autor:

flori de piatra

» » Conserve si muraturi

ZACUSCA DE GHEBE

Autor: flori de piatra (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 21 septembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se ideparteaza partea inferioara a cuibului de ghebe.


Se spala in foarte multe ape pana se indeparteaza nisipul, frunzele, pamantul de pe ghebe. Dupa ce au fost bine alese si spalate se vor pune ghebele la fiert in apa cu sare. In timpul fierberii se va indeparta spuma pe care o vor forma. Dupa fierbere , ghebele se spala sub jet de apa intr-o sita apoi se lasa la scurs.


Se curata ceapa , se toaca sau se da pe razatoare si se pune in uleiul incins pentru o calire usoara.Cand incepe sa devina sticloasa se adauga apa fierbinte si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand si avand grija sa nu se arda. Dupa ce ceapa este fiarta bine se adauga ardeiul copt taiat fasii sau dat prin masina de tocat.


Se amesteca bine cu ceapa, iar dupa 1-2 minute se adauga putina apa fierbinte si se lasa la fiert pana scade si incepe sa iasa uleiul la supafata.


Se potriveste de sare. Intre timp ghebele scurse bine se dau prin masina de tocat.


Se adauga peste ardei si ceapa amestecand bine si aproape continuu.


Se adauga sucul de rosii, piperul si foile de dafin.


Se continua fierberea amestecand mereu pentru evitarea prinderii de fundul cratitei. Zacusca este gata atunci cand uleiul iese la suprafata.


Se pune in borcane cu capac, fierbinte si se acopera bine in paturi pana se racesc.


Cine doreste poate sa introduca borcanele cu zacusca la cuptor pana isi formeaza o crusta deasupra.

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Duma Silvia , 25 septembrie 2014

    Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: lightangel2310@yahoo.com

  • Fara foto

    ioana , 26 octombrie 2013

    a facut si eu pt prima data...foarte buna...eu am pus mai multe ghebe(am avut de unde) excelenta...merci pt reteta

  • Fara foto

    Vasilica Ursu , 29 septembrie 2013

    Oana Doicov Incearca Omez..se da fara reteta!!nu sa mai ai nici un fal de problema de acest gen!

    • Fara foto

      Anca Onel , 28 septembrie 2013

      zascusca e buna

    • Fara foto

      Tudorache Camelia , 24 septembrie 2013

      vino la I.L.C si iei ghebe ha,haaaaaaaaa

    • Fara foto

      Ana-Maria Andra Socolov , 24 septembrie 2013

      vreau si eu:D

    • Fara foto

      Tudorache Camelia , 24 septembrie 2013

      au aparut ghebele si voi face zacusca,ca in fiecare an

    • Fara foto

      Dorina Anheliuc , 22 septembrie 2013

      super bun celica

    • Fara foto

      Nicu Ene , 22 august 2013

      :))) Imi place intrebarea: "Oare cand apar ghebele mai repede?" Prin Octombrie Marta, dar numai dupa ceva ploi....si te-as sfatui sa le culegi tu, nu cumpara din piata de la tigani!

    • Fara foto

      Maria Viorica , 22 august 2013

      am sa incerc si eu, numai sa apara ghebele:)

    • Fara foto

      Toncean Sidonia , 07 iunie 2013

      Ieri am cumparat bureti de roua. De abia astept sa-i fac tocanita, Gabi scumpa !!!

    • Fara foto

      Oana Doicov , 07 iunie 2013

      Las-o balta!!! Am un borcan inceput de o luna si nu-l pot termina. Imi place de nu mai pot, dar imi face arsuri!!!

    • Fara foto

      Marta Gabriela Abdelhafiz , 06 iunie 2013

      Oare cind apar ghebele mai repede?

    • Fara foto

      hasu (Bucatar) , 01 octombrie 2010

      Excelenta reteta.Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sa n-e mai dai retete

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

      Mmm, ce bunaa! La noi inca nu au aparut ghebele. Abia astept sa fac si eu.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

      Eu pun si ardei capia rosu copt si ciuperci.Felicitari arata foarte bine si cred ca este si tare gustoasa.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

55 voturi

Ingrediente

  • 3 kg de ghebe
  • 1 kg de ceapa
  • 3 kg de ardei capia sau gogosari copti
  • 1 L de suc de rosii sau 400-500g de bulion
  • piper boabe
  • sare
  • foi de dafin
  • 600-700 ml ulei

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de flori de piatra

Sarmalute in foi de vita

Carnea tocata se amesteca cu ceapa, orezul, mararul, sarea si piperul. Frunzele de vita se spala

12 voturi    15 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Dovlecei la cuptor

Se pune o oala cu apa si sare la fiert, iar cand incepe sa fiarba se adauga dovleceii taiati cubulete,

14 voturi    10 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Iepure cu masline

Se spala iepurele f. bine, se curata de pielite, par, alice si se curge de sangele pe care-l lasa.

20 voturi    3 comentarii
3h
Mancaruri cu carne

Duma Silvia

Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: lightangel2310@yahoo.com

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Salata cu ghebe

Salata cu ghebe

Spalam bine borcanele cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos, pe un prosop curat (mie mi-au iesit 4 borcane de 800 gr). Curatam

2 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gogosari si conopida in otet

Gogosari si conopida in otet

Baitul se pune la fiert. Conopida se desface buchetele si se pune o jumatate de ora in apa cu sare. Gogosarii se curata si se taie

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi