Stim despre unt ca este un aliment bogat in grasimi, care ne ajuta sa dam savoare foarte multor mancaruri. El contine vitamine liposolubile si minerale si aduce beneficii organismului atunci cand este consumat in cantitati moderate. Desigur, sunt si lucruri pe care nu le stiam pana acum despre acest produs des folosit in bucatariile de pretutindeni. De aceea, am intocmit o lista cu cateva informatii inedite.
 
Untul a fost obtinut pentru prima data acum 4.000 de ani in Orientul Mijlociu. In acele vremuri, laptele era pastrat in burdufuri din piele de capra care erau legate si atarnate. Datorita miscarii acestor burdufuri, a fost obtinut in mod accidental untul.
 
Contine acelasi numar de calorii precum margarina. O lingura de unt are in medie 74 de calorii, la fel ca o lingura de margarina. Diferenta consta in continutul de vitamina A si E, compusi pe care margarina nu ii poate oferi organismului nostru.
 
Untul este mai galben vara decat iarna. Din laptele vacilor care sunt hranite cu iarba proaspata se obtine un unt mai colorat, mai galben. Asadar, schimbarea de culoare a acestui aliment are o explicatie logica.
 
Exploratorii care pleaca pentru perioade lungi de timp in zonele polare consuma unt foarte des pentru a-si asigura energia necesara si pentru a-si mentine o temperatura ridicata a corpului. In anul 2008, exploratorul canadian Will Steger si alti sase colegi de-ai lui au consumat bucati mari de unt pentru a-si asigura zilnic un necesar de 7.000 de calorii.
 
Pentru a produce un kilogram de unt ai nevoie de 20 de litri de lapte. Laptele poate fi transformat in unt in aproximativ 20-25 de minute de agitare continua si viguroasa.
 
Daca untul nu ti se topeste in gura, inseamna ca temperatura corpului tau este prea scazuta. Desigur, acest lucru nu este posibil, deoarece untul se topeste de la temperatura de 33 de grade, iar organismul uman intra in hipotermie daca atinge 35-34 de grade.

sursa

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Torina, 27 noiembrie 2016

    Am o intrebare,nu se foloseste gelatina la aceasta crema?

  • Mihaescu Adrian, 16 noiembrie 2014

    Margarina nu este chimica si nici plastic,o puteti face si voi acasa si fata de unt are mai putine grasimi trans.Cititi putin mai mult si nu mai ascultati ce spu n anumiti "chimisti"

  • Daniela Rusu, 05 septembrie 2013

    Felicitari!Ai dat o lectie bine meritata!!!

  • Mariana Doina, 03 septembrie 2013

    Cum este posibil să se compare untul see you margarina? Am ascultat o chimistă, care spunea că margarina nu este decât un plastic pentru care nu există enzime în stomac, deci nu se digeră. Ea se depune sub formă de celulită și foarte greu scapi de această grăsime. În concluzie untul este, iar margarina nu este aliment. Depinde de fiecare în ce cantitate alege să-l mănânce.

  • Andreea Miruna, 02 septembrie 2013

    Aiana Aiana A Ce e amuzant e ca nici nu puteam deduce pana sa ne spuna, nu e nume unguresc.

  • Eva Meszaros, 01 septembrie 2013

    Mie imi place untul, pt. Este natural, margarina este facuta din uleiuri vegetale intarita cu hidrogeni!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 31 august 2013

    Imi aduc aminte cu drag, cum bunica mea facea unt in casa....! Il agita vreo doua ore pina iesea adevaratul unt din lapte de vaca,de la tara....

  • Toncean Sidonia, 31 august 2013

    Imi aduc aminte see you drag, cum bunica mea facea unt in casa... Il agita vreo doua ore pina iesea adevaratul unt din lapte de vaca, de la tara....

  • George Ardelean, 31 august 2013

    Cu unt ?

  • kok miori, 31 august 2013

    Interesant de stiut aceste lucruri despre unt pe care tot timpul incercam sa-l inlaturam dupa mine este mai sanatos sa mananci putin unt decat margarina care in fond are aceleasi calorii.

  • Opreadoinita Doinita-li, 31 august 2013

    BRAVO MARIUS, FRUMOS EXPLICAT, PE INTELESUL TUTUROR SI FARA JIGNIRI

  • Octavian Petrea, 31 august 2013

    HEI! Apitulesei e nume moldovenesc, iar tu nu vorbesti romana la perfectie pentru simplul motiv ca putini oameni o fac si dupa apucaturi nu esti vreo academiciana, asa ca sezi blanda! igen? cu

  • Marius Negrau, 31 august 2013

    "See you" este o eroare (bug) a Facebook-ului, care înlocuieşte prepoziţia românească "cu" automat cu grupul de cuvinte "see you". Nu cel care a postat mesajul a scris aşa. Partea negativă este că nu interesează pe nimeni... că altfel ar fi putut fi rezolvată această problemă veche.

  • Aiana Aiana A, 31 august 2013

    de ce trebuie sa faci dintr-o autocorectie a site-ului o problema de natie? s-a legat cineva de tine ca esti unguroaica sau te victimizezi singura?

  • Aiana Aiana A, 31 august 2013

    cand scrii cuvantul c u se transforma automat in see you.....

  • Emilia Apitulesei, 31 august 2013

    m-ati innebunit see you "see you", ce v-ati nascut in America? si va mai dati mari romani! eu sunt unguroaica, dar vb romaneste la perfectie, nu amestec un singur cuvant.

  • Constantin Elena, 31 august 2013

    De cand eram copila imi placea teribil tartina see you unt si miere sau dulceata de zmeura si ceai de izma! Si acum untul este baza pentru sandwici-ul see you mozzarela cascaval! Il savurez in orice combinatie!

  • Gygy Gygy, 30 august 2013

    untul este natural si margarina sintetica=de preferat untul!

  • Dumitru Odangiu, 30 august 2013

    ce contine contine dar este bun.

  • Carmen Gal, 30 august 2013

    De aceea e bine sa dam unt copiilor si niciodata margarina!

  • Burlacu Ileana Maria, 29 august 2013

    nu cred ca untul contine minerale...doar vitamine liposolubile.

  • Dobrica Elena, 28 august 2013

    noutati interesante!

  • Mihaela Nicuriuc, 28 august 2013

    Interesant si totodata adevarat!