Carbohidratii, proteinele si grasimile pe care le mancam sunt transformate in timp in zahar, amino acizi si acizi grasi. Toti acesti nutrienti ajung in sange si de acolo la organele si tesuturile care le folosesc ca sursa de energie.
Intre mese, cantitatea de nutrienti din sange scade. Daca nivelul de glucoza din sange scade prea mult, creierul vostru va percepe totul ca o situatie care va poate pune viata in pericol, deoarece creierul este dependent de glucoza pentru a functiona cum trebuie.
De exemplu, cand nu consumati zahar, probabil ca ati observat ca va concentrati mai greu si faceti greseli copilaresti.
Astfel, cand nivelul de glucoza din sange scade, creierul trimite semnale anumitor organe pentru a sintetiza si elibera hormoni care cresc nivelul de glucoza.
Cei mai importanti 4 astfel de hormoni sunt: hormonul de crestere, glucagonul, adrenalina si cortisolul. Ultimii doi hormoni sunt eliberati in sange in tot felul de situatii stresante. De aceea, cand sunt eliberati in organism, acesti doi hormoni va pun in stare de alerta si agitatie.
In acelasi timp, atunci cand ne este foame in creier se elibereaza o substanta (neuropeptida Y) care stimuleaza comportamentul agresiv si ne fac mai receptivi la a raspunde la factori pe care-i consideram amenintatori. Acest lucru se intampla pentru ca asa functiona felul in care corpul ne transmitea ca trebuie sa pornim la vanatoare. Astfel, asocierea agresivitatii cu foamea face parte din mecanismul de supravietuire, atat la oameni, cat si la animale.
Pentru a evita nervozitatea si irascibilitatea cauzate de foame, cel mai bine este sa consumati mancaruri neprocesate si bogate in nutrienti care se descompun mai greu si gradat. Altfel, daca consumati mancare de tip fast-food, aceasta va va oferi o supradoza de zaharuri si carbohidrati, dar care se consuma foarte repede, facandu-va sa resimtiti din nou senzatia de foame intr-un timp foarte scurt. Acest lucru va poate face sa va simtiti si mai nervosi si mai irascibili.
Sursa foto: thequickestwayout.wordpress.com
Sursa articol: iflscience.com
Comentarii