Sunt o sumedenie de condimente si ierburi aromatice interesante pe care am vrea sa le incercam, pentru ca unele sunt mai “exotice” si mai greu de gasit, ne-am gandit sa deschidem o serie de discutii despre locurile de unde putem cumpara diverse condimente. Iata cate ceva despre aceasta planta aromata, hasmatuchi:
 

Hasmatuchi, Anthriscus silvestris (asmatuchi, asmatui sau hasmaciuca) este o planta erbacee, placut mirositoare, cu flori albe, uneori galbui, dispuse in umbele mici. Seamana cu patrunjelul, insa are funzele mai incretite.

Hatmatuchi seamana la frunze cu patrunjelul, numai ca frunzele sunt mai dese, mai mici si de un verde mai deschis.

Hasmatuchi este un condiment popular in Europa centrala si occidentala; frunzele proaspete sunt tocate pentru a fi adaugate supelor, salatelor si mancarurilor de peste, asemanator felului in care se foloseste si patrunjelul si frunzele de coriandru (cilantro).

Aroma este unica, fiind foarte parfumat - este dulce si foarte aromata, gustul fiind undeva intre patrunjel si anason . Se foloseste la ciorbe ( mai ales la borsul de cartofi cu smantana) si la salate (e traditionala salata de oua cu hatmatuchi si ceapa verde).

Frunzele de hasmatuchi uscate sunt mai putin aromate. In tarile nordice hasmatuchi este adesea substituit in retete de inrudita smirna, care are insa o aroma mai puternica.

Acestea fiind zise, speram ca v-am suscitat interesul si ca doriti sa aflati de unde il puteti procura. Asadar, daca stiti de unde, nu ezitati sa impartasiti si comunitatii Gustos.ro prin comentarii la acest articol.

 

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Josef Roth, 02 aprilie 2015

    La noi in Mediasch se mai numeste inca Kerbel, iar pe romaneste baraboi ( bun la ciorba de miel )

  • Fara foto

    Ssergiu Gov, 29 ianuarie 2015

    Eu am gasit la Cora. Are un gust deosebit.

  • Fara foto

    Mariana Simionescu, 05 noiembrie 2014

    doresc seminte de hasmatuchi pentru plantare

  • Fara foto

    Andreea Sesja, 17 martie 2014

    eu am gasit la piata matache

  • Fara foto

    Jutka (Bucatar) , 29 mai 2011

    Ieri am primit de la o ruda o mana de hasmatuchi. Mi-a spus ca e foarte bun la diferitele fripturi si salate. Nu am avut timp sa pregatesc nimic de astea, dar aroma imi "muta nasul" asa ca mi-am preparat regala pita unsa cu untura de mangalitza si am pus deasupra hasmatuchi si rosii chery taiate cubulete. Ce sa zic: un bruschetti autentic romanesc!

  • Fara foto

    gurmandtraveler66, 24 iunie 2010

    Il gasiti mai mult primavara,in luna iunie e cam tarziu pentru el.Creste aproape salbatic,in moldova este cunoscut si apreciat.Creste aproape de paduri,in locuri umede si umbroase.Poate fi gasit in toata tara cu conditia sa-l recunoasteti.

  • Fara foto

    Marlena, 24 iunie 2010

    De Hasmatuchi am auzit ,dar niciodata nu am gustat, insa daca veti scrie si denumirea latina a plantei, poate se va gasi mai usor prin magazinele de plante medicinale si chiar nu s-ar comfunda cu patrunjelul cret. Va multumesc pentru interesantele imformatii.

  • Fara foto

    BALOGH ADALBERT, 27 mai 2010

    La noi in Zalau nu a auzit nimeni de asa ceva! Sotia ( moldoveanca ) a vazut in copilarie ! Nu stiu de unde sa procur niste seminte! Ma intereseaza, sunt un gurmand !

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Eu am acasa hasmatuchi, am cumparat-o de curand si de atunci creste cu mare avant! O ador! Mi se pare mai aromata ca patrunjelul, merita sa o incercati!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    E o problema cu hasmatuchi,nu avem de unde sa il luam.

  • Fara foto

    isc vali (Bucatar) , 03 mai 2010

    Pentru cei ce nu stiu, Hasmatuchi sau pentru cei din Transilvania, Turbulya, este din aceiasi familie cu patrunjelul, dar nu are nimic in comun,nici gust,nici miros...poate seamana putin la frunze. Este o planta-condiment deosebita,si merge foarte bine la ciorbele de miel, berbec, oaie precum si la fripturi si salate.Este destul de greu de gasit, nu prea e cunoscuta. Eu chiar zilele trecute am facut rost de seminte si mi-am plantat vreo cateva cuiburi....sper sa iasa ca imi place enorm.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 01 mai 2010

    Foarte interesant articolul.... Eu il cumpar din piata de la tarani si il folosesc mai mult la ornarea preparatelor la masa de Paste ! Imi place foarte mult cum arata....

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 mai 2010

    Este un condiment natural foart aromat

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

    Am citit pe net ca hasmatuchi se mai numeste patrunjel frantuzesc sau patrunzel cret.Patrunjel cret am si eu in gradina dar nu stiam ca se mai numeste si asa.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Ma voi uita bine-bine prin piata, pe la putinii tarani care mai incap la tarabe.

  • Fara foto

    Lucica-Elena Puscas, 29 aprilie 2010

    In zona Sibiului sasii (si de la ei au preluat si romanii) se numeste kerbel. Se foloseste in special la preparatele de Pasti, fiind asociat acestei sarbatori.

  • Fara foto

    gabojsza, 29 aprilie 2010

    Patrunjelul cret e cu totul altceva decat hasmatuchi. Aceasta planta creste peste tot si de necunoscatori e considerata buruiană. Ii plac mai ales locurile putin umbrite.

  • Fara foto

    serban, 29 aprilie 2010

    Si la noi se gaseste in piata (Iasi). Dar in mod sigur il puteti cauta in padurile de foioase (luati si coasa cu voi). Acum se mai gaseste dar e cam tirziu, a inflorit, cred ca are si saminta si nu mai e asa de bun. Dar se poate alege cu rabdare. E o buruiana "ordinara", delicioasa la gust, seamana intr-adevar cu patrunjelul dar mirosul este cu totul altul; frunzele sint lult mai mici ca ale acestuia.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Este patrunjelul cret, la noi e la mare cautare si il folosim la decoratul preparatelor si la supa de taitei, se gaseste pe piata la cultivatori.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Mira,se gasete in piata,sunt unii tarani care au pe tarabe acest condiment.Eu una ,nu ma pot impaca cu aroma lui.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2010

    Din pacate nu am vazut nicaieri.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010

    Un articol util si interesant.Se mai poate folosi si in scop terapeutic: - in stare proaspata : se spala frunzele,se storc,iar din sucul obtinut se poate lua cate o lingura de doua ori pe zi. - in stare uscata (infuzie): o lingurita cu varf se amesteca cu 250 ml apa fiarta, se lasa cca un minut, se strecoara si se beau doua cani pe zi pentru afectiuni renale si cardiovasculare.