Raţă la cuptor cu sos de portocale

O reţetă extrem de sofisticată la prima vedere, raţa la cuptor cu sos de portocale a fost unul dintre primele contacte ale americanilor cu bucătăria franţuzească. I-a vrăjit, spunem noi, şi suntem siguri că o să vă uimească şi pe voi. Dacă vreţi să scoateţi orice masă din anonimat, iată ce trebuie să faceţi...

Raţă la cuptor cu sos de portocale

Ingrediente:

Pentru pregătirea raţei:

-15 g sare

-5 g coriandru măcinat

-Un praf de chimen

-Un praf de piper

-O raţă

-O portocală

-Cimbru (de preferat proaspăt, 4 fire)

-Maghiran (de preferat proaspăt, 4 fire)

-Patrunjel (2 fire proaspete)

-O ceapă tocată

-125 ml vin alb, sec

-125 ml supă de pui (sau de raţă sau de vită)

-Un morcov

-O ţelină mică

Pentru sos:

-80g zahăr

-Sucul de la două portocale zemoase

-30 ml oţet balsamic

-Un praf de sare

-30 ml supă de pui (sau de raţă dau de vită)

-20 g unt

-O lingură de făină

-O lingură de coajă de portocală

Metodă de preparare:

Raţa:

Raţa se curăţă şi se spală foarte bine şi se lasă la scurs. (eventual se şterge cu un şervet până este uscată) Sarea se amestecă cu chimenul, coriandrul şi piperul şi se presară peste raţă şi în interiorul acesteia.

Jumătate din portocală se taie felii şi se introduce în cavitatea raţei împreună cu cimbrul, maghiranul, pătrunjelul şi jumătate din ceapa tocată.

Sucul celeilalte jumătăţi de portocală se stoarce, se amestecă cu vinul şi supa de pui şi se pune deoparte.

Într-un vas termo-rezistent se pun o lingură de ulei, restul de ceapă, morcovul şi ţelina tăiate felii. Raţa se aşează deasupra legumelor şi se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 30 de minute.

După 30 de minute se toarnă amestecul de vin în vas, se reduce focul la minimum şi se dă raţa la cuptor pentru încă 40-60 de minute, până se rumeneşte pe deasupra.

După ce se scoate din cuptor, raţa se aşează vertical (în vasul în care a fost la cuptor) şi se lasă 15 minute la scurs.

Sosul:

În timp ce raţa este la cuptor, se topeşte zahărul într-o tigaie, la foc mic. Când este caramelizat, se adaugă sucul de portocale, oţetul şi sarea. (cu grijă, pentru că va începe să fiarbă) Se găteşte, amestecând din când în când, până când se topeşte zahărul caramelizat.

Legumele din vasul în care a fost gătită raţa la cuptor (morcovul, ţelina şi ceapa) se dau la o parte. Sosul care rămâne se scurge de grăsimea în exces şi se amestecă într-un vas cu supa de pui.

Separat, untul se amestecă cu făina până se obţine un aluat uşor.

Într-o tigaie pe foc mic se pune sosul obţinut de la raţă, iar când începe să fiarbă se adaugă aluatul format din unt şi făină şi se amestcă uşor pentru a nu se forma bulgăraşi. Când fierbe, se adaugă coaja şi amestecul sucului de portocale. Se amestecă din când în când, până când sosul se îngroaşă uşor.

Bon Appétit!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure