Uneori nu e nevoie decat de o supa savuroasa

Zi de zi ne straduim sa gatim feluri de mancare tot mai complicate si inedite, pierzand din vedere farmecul de neinlocuit al unei supe de nota zece. Noi va propunem sa porniti de la preparatul clasic si sa va jucati cu aromele si texturile, in toata bogatia lor. Asadar, sa fie supa!

Uneori nu e nevoie decat de o supa savuroasa

Ne-am dat peste cap sa alcatuim pentru voi o lista de 7 de retete minunate, fie ele clasice sau inedite, cate una pentru fiecare zi a saptamanii. Imposibil sa nu gasiti ceva care sa va placa:

1. Supa-crema de spanac - retata traditional englezeasca

Ingrediente (6 portii):

50 g unt

175 g spanac congelat (frunze intregi sau tocate)

1 ceapa de dimensiuni medii - curatata si taiata fin

3 linguri (25 g) faina

300 ml supa de pui (zeama in care a fiert puiul)

570 ml lapte

sare si piper proaspat macinat

un praf de nucsoara

30 ml smantana proaspata (12% grasime)

Preparare:

Se topeste untul intr-o craticioara si se soteaza spanacul maruntit in unt, impreuna cu ceapa (5-6 minute). Se adauga faina si se amesteca bine-bine, apoi se ia de pe foc.

Se adauga zeama de pui si se pune pe foc, amestecandu-se constant pana se ingroasa compozitia. Se inglobeaza laptele cu grija si se aduce iar la fierbere, amestecandu-se. Se acopera si se lasa sa clocoteasca 15-20 minute. Se condimenteaza (sare, piper, nucsoara)

Se trece prin strecuratoare sau se amesteca la blender si, daca este nevoie, se subtiaza cu lapte.

Inainte de servire, se reincalzeste usor, se pune in castronase si se amesteca smantana in castronas.

2. Supa de vara cu lamaie

Ingrediente (6 portii):

25 g unt

o ceapa mijlocie, curatata si tocata

75 g morcov, curatat si feliat

75 g tije de telina, maruntite

25 g faina

zeama si coaja de la 2 lamai mari

900 ml supa de pui

150 ml lapte dulce

2 frunze dafin

Sare si piper proaspat macinat

150ml smantana proaspata, 12%

Arpagic proaspat pentru ornat si smantana proaspata

Preparare:

Se topeste untul intr-o craticioara si se adauga toate legumele tocate, calindu-se usor 5-10 min. pana se inmoaie. Se amesteca faina.

Se adauga coaja unei lamai, impreuna cu supa de carne, laptele si dafinul.

Se aduce lent la fiert, amestecand constant, apoi se acopera si se lasa 5 minute sa fiarba.

Se adauga restul de coaja si zeama de lamaie. Se lasa sa se raceasca, se inlatura frunzele de dafin, se paseaza putin (pana cand legumele raman sub forma de buzatele), se condimenteaza dupa gust si se inglobeaza smantana.

Se da la rece si se serveste garnisita cu arpagic si smantana.

3. Supa ruseasca de peste

Ingrediente (8-10 portii):

1,75 l apa

250 g ceapa tocata fin

4 g patrunjel proaspat, tocat marunt

putina coaja de lamaie, rasa fin

1-2 frunze de dafin

un praf de piper negru si un praf de piper alb

450 g medalioane de halibut maruntite

100 ml smantana proaspata (fluida)

200 ml vin alb

o capatana usturoi, curatat si zdrobit

2 castraveti curatati si feliati

400 g rosii decojite, tocate, si fara seminte

75 g masline negre, fara samburi si taiate in jumatati

Preparare:

Intr-o cratita mare se amesteca apa, ceapa, patrunjelul, coaja de lamaie,dafinul si piperul negru.

Se aduce lichidul la fierbere, se micsoreaza flacara si se lasa sa clocoteasca 2 min. Se adauga pestele in cratita si se lasa la fiert 5 minute.

Se pune cratita pe cea mai mica flacara si se lasa pe foc inca 5 minute.

Se adauga smantana, vinul alb, piperul alb, usturoiul, castravetii si rosiile.

Se lasa pe focul mic inca 5 minute, fara a permite colocotul.

Se ia de pe foc si se amesteca maslinele.

4. Gazpacho

Ingrediente:

1 kg rosii proaspete, coapte bine

un ardei rosu

o jumatate de ceapa "blanda" (nu foarte puternica)

3 catei mari de usturoi, curatati

3-4 linguri de otet din vin alb

5 linguri de ulei de masline extra-virgin

un ardei iute, curatat de seminte si cotor

3 linguri de crutoane proaspete

un catravete mic, rece

5 felii subtiri de paine

sare

Preparare:

Rosiile se curata de coaja si seminte, apoi se fac suc in blender, alaturi de un catel de usturoi, ardeiul rosu tocat si ceapa, un praf de sare, otetul, 3 linguri de ulei, ardeiul iute si crutoanele. Se amesteca bine-bine, pana la uniformizare. Se adauga ceva

mai multa sare decat in mod normal, deoarece racirea supei atenueaza gustul de sarat.

Se da la rece 2-6 ore.

Catravetele se curata si se taie cubulete. Se taie cojile de paine si se toaca in cubulete mici.

Restul de ulei se incinge intr-o tigaie de teflon, apoi se agauga cubuletele de paine si se prajesc la o temperatura moderata, intorcandu-se din cand in cand, pana devin aramii si crocante. Se pun intr-un castron si se presara putina sare peste ele.

Gazpacho-ul se serveste rece, in boluri de supa, iar fiecare isi adauga singur cate cubulete de castravete sau paine doreste. Cel putin, asa o fac spaniolii, inventatorii gazpacho-ului racoros.

5. Creme vichyssoise

Ingrediente:

4 fire de praz, curatate si taiate rondele

o ceapa curatata si taiata fasii

50 g butter

1 litru de supa "alba" (apa in care a fiert albitura)

2 cartofi curatati si taiati felii subtiri

sare si piper

200 ml smantana

arpagic tocat pentru ornat

Preparare:

Se calesc ceapa si prazul in unt, la foc mic, pentru cca 10 minute, pana devin moi - dar nu se lasa sa se "maroneasca" !

Se adauga supa si cartofii.

Se condimenteaza, se pune capacul si se lasa pe foc pana cand legumele devin moi. Supa se trece prin sita (sau se mizeaza in blender), se inglobeaza smantana si, daca este nevoie, se mai condimenteaza. Se da la rece si apoi se savureaza cu arpagic presarat.

6. Supa crema de ardei rosu cu busuioc

Ingrediente (6 portii):

3 catei mici de usturoi, tocati

1 ceapa mica, tocata

2 linguri ulei de masline

1 cutie de rosii cubulete (sau, mai bine, 450 g rosii decojite, fara seminte, tocate)

300 g ardei copt, scurs si tocat

2 cani supa de pasare

o mana de busuioc proaspat

o lingura de otet balsamic

2 lingurite de zahar

100 ml smantana obisnuita (fermentata)

100 ml smantana dulce si grasa

o mana de busuoic proaspat, tocat - pentru crema de busuuioc:

1/2 lingurita sare

1/2 lingurita piper negru proaspat macinat

Preparare:

Usturoiul si ceapa se soteaza intr-o tigaie teflonata, in uleiul de masline, timp de 6 minute.

Se adauga rosiile, ardeiul rosu si supa de pui. Se gateste totul pentru 15 minute, apoi se adauga busuiocul proaspat, otetul balsamic si zaharul, apoi totul se paseaza cu blenderul.

Pentru crema de busuioc, se amesteca cele doua tipuri de smantana cu busuiocul tocat, sarea si piperul proaspat macinat. Se serveste supa cu cate o lingura plina de crema de busuoic si cu busuioc proaspat tocat presarat.

7. Consomme

Ingrediente:

100 g carne slaba de vita

125 ml apa

1 ceapa mica

1 morcov

1 tija groasa de telina

1,25 l de supa de legume

ierburi aromatice (bouquet garni: 1 frunza-doua de dafin, 3 fire cimbru, 4 fire de patrunjel, o tija de telina, cu frunze cu tot, 2 fire de praz - se leaga impreuna ca un buchetel, astfel incat sa poata fi inlaturat in totalitate dupa fierbere)

1 sfert lingurita sare

4 "gamalii" de ienibahar

1 albus

Preparare:

Se marunteste carnea fin, inlaturandu-se orice urma de grasime. Se tine carnea in apa 15 minute, timp in care se pregatesc legumele.

Apa, carnea si restul legumelor se pun intr-o cratita adanca, adaugandu-se si albusul.

Se incinge, amestecandu-se cand si cand, pana la formarea primei spume.

Se acopera si se tine la fiert, flacara mica, cca 1 1/2 - 2 ore.

De regula, se strecoara prin tifon si se consuma goala, insa fiecare o poate consuma cum doreste.

Daca se cere condimentare suplimentara, adaugati dupa bunul plac.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor