autor:

flori de piatra

» » Conserve si muraturi

ZACUSCA DE GHEBE

Autor: flori de piatra (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 21 septembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: flori de piatra (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 21 septembrie 2009

Ingrediente
3 kg de ghebe, 1 kg de ceapa, 3 kg de ardei capia sau gogosari copti, 1 L de suc de rosii sau 400-500g de bulion, piper boabe, sare, foi de dafin, 600-700 ml ulei

Dificultate: Medie Timp: 4h

77 voturi

Mod de preparare

Se ideparteaza partea inferioara a cuibului de ghebe.


Se spala in foarte multe ape pana se indeparteaza nisipul, frunzele, pamantul de pe ghebe. Dupa ce au fost bine alese si spalate se vor pune ghebele la fiert in apa cu sare. In timpul fierberii se va indeparta spuma pe care o vor forma. Dupa fierbere , ghebele se spala sub jet de apa intr-o sita apoi se lasa la scurs.


Se curata ceapa , se toaca sau se da pe razatoare si se pune in uleiul incins pentru o calire usoara.Cand incepe sa devina sticloasa se adauga apa fierbinte si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand si avand grija sa nu se arda. Dupa ce ceapa este fiarta bine se adauga ardeiul copt taiat fasii sau dat prin masina de tocat.


Se amesteca bine cu ceapa, iar dupa 1-2 minute se adauga putina apa fierbinte si se lasa la fiert pana scade si incepe sa iasa uleiul la supafata.


Se potriveste de sare. Intre timp ghebele scurse bine se dau prin masina de tocat.


Se adauga peste ardei si ceapa amestecand bine si aproape continuu.


Se adauga sucul de rosii, piperul si foile de dafin.


Se continua fierberea amestecand mereu pentru evitarea prinderii de fundul cratitei. Zacusca este gata atunci cand uleiul iese la suprafata.


Se pune in borcane cu capac, fierbinte si se acopera bine in paturi pana se racesc.


Cine doreste poate sa introduca borcanele cu zacusca la cuptor pana isi formeaza o crusta deasupra.
Se ideparteaza partea inferioara a cuibului de ghebe.


Se spala in foarte multe ape pana se indeparteaza nisipul, frunzele, pamantul de
Retete
Alte retete din Conserve si muraturi

Zacuscă cu ghebe si ceapă coapta

Spala ghebele in mai multe ape, curata-le de coditele mai batrane si apoi opareste-le cinci minute.

2 voturi    1 comentariu
nespecificat
Conserve si muraturi

Zacusca cu ghebe

Ceapa ,ardeii si mocovul se curata,se spala si se taie in fasii. Ghebele se curata de impuritati,se

14 voturi    7 comentarii
5h
Conserve si muraturi

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    cris , 09 noiembrie 2016

    si eu am facut,cu rosii dupa gust si ulei mai putin 400ml

  • Fara foto

    Madalina , 25 octombrie 2016

    Dar fara ulei si morcov proasta reteta

  • Fara foto

    Mariana Vrancianu , 04 noiembrie 2015

    MAINE VOI PREGATI SI EU ZACUSCA DUPA ACEASTA RETETA

    • Fara foto

      ioana , 26 octombrie 2013

      a facut si eu pt prima data...foarte buna...eu am pus mai multe ghebe(am avut de unde) excelenta...merci pt reteta

    • Fara foto

      Anca Onel , 28 septembrie 2013

      zascusca e buna

    • Fara foto

      Tudorache Camelia , 24 septembrie 2013

      au aparut ghebele si voi face zacusca,ca in fiecare an

    • Fara foto

      Dorina Anheliuc , 22 septembrie 2013

      super bun celica

    • Fara foto

      Nicu Ene , 22 august 2013

      :))) Imi place intrebarea: "Oare cand apar ghebele mai repede?" Prin Octombrie Marta, dar numai dupa ceva ploi....si te-as sfatui sa le culegi tu, nu cumpara din piata de la tigani!

    • Fara foto

      Maria Viorica , 22 august 2013

      am sa incerc si eu, numai sa apara ghebele:)

    • Fara foto

      Marta Gabriela Abdelhafiz , 06 iunie 2013

      Oare cind apar ghebele mai repede?

    • Fara foto

      hasu (Bucatar) , 01 octombrie 2010

      Excelenta reteta.Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sa n-e mai dai retete

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

      Mmm, ce bunaa! La noi inca nu au aparut ghebele. Abia astept sa fac si eu.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

      Eu pun si ardei capia rosu copt si ciuperci.Felicitari arata foarte bine si cred ca este si tare gustoasa.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

77 voturi

Ingrediente

  • 3 kg de ghebe
  • 1 kg de ceapa
  • 3 kg de ardei capia sau gogosari copti
  • 1 L de suc de rosii sau 400-500g de bulion
  • piper boabe
  • sare
  • foi de dafin
  • 600-700 ml ulei

Raporteaza reteta

Retete
de flori de piatra

Sarmalute in foi de vita

Carnea tocata se amesteca cu ceapa, orezul, mararul, sarea si piperul. Frunzele de vita se spala

13 voturi    15 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Dovlecei la cuptor

Se pune o oala cu apa si sare la fiert, iar cand incepe sa fiarba se adauga dovleceii taiati cubulete,

14 voturi    10 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Iepure cu masline

Se spala iepurele f. bine, se curata de pielite, par, alice si se curge de sangele pe care-l lasa.

20 voturi    3 comentarii
3h
Mancaruri cu carne

cris

si eu am facut,cu rosii dupa gust si ulei mai putin 400ml

Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute

Se spala ardeii si se curata de codita si de seminte si se taie cubulete la cutit. Se face un sirop din otet fiert peste care se aduga

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi
Zacusca de dovlecei

Zacusca de dovlecei

Dovlecelul curatat de coaja si seminte se da pe razatoarea mare, se amesteca cu o mana de sare grunjoasa si se lasa deoparte. Ardeiul

0 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi