce ar fi nevoie sa faca si supa de ceapa?? Daca m-as lua dupa reteta de mai sus, ar trebui sa ard toata \"supa\", chinuindu-ma sa fac crutoane cat timp fierbe\"marafetul\" - n-ar fi fost mai simplu sa scrieti, in loc de \"bagheta franuzeasca\" doar \"crutoane\"? Apoi: ce inseamna \"branza swiss\"? E vorba, cumva, de schweitzer? Si daca da, cum dracu\' bagi bolurile in cuptor si astepti sa se topeasca branza, care deja e in supa fierbinte?? Mai aiurea de-atat, nici c-am auzit... De e dracu\' nu cautati niste retete mai realiste, fara adaos de \"supa de vita\", pentru ca atunci nu mai imi trebuie al doilea fel de supa, fara \"branzeturi swiss\", ca nu stiu ce-s alea si cum ar trebui sa se \"topeasca\" in supa deja fierbinte... Supa cu crusta deasupra????
-
Sidy (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2008
Si eu fac de multe ori aceasta reteta, dar nu cu crutoane ci cu piine prajita, frcata apoi cu putin usturoi si cascaval ras , deasupra...apoi o dau la cuptor !!! E minunata !!!Pacat ca nu pot pune o poza ... Valeria_321, poate vorbesti de ceapa prajita, dar cea fiarta, nu cred ca iti face rau...!
-
veronica, 27 noiembrie 2008
Cred ca aceasta supa este foarte folositoare si sanatoasa!
-
simona_popa, 27 noiembrie 2008
Am mai gatit supa de ceapa cu o reteta cam la fel ca aceasta si este foarte buna, o recomand tuturor.
-
valeria_321, 27 noiembrie 2008
Eu nu pot sa mananc ceapa deloc pentru ca nu o pot digera. Ma intrebam daca aveti vreo idee cum as putea totusi sa o mananc, cum sa o gatesc? Imi place foarte mult gustul.
-
paula_negreanu, 27 noiembrie 2008
Eu am mancat si o mancarica de ceapa cu porc care are un gust foarte bun. Mancarurile cu ceapa nu sunt deloc rele.
Elena Puica, 05 septembrie 2013
F. buna