O reţetă extrem de sofisticată la prima vedere, raţa la cuptor cu sos de portocale a fost unul dintre primele contacte ale americanilor cu bucătăria franţuzească. I-a vrăjit, spunem noi, şi suntem siguri că o să vă uimească şi pe voi. Dacă vreţi să scoateţi orice masă din anonimat, iată ce trebuie să faceţi...

Ingrediente:

Pentru pregătirea raţei:

-15 g sare
-5 g coriandru măcinat
-Un praf de chimen
-Un praf de piper
-O raţă
-O portocală
-Cimbru (de preferat proaspăt, 4 fire)
-Maghiran (de preferat proaspăt, 4 fire)
-Patrunjel (2 fire proaspete)
-O ceapă tocată
-125 ml vin alb, sec
-125 ml supă de pui (sau de raţă sau de vită)
-Un morcov
-O ţelină mică

Pentru sos:

-80g zahăr
-Sucul de la două portocale zemoase
-30 ml oţet balsamic
-Un praf de sare
-30 ml supă de pui (sau de raţă dau de vită)
-20 g unt
-O lingură de făină
-O lingură de coajă de portocală

Metodă de preparare:

Raţa:

Raţa se curăţă şi se spală foarte bine şi se lasă la scurs. (eventual se şterge cu un şervet până este uscată) Sarea se amestecă cu chimenul, coriandrul şi piperul şi se presară peste raţă şi în interiorul acesteia. 

Jumătate din portocală se taie felii şi se introduce în cavitatea raţei împreună cu cimbrul, maghiranul, pătrunjelul şi jumătate din ceapa tocată.

Sucul celeilalte jumătăţi de portocală se stoarce, se amestecă cu vinul şi supa de pui şi se pune deoparte.

Într-un vas termo-rezistent se pun o lingură de ulei, restul de ceapă, morcovul  şi ţelina tăiate felii. Raţa se aşează deasupra legumelor şi se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 30 de minute.

După 30 de minute se toarnă amestecul de vin în vas, se reduce focul la minimum şi se dă raţa la cuptor pentru încă 40-60 de minute, până se rumeneşte pe deasupra.

După ce se scoate din cuptor, raţa se aşează vertical (în vasul în care a fost la cuptor) şi se lasă 15 minute la scurs.

Sosul:

În timp ce raţa este la cuptor, se topeşte zahărul într-o tigaie, la foc mic. Când este caramelizat, se adaugă sucul de portocale, oţetul şi sarea. (cu grijă, pentru că va începe să fiarbă) Se găteşte, amestecând din când în când, până când se topeşte zahărul caramelizat.

Legumele din vasul în care a fost gătită raţa la cuptor (morcovul, ţelina şi ceapa) se dau la o parte. Sosul care rămâne se scurge de grăsimea în exces şi se amestecă într-un vas cu supa de pui.

Separat, untul se amestecă cu făina până se obţine un aluat uşor. 

Într-o tigaie pe foc mic se pune sosul obţinut de la raţă, iar când începe să fiarbă se adaugă aluatul format din unt şi făină şi se amestcă uşor pentru a nu se forma bulgăraşi. Când fierbe, se adaugă coaja şi amestecul sucului de portocale. Se amestecă din când în când, până când sosul se îngroaşă uşor.

Bon Appétit!

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Dana Florina Jiga, 14 februarie 2016

    Supeeeer!!!

  • Fara foto

    Elena Craciunoiu Tudose, 08 ianuarie 2016

    amidon de porumb,cartofi..

  • Fara foto

    Lara Dirdam, 03 ianuarie 2016

    excelent...

  • Fara foto

    Emma Medeea, 19 noiembrie 2015

    Faina de orez...faina de quinoa..

  • Fara foto

    Danut Radutoiu, 11 mai 2015

    Ce as putea pune in loc de faina...

  • Fara foto

    Laurentiu Ichim, 25 martie 2015

    d a o reteta mai complicata nu ai ..!ca e prea simpla ,ma doare capu l doar sa citesc!

  • Fara foto

    Valentin Marin, 05 februarie 2015

    multumesc pentru reteta vreau sa o incerc.

  • Fara foto

    Claudia Andrei, 23 septembrie 2014

    asa am s-o fac si eu dar reduc sarea si pun si putin sos de soia!!Multumesc de ajutor!!

  • Fara foto

    Aura Aluasiu, 06 septembrie 2014

    A iesit yammy! A la carte! :)

  • Fara foto

    Vali Horga, 08 ianuarie 2014

    multumesc de pont

  • Fara foto

    James Boss, 31 august 2013

    foarte bun

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

    ce deliciu!!!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 08 august 2012

    Un deliciu culinar ce nu te poate lasa indiferent !