Cu riscul de a ne repeta, o sa va mai spunem o data ca nu ne place iarna pentru ca nu gasim fructe proaspete. Mereu ni se face dor de capsuni si mure sau de pepene. Noroc cu toate metodele de conservare naturale pe care le cunoaştem, unele mai noi şi unele mai vechi, de la bunici.

1.Depozitarea. Dacă nu aveţi pivniţă, sigur găsiţi un colţ al casei mai întunecos, răcoros şi uscat, unde încap câteva lădiţe cu fructe. Cel mai bine se păstrează aşa merele, perele şi prunele.
 
2.Îngheţarea. Despre cât de uşor este să păstrezi fructe la congelator, am scris aici. Abia aşteptăm tarta aia cu fructe de pădure din decembrie.
 
3.Murăturile. Şi fructele pot fi puse la murat. Acest tip de conservare este foarte sănătos, pentru că fructele îşi păstrează substanţele hrănitoare. Procedeul este acelaşi ca la murăturile clasice. Printre fructele care pot fi murate se numara pepenele, strugurii, merele, perele, zmeura, coacăzele, lămâile şi prunele. Iată o reţetă de care să vă bucuraţi la iarnă:
 
Prune murate

Ingrediente:
1,5 kg prune
15 gr ghimbir măcinat
3 ardei iuţi tocaţi mărunt
5gr cuişoare
Un praf scorţişoară
Un praf sare
400gr zahăr
500 ml oţet
 
Mod de preparare:
1.Se spală fructele şi fiecare prună se împunge uşor cu o furculiţă.
2.Toate celelalte ingrediente se pun într-o oală şi se dau la fiert.
3.Când fierb, se adaugă prunele şi se lasă 3-4 minute la fiert.
4.Se scot prunele şi se pun în borcane sterilizate.
5.Siropul se fierbe în continuare până se îngroaşă.
6.Când e gata se toarnă peste fructe, în borcane.
7.Se lasă la răcit şi se pun într-un loc răcoros şi uscat.
 
Poftă bună!
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mihai Moldovan, 22 februarie 2014

    f.b

  • Fara foto

    Vlad Costin Velescu, 17 iulie 2013

    Fierte in otet cu adaus de zahar? Nu numai ca nu mai au nici o valoare nutritiva ci dimpotriva! OTRAVA!

  • Fara foto

    Maria Agneta, 16 iulie 2013

    prea mult zahar.

  • Fara foto

    Rodica Spataru, 16 iulie 2013

    SUPERRRRRRRRRRR

  • Fara foto

    Adrian, 16 iulie 2013

    După atâtea ingrediente, gustul de prună unde mai este?

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

    Un articol interesant...

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 28 august 2012

    Un articol foarte bun si o reteta inedita pentru mine... pe care am s-o incerc !