autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Gem de zmeura

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 iulie 2009
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 iulie 2009

Ingrediente
La 1,2 kg de zmeura se adauga 1,3 kg de zahar, o jumatate de lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete, depinde cat de acrisor doriti sa iasa gemul.

Dificultate: Redusa Timp: 1h

20 voturi

Mod de preparare

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui gem.


Zmeura se alege de frunzulite, codite si se spala doar daca este absolut nevoie, iar in acest caz se scurge foarte bine.


Se pune in cratita in care veti pregati gemul, alternativ zmeura, zahar si se fierbe la foc potrivit cu atentie ca spumeaza puternic si amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Fierberea nu trebuie sa fie prelungita pentru a nu afecta aroma si a nu se distruge vitaminele din fructe.


In acelasi mod puteti prepara si gemul de mure.

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 august 2015

    Multumesc...

  • Fara foto

    gabriela , 30 iulie 2015

    frumoase poze

  • Fara foto

    Valentina Flory , 12 iulie 2015

    cel mai bun e cu 600,gr zahar la fiecare ,fel de fructe iasa perfect

    • Fara foto

      Onac Magda , 17 iulie 2014

      nu cred ca-mi va placea,este prea dulce cu atata zahar,este suficient 650 gr la 1 kg de fructe coapte

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 13 mai 2010

      Un gem fin si aromat!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Ft buna reteta ! Multumesc!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

      E TARE GUSTOS, IMI PLACE MULT.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

      Imi place gemul de zmeura!

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

      E bine pusa lămâia că zmeura e prea dulce!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

20 voturi

Ingrediente

  • La 1,2 kg de zmeura se adauga 1,3 kg de zahar
  • o jumatate de lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete
  • depinde cat de acrisor doriti sa iasa gemul.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Salata de sfecla rosie si branza

Este un aperitiv gustos, usor, de efect si care poate fi servit la orice ora ... Taiem branza si

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive

Flori de salcâm în aluat de clătite de post şi fără gluten

Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă de apă şi să se usuce. Preparăm un

1 vot    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Dulceata din flori de salcam

Se spala in apa rece florile de salcam, se indeparteaza coditele alegand numai florile si se lasa

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

Multumesc...



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Castraveti murati Pikant fix -iute

Castraveti murati Pikant fix -iute

Spalam bine de tot castravetii si ii lasam sa se scurga.Spalam frunzele si ardeii iuti si ii lasam la scurs si pe acestia. Curatam

1 vot    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Gogonele asortate

Gogonele asortate

Spalam bine gogonelele si castravetii ,apoi ii lasam sa se scurga bine de tot. Varza o taiem in 4 sau 6 bucati, depinde cat este de

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi