Totul despre unt

  Este nelipsit din alimentatia noastra: il folosim pentru a coace, a praji si chiar simplu, cu paine si gem. Untul este unul dintre alimentele de baza, fara de care gatitul nu ar mai fi acelasi. Si totusi, tu cate de multe stii despre unt? :-)   Pe langa faptul ca este delicios, s-a dovedit ca untul este si foarte sanatos. Desi contine multi acizi grasi saturati, untul nu are efecte negative asupra colesterolului, ci dimpotriva, chiar creste nivelul colesterolului bun. Mai mult, untul contine si multe vitamine benefice organismului, printre care A, E şi K2.   

Totul despre unt

Ce este untul?

Untul este un produs lactat facut din grasimea laptelui de vaca. Untul nu este o grasime in intregime naturala, insa. Doar 80% din untul obisnuit reprezinta grasimi naturale, restul de 20% fiind o combinatie de apa si compusi solizi din lapte.

Tipuri de unt

1. Unt clasic - contine in jur de 80% grasimi, iar restul apa;
2. Untul clarifiat- contine un nivel mai mare de lipide, ceea ce il face potrivit pentru prajit.
3. Untul deshidratat (ulei de unt) - obtinut prin topirea si centrifugarea untului pentru eliminarea apei din compozitie. Este folosit mai ales pentru prepararea inghetatelor.
4.Unt vegetal - unt obtinut prin procedee chimice ce duc la formarea grasimilor vegetale.

Unt sarat vs, unt nesarat

In general, in supermarketuri se gaseste o cantitate mult mai mare de unt sarat decat nesarat. Sarea este folosita tocmai pentru conservarea untului, mentinandu-i pentru mai multa vreme prospetimea. Daca totusi nu intentionezi sa pastrezi untul foarte mult timp, ci sa il folosesti imediat, poti opta pentru un unt nesarat sau "dulce". Untul nesarat este recomandat mai ales in cazul prajiturilor, deoarece sarea din unt inaspreste glutenul din faina.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise