festivalul blogurilor gustoase

autor:

lumi

» » Prajituri

Kataif

Autor: lumi (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 31 ianuarie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Preparare:


Se unge bine tava cu unt si punem fideaua, in strat subtire pt a se usca putin in cuptor.Trebuie mare atentie ca se va arde daca nu intoarceti fideaua!


Oprim cateva linguri de fidea uscata pt ornat.


Se pregateste siropul din 500 ml apa+zahar si lamaie, sau zeama de compot.


Se toarna siropul fierbinte peste fideaua din tava si punem in cuptorul incalzit pt a trage apa si se pregateste crema de vanilie sau lamaie:


Se amesteca cu putin lapte rece faina/amidonul si zaharul si cand am subtiat crema o punem la fiert pana se ingroasa.Adaugam zeama de lamaie, zaharul vanilat si untul ,mestecand ,pana se incorporeaza tot untul


Lasam sa se raceasca si adaugam peste blatul de fidea aceasta crema si apoi adaugam frisca


Frisca o putem face din 2 plicuri/frisca lichida sau din smantana(frisca naturala)


Ornam cu fructe,ciocolata si firicelele de fidea oprite.


Eu am adaptat acest Kataif la gusturile mele.


Sper sa va placa!

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • cristinacz

    cristinacz (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2010

    Arata foarte bine :) ! E pe lista cu retete "de incercat" !!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 25 februarie 2010

    Foarte fine dulciurile tale. Am postat kataieful ( sau cataief) de care spunea Camy ( traiesc ca si ea de 28 de ani in Iordania). Mi-ai adus aminte de cofetariile vechi; era una in Timisoara care facea niste baclavale...... La noi prajitura cu fidea se face si sub forma de rol cu crema de branza ; se insiropeaza cu siropul de zahar pe care l-am descris la cataief. Am salvat reteta.

  • Fara foto

    husni , 24 februarie 2010

    Lumi,draga,Mihaela11 a scris reteta de Kataif,cum se face aici. Am mai intrebat;ceea ce ai facut tu,se numeste Kataif in Turcia.

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Camy,nu stiu de cati ani esti tu plecata din tara,dar in tineretea mea mancam Kataif la cofetariile din Bucuresti si asa era pregatit! Adica:blat de fidea crocanta,frisca ,blat fidea si frisca cu fideaua crocanta de scrasnea in masele... Eu am specificat ca am pus si o crema(inventia mea) in Kataiful prezentat Nu te contrazic,asa o fi la arabi, cum zici tu!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Arata f fain !Felicitari ! Aici,"Kataif" se numeste un fel de prajitura,care se consuma f.,f. mult in Ramadan(luna de post,la musulmani). Aluatul este un fel de aluat de clatite(se cumpera gata facut).Se umple,de obicei,cu brinza sau nuci.......Se inchid,se prajesc sau se dau la cuptor;se pun apoi intr-un sirop de apa cu zahar,aromatizat cu apa de flori (asa se traduce).Se orneaza (de obicei) ci fistic zdrobit sau macinat. Ceea ce ai facut,tu,draga Lumi,se numeste(aici) "knafe". Fideaua pt "knafe",o cumparam;e vorba de fidea colorata,cu coloranti vegetali,portocaliu.Se pune,peste,brinza dulce (aromatizata dupa gust);se da totul la cuptor;cind e gata,se intoarce si se pune sirop;se taie in bucati mari(cca10/10 cm),se orneaza. Dar ceea ce ai facut tu,arata f.bine.Felicitatari ! Voi incerca reteta.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Tare bine arata ...

    • panseluta

      panseluta (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      ma bucur ca ai postat reteta asta ptr ca nu aveam o reteta de kataif.imi place cum suna.dar de fidea am sa cumpar din magazin,gata pregatita ptr kataif.

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Foarte bun................

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Super reţetă , Lumi! Abia aştept să o fac!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Ce bine arata!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 10 min

17 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • Blat:
  • 100 g unt
  • 400 g fidea (foarte fina)
  • 500 ml apa,zeama de compot
  • 4-5 linguri de zahar
  • 1 lamaie
  • 500 g frisca
  • Crema
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri faina sau amidon
  • 100 g zahar
  • 1 lamaie
  • 100 g unt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Pt ornat:
  • fructe:ananas,mandarine
  • kiwi,portocale,visine

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de lumi

Placinta cu branza si orez

Se prepara compozitia pentru foi,amestecand laptele+smantana+untura/untul si zaharul.Se adauga coaja

17 voturi    22 comentarii
2h 10 min
Prajituri

Tort de mere si grepfruit

Preparare Se curata merele de coaja si se taie dupa dorinta(ori se scobesc in mijloc si se umplu

5 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Chouxe a la creme

Se pune la fiert apa +untul+1 lingurita zahar si un praf de sare.Cand s-a topit untul si fierbe apa,

12 voturi    12 comentarii
2h 15 min
Prajituri

cristinacz (Chef de cuisine)

Arata foarte bine :) ! E pe lista cu retete "de incercat" !!

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Placinta cu mere si dulceata de gutui

Placinta cu mere si dulceata de gutui

Pentru aluat, mixam zaharul cu uleiul pana se dilueaza zaharul, apoi adaugam apa minerala, garantul pentru aluaturi dospite si incepem

6 voturi    4 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura insiropata cu gris

Prajitura insiropata cu gris

Mai intai vom pregati siropul; punem apa, zaharul si coaja rasa de la lamaie, intr-un ibric si punem pe foc. Cand incepe sa fiarba,adaugam

11 voturi    10 comentarii
1h 25 min
Prajituri