autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Gem de zmeura

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 iulie 2009
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 iulie 2009

Ingrediente
La 1,2 kg de zmeura se adauga 1,3 kg de zahar, o jumatate de lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete, depinde cat de acrisor doriti sa iasa gemul.

Dificultate: Redusa Timp: 1h

20 voturi

Mod de preparare

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui gem.


Zmeura se alege de frunzulite, codite si se spala doar daca este absolut nevoie, iar in acest caz se scurge foarte bine.


Se pune in cratita in care veti pregati gemul, alternativ zmeura, zahar si se fierbe la foc potrivit cu atentie ca spumeaza puternic si amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Fierberea nu trebuie sa fie prelungita pentru a nu afecta aroma si a nu se distruge vitaminele din fructe.


In acelasi mod puteti prepara si gemul de mure.

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Onac Magda , 17 iulie 2014

    nu cred ca-mi va placea,este prea dulce cu atata zahar,este suficient 650 gr la 1 kg de fructe coapte

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 13 mai 2010

    Un gem fin si aromat!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 14 august 2009

    Ft buna reteta ! Multumesc!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

      E TARE GUSTOS, IMI PLACE MULT.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

      Imi place gemul de zmeura!

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

      E bine pusa lămâia că zmeura e prea dulce!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

20 voturi

Ingrediente

  • La 1,2 kg de zmeura se adauga 1,3 kg de zahar
  • o jumatate de lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete
  • depinde cat de acrisor doriti sa iasa gemul.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Friptura de rata cu sos de portocale si arpagic

Spalati bine pulpele si stergeti-le bine cu prosopele de hartie. Se tine carnea la marinat cca 20

0 voturi    0 comentarii
1h 50 min
Fripturi

O alta modalitate inedita pentru a vopsi ouale de Paste...Doar cu colorant alimentar si orez.

Se adauga in cutiuta cateva linguri de orez si in functie de nuanta si de intensitatea culorii turnati

1 vot    0 comentarii
20 min
Aperitive cu oua

Pasta ( Hummus) din seminte de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui (de preferat a se inmuia peste noapte, dar se pot folosi si uscate)

2 voturi    2 comentarii
20 min
Aperitive cu legume

mirey (Chef de cuisine)

Un gem fin si aromat!



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

Căpșunile curățate și spălate se pun în cratiță cu zahărul și se lasă la frigider 24 ore. Se pun la foc iute

2 voturi    7 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Pasta de ardei capia

Pasta de ardei capia

1.Spalati si curatati ardeii. 2.Dati ardeii capia prin masina de tocat sau ii puteti mixa in robotul de bucatarie. 3.Adaugati sarea

1 vot    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi