Motive pentru care iubim bucataria romaneasca

Sandra Marin   ...pentru ca n-ai cum s-o ignori. Daca n-ai deschis pana acum cartea ei de bucate ) editata prima oara in 1936), inseamna ca ori esti un talent culinar innascut, ori ai avut parte de profesori buni, in carne si oase, ori esti un barbat rasfatat (in care caz, speram ca citesti Good Food ca sa-ti surprinzi mama sau iubinta cu o cina gatita de mainile tale). Insa, daca simti – sa si noi – ca mai ai o gramada de invatat despre gatit si ca o carte de bucate de incredere ti-ar creste confortul emotional din fata aragazului, atunci iti dam o veste buna: Humanitas a scos o editie integrala a cartii Sandei Marin. Sunt peste 1.500 de retete, prezentate in ordine alfabetica; de la ultrasimple (,,mereu coapte”) pana la cele sofisticate (,,tort Dobos”), de la feluri romanesti (,,mamaliga cu ochiuri”) pana la mancaruri frantuzesti (,,choucroute”), sau nemtesti (,,anghemaht de pui”).

Motive pentru care iubim bucataria romaneasca

Berea Ursus

 

...pentru ca e regele berii. Pentru ca ne-am permis sa o cumparam cand eram studenti si ne place si acum. Pentru ca berea romaneasca e foarte buna. Pentru ca la Ursus Breweries lucreaza Monica Mandrutiu, un berar respectat de talie internationala, care stie mai multe despre bere decat sotul ei si prietenii lui la un loc. Pentru ca noua, romanilor, ne place berea buna si la cate branduri romanesti de bere sunt, avem de unde alege: Timisoreana, Ciucas, Azuga, Ursus, Stejar, Ciuc, Silva, Zimbru, Bambrinus, Bergenbier.

 

Piata

 

… pentru ca exista. Daca iti cumperi mancarea de la supermarket, din comoditate sau din lipsa de timp, nici nu stii ce pierzi: salata si verdeata – scoase din pamantchiar in dimineata respectiva -, fructe zemoase – culese la maturitate -, nu cu vreo doua saptamani inainte, ca sa reziste la zborul cu avionul fara sa capete cearcane de oboseala. Ce sa mai ouale si laptele proaspat, nepasteurizat, care la Londra sau Paris se gasesc doar in magazinele de delicatese. La noi, inca mai poti sa cumperi branza de la cel care a muls vaca si mere de la propietarul livezii. Si asta zilnic, in majoritatea pietelor de cartier . Speram sa fie asa.

 

Sarmalele

 

… pentru ca n-am auzit vreun roman care sa nu se dea in vant dupa ele. Sunt cu noi la nunti si parastase, de Craciun si de Sfanta Maria, in farfurii de portelan, dar si in valizele mamelor care-si viziteaza copiii in strainatate. Sunt de dulce (de porc, miel sau pasare), dar si de post (de orez cu ciuperci, de crupe de porumb), iar frunzele de varza murata nu sunt singurul ,,ambalaj”; se mai fac si in frunze de vita si de stevie. Se fierb intr-o oala mare dar si in bostan, iar mirosul lor te face sa simti ca esti acasa si ca e sarbatoare.

 

Agroturismul

 

… pentru ca este o alternativa autentica in ciuda caselor cu termopan si a masinilor cu numere straine, pentru ca incurajeaza intalnirile dintre oamenii urbani si cei care traiesc la sate, pentru ca asigura circuitul povestilor din folclorul de ieri si de azi, pentru ca este poate singura cale de-a descoperi gustul mancarurilor fierte la ceaun si al cozonacilor copti in cuptoare de lut, pentru ca mai mult decat numarul margaretelor conteaza vorba buna si ospitalitatea, pentru ca numai intrand in casele oamenilor le poti cunoaste batranii, galbiori murati si vorbe de deochi, pentru ca burduful in coaja de brad s-a nascut la stana si nu in fabrici care respecta standardele europene, pentru ca asa mai avem o sansa sa ne invatam copiii ca vacile nu sunt mov si marmotele nu impaturesc ciocolata, pentru ca asa descoperi ca noroiul nu e murdar si ca mirosul de balega combinat cu cel de iarba proapat cosita poate fi mai sexy decat un Chanel 5.

 

Citeste mai multe motive in ultima editie a revistei Good Food Romania. Acest articol face parte din numarul din noiembrie 2009 al revistei Good Food. Puteti citi in acelasi numar si alte articole despre super supe, marmelada facuta in casa, ciulama de pui si multe altele.


 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise